Foto: Shutterstock
Iemesli laulības izjukšanai var būt visdažādākie, un katrs šķiršanās stāsts ir unikāls, intīms un līdz galam izprotams vien tajā iesaistītajām personām. Tomēr nereti iespējams novērot kopējus iemeslus, kas attiecībām likuši izirt, tām rezultējoties nepatīkamā un sāpīgā šķiršanās procesā.

Par faktoriem, kas teju vienmēr garantē partnerattiecību pasliktināšanos un to izjukšanu, vēstī arī laulības konsultantu un partnerattiecību problēmjautājumu portāls Goodtherapy.org.

Atteikšanās rast kompromisus kopīgi

Foto: Shutterstock

Komunikācija ir viens no nozīmīgākajiem harmonisku un veiksmīgu attiecību priekšnoteikumiem. Vien izprotot partneri, iespējama saskanīga kopdzīve un efektīva konfliktu risināšana, kā arī kompromisu rašana. Protams, ikvienās attiecībās gadīsies situācijas, kad nav iespējams panākt tūlītēju vienošanos par kādu konkrētu jautājumu, taču, ja viena puse savu neapmierinātību ar esošo situācijas iznākumu noklusēs, aizvainojumam klusi krājoties, veiksmīga attiecību ilgtspēja gluži vienkārši nebūs iespējama.

Brīdī, kad viens no attiecību dalībniekiem pārstāj meklēt abiem labvēlīgu iznākumu, kā arī zaudē interesi par iespējām attiecības uzlabot, tās ievērojami pasliktinās.

Nespēja pārrunāt finansiālus jautājumus

Foto: Shutterstock

Konflikti par pāra vai ģimenes finansēm un kopīgo budžetu ir neizbēgami teju katrās attiecībās, taču, par tiem neauglīgi diskutējot un vainojot vienam otru, attiecību dalībnieki konkrēto situāciju tikai pasliktina. Dažādās aptaujās ir pierādīts, ka nesaskaņas ar naudu saistītos jautājumos ir viens no izplatītākajiem konfliktu cēloņiem partnerattiecībās, to pavadot arī savstarpējai vainošanai par pārmērīgiem tēriņiem un nespēju nopelnīt vairāk.

Lai no tiem izvairītos, ir vitāli svarīgi rast veidu, kā problēmjautājumu pārrunāt neitrālā tonī, iztiekot bez savstarpējiem apvainojumiem un noslēgšanās, kas attiecībās rada krietnu devu stresa un spriedzes, tai ilgtermiņā rezultējoties attiecību iziršanā.

Emociju izgāztuve

Foto: Shutterstock

Ikviens no mums laiku pa laikam piedzīvo saspringtas un neveiksmīgas dienas, stresam reizēm uzkrājoties tik ļoti, ka atliek no tā atbrīvoties, vien izgāžot negatīvās emocijas pār līdzcilvēku galvām. Visbiežāk šādi trūkties nākas mūsu partneriem, turklāt, kā apgalvo psihologi, konkrētā emociju menedžēšanas tehnika ātri vien var kļūt par ieradumu, cilvēkiem neprotot citādi atbrīvoties no milzīgā stresa daudzuma, kas radies un krājies dienas gaitā.

Tomēr, piekopjot šādu ieradumu, der atcerēties, ka, ja cilvēks, kurš ik dienas ir mums līdzās, ik dienas kalpo arī kā negāciju zibensnovedējs, attiecību izjukšana un šķiršanās ir tikai likumsakarīga.

Glāstu trūkums

Foto: Shutterstock

Cilvēki ir sociālas būtnes, un mūs visus vieno vajadzība pēc glāstiem, pieskārieniem un otra cilvēka tuvuma. Jāpiebilst, ka, mums kļūstot vecākiem, šī nepieciešamība pēc fiziska kontakta nebūt nemazinās. Tomēr nereti tieši šāda tendence attiecībās tiek novērota – pasliktinās ne tikai intīmās dzīves kvalitāte, bet mazinās arī fiziska kontakta daudzums ar attiecību partneri kopumā.

Tas, savukārt, ierosina tūlītēju savstarpēju attālināšanos un noslēgšanos sevī, kas laika gaitā rezultējas attiecību izjukšanā, to dalībniekiem beigu beigās attopoties kā svešiniekiem, kuri vien dala kopīgu mājokli.

Kad nepateiktais ir būtiskāks

Foto: PantherMedia/Scanpix

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!