Foto: PantherMedia/Scanpix

Viena no mūsdienu problēmām, kas skar pusaudžus, ir ķermeņa elastīguma, tvirtuma un stingruma zudums. Kas to izraisa un, kā ar to cīnīties, to Rīgas domes Labklājības departamenta izdotajā veselības avīzē "Lielo un mazo meiteņu sarunas" skaidro kosmetoloģe Ieva Gulbe.

Ja kādreiz, pirms 20 gadiem, strijas nebija norma, pirms 50 gadiem tās bija ārkārtas situācijas, tad tagad jauniešiem strijas parādās, jau pienākot pubertātes periodam, kad sāk attīstīties dzimumhormoni un viņu hormonālā sistēma izmaina ķermeni. No augšanas procesa vien veidojas strijas.

Kāpēc pusaudžiem veidojas strijas

Šodien jaunās paaudzes cilvēki jau piedzimst lielāki. Ja pirms 20 gadiem četrus kilogramus liels bērniņš bija liels bērns, tad tagad jau tas ir vidēji liels bērns. Un kopumā, lielāka ir visa šī paaudze, bet tā ietekmē arī jauniešu saistaudi ir citādāki. Tie vairs nav tik elastīgi, bet ir mīkstāki, jo starpšūnu telpa tiem ir pilnāka ar šķidrumu, un pašas taukšūnas ir deformētākas.

Kopumā, jaunajiem organismiem (ne visiem, bet kopumā), ir tendence aizturēt šķidrumu, līdz ar to, tie vairs nav tik elastīgi, tvirti un stingri.

Kā šo tendenci var mainīt

Tas, ko katrs jaunietis pats var darīt, lai stimulētu un formētu savus saistaudus, ir dažādas kontrastprocedūras – siltas-aukstas kontrastdušas un visa veida pirts procedūras. Piemēram, pirtī var noberzties ar kafijas biezumiem – tikai ar neaplietiem, svaigiem, jo tajos ir kafijas pupiņu eļļas, kofeīns, tamīns un daudzas citas bioloģiski aktīvās vielas.

Tāpat savu ķermeni var ierīvēt ar abrazīvajiem cimdiņiem, lai stimulētu zemādas asinsriti un fizioloģiskos procesus. Jo viss nevēlamais, kas rodas, veidojas no cirkulācijas kūtruma.

Tad nu vietās, kur kaut kas sastāvas, tur arī veidojas aizsprostojumi un cirkulācijas traucējumi. Pēc pirts, savukārt, var ieziesties ar medu. Tas ir ļoti vērtīgs, jo medus ir bioloģiski ļoti aktīvs produkts. Ādu ar to vislabāk ieziest tad, kad ķermenis pirtī jau ir uzsildīts – tad medus ļoti labi uzsūksies.

Vēl mājas apstākļos pusaudži savu saistaudu stimulēšanai un formēšanai var izmantot kontrastdušu, peldes baseinā, kā arī kontrasptocedūtas ar ledu vai sniegu. Tām visām ir stiprinoša ietekme gan uz ādas mazajiem asinsvadiņiem – kapilāriem, gan labvēlīga iedarbība uz ādas tvirtumu kopumā.

Protams, vēl ikdienā nedrīkst aizmirst fiziskās aktivitātes – kustēšanos, nevis visu dienu pavadīt sēdus pie datora vai televizora, iesaka kosmetoloģe.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!