Foto: Shutterstock
Psihologs un attiecību konsultants Džeralds Rodžerss (Gerald Rogers), balstoties darbā gūtajās zināšanās, kas krātas, ikdienā komunicējot ar klientiem, kā arī paša pieredzē pēc 16 gadu ilgas laulības šķiršanas, apkopojis laimīgu attiecību zelta likumus, ko vērts ņemt vērā ikvienam. Lūk, būtiskākie draudzības, kopdzīves un laulības priekšnoteikumi nezūdošai mīlestībai!

1. Nekad neuztveriet savu mīļoto cilvēku kā pašsaprotamu! Nekad nepārstājiet lolot un dievināt savu partneri! Kad stājāties laulībā, jūs viens otram solījāt sargāt jūsu mīlestību – un tā taču ir dārgākais, kas mums pieder! Atcerieties, ka no visiem cilvēkiem, kas jebkad satikti un kurus tikai vēl iepazīsim savā nākotnē, jūsu otrā pusīte ir izvēlējusies tieši jūs. Cieniet, novērtējiet un nekad neaizmirstiet to!

2. Sargājiet arī savu sirdi! Gluži tāpat kā solījāt rūpēties par savu otro pusīti, lolojiet arī sevi un savu iekšējo pasauli! Mīliet sevi, novērtējiet sevi un atcerieties, ka jums ir tiesības savā dvēselē paglabāt vietas, kurās ielūkoties ļauts tikai jums!

Nekad neuztveriet savu mīļoto cilvēku kā pašsaprotamu! Nekad nepārstājiet lolot un dievināt savu partneri!
Džeralds Rodžerss

3. Iemīlieties atkal, atkal un atkal! Šai pasaulē viss mainās ik pēc pāris sekundēm. Arī jūs! Gan mīļotais cilvēks, gan mēs paši vairs neesam tie, kas bijām pirms dažiem gadiem. Nekad to neaizmirstiet un pieņemiet savu partneri tādu, kāds jūsu mīļotais cilvēks ir dotajā brīdī. Dzīvojot pagātnē, jūs pamazām zaudēsiet savstarpējo saikni un attapsities esot kopā ar cilvēku, ko vairs nepazīstat!

4. Saskatiet otrā viņa labākās īpašības! Koncentrējieties uz to, kāpēc mīlat savu otro pusīti! Jo vairāk labā savā mīļotajā cilvēkā redzēsit, jo vairāk pozitīvo īpašību šai cilvēkā arī atplauks. Savukārt, tiecoties saskatīt vien negatīvo, jūsu attiecības, gluži likumsakarīgi, pasliktināsies.

5. Atbrīvojieties no vēlmes savu partneri mainīt! Ja šis cilvēks ir izvēlēts par jūsu dzīves draugu, jums ir jāpieņem visas mīļotā īpašības – arī vājības un trūkumi. Protams, gadījumā, ja tās apdraud jūsu dzīves kvalitāti un labklājību, situācija ir citāda, taču, ja mīļotajam piemīt vien daži, patiesībā gluži nekaitīgi niķi, jūsu uzdevums ir iemācīties ar tiem sadzīvot!

Iemīlieties atkal, atkal un atkal! Šai pasaulē viss mainās ik pēc pāris sekundēm. Arī jūs! Gan mīļotais cilvēks, gan mēs paši vairs neesam tie, kas bijām pirms dažiem gadiem. Nekad to neaizmirstiet!
Džeralds Rodžerss

6. Atcerieties, ka vien jums ir uzdevums darīt sevi laimīgu, savukārt, gaidīt, ka to izdarīs mīļotais, ir kļūda. Uzņemieties atbildību par saviem lēmumiem, izvēlēm un mērķiem, neliekot atbildību par savu laimi uzņemties otrajai pusītei!

7. Nekad neizgāziet savas dusmas, skumjas, aizvainojumu un vilšanos pār mīļoto cilvēku! Mums nav tiesību savu otro pusīti izmantot kā emociju katalizatoru un mūsu negāciju uzsūcēju.

8. Vienkārši esiet līdzās savam mīļotajam cilvēkam! Jūsu uzdevums nav rast risinājumu katrai problēmai un sniegt atbildes uz visiem iespējamiem jautājumiem – tā vietā esiet blakus, paudiet savu atbalstu, apskaujiet un dariet zināmu, ka esat pastāvīgs lielums savas otrās pusītes dzīvē, ar kuru vienmēr var rēķināties!

9. Nebaidieties izskatīties nenopietni! Smejieties, jokojiet un priecājieties par dzīvi, tverot to vieglāk un bezrūpīgāk! Tas ļaus jums arī atsevišķus problēmjautājumus attiecībās un kopdzīvē atrisināt krietni vienkāršāk.

Vienmēr izvēlieties mīlestību! Vienmēr! Neļaujiet vēlmei pēc panākumiem, varas vai naudas sabotēt jūsu laimi un to brīnumaino pasauli, ko esat kopīgiem spēkiem radījuši. Vienmēr atcerieties to!
Džeralds Rodžerss

10. Esiet līdzās mīļotajam cilvēkam, viņam veltot savu nedalītu uzmanību, kā arī neaizmirstot par paša sajūtām un vēlmēm. Ja esat ieplānojuši kopīgu atpūtu, dariet visu, lai jūsu kopā būšanas laikā jūs netraucētu ne neatliekamas darīšanas darbā, ne zvani no draugiem.

11. Nebaidieties būt vāji! Dalieties savās bailēs, nedrošībā, pārdomās un vājībās! Tas jūs satuvinās un stiprinās savstarpējo saikni. Būt mīļotajam nozīmē būt arī labākajam draugam vai draudzenei.

12. Esiet atklāti un godīgi! Ja vēlaties, lai jūsu attiecībās valdītu uzticēšanās, jums jābūt gataviem dalīties ar mīļoto cilvēku domās, kuras jūs nespētu atklāt pasaulei. Ir nepieciešams gara spēks, lai kādam ļautu sevi iemīlēt pilnībā – ar mūsu vājībām un trūkumiem – tomēr tieši šāda mīlestība ilgs visu mūžu.

Nebaidieties būt vāji! Dalieties savās bailēs, nedrošībā, pārdomās un vājībās!
Džeralds Rodžerss

13. Pilnveidojieties kopā! Ļaujiet jūsu personībām augt! Tādējādi pilnveidosies arī jūsu attiecības. Savukārt, jums stagnējot, vienmuļība, neapmierinātība un nesaskaņas pamazām pārmāks sākotnējo saskaņu un mīlestību, kas starp jums valdījusi.

14. Iemācieties piedot! Koncentrējieties uz nākotni, nevis gremdējieties pagātnē! Neļaujiet tās kļūdām vai nepareizi pieņemtiem lēmumiem kavēt jūs no laimes iemantošanas šodien un nelieciet savam mīļotajam cilvēkam maksāt par viņa pieļautajiem misēkļiem! Piedodiet un aizmirstiet!

15. Vienmēr izvēlieties mīlestību! Vienmēr! Mīļotā cilvēka tuvums ir nenovērtējams. Neļaujiet vēlmei pēc panākumiem, varas vai naudas sabotēt jūsu laimi un to brīnumaino pasauli, ko esat kopīgiem spēkiem radījuši. Vienmēr atcerieties to!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!