Foto: PantherMedia/Scanpix
Nule kā dzimis mazulis prasa daudz rūpju – galvenais, kam jaunie vecāki pievērš uzmanību, protams, ir barošana un mazuļa miegs. Mazi bērni guļ daudz, to zina teju visi, taču jaunie vecāki arī jautā, cik stundas mazajam ir jāguļ, kā panākt, lai viņš ilgāk nogulētu nakts stundās. Atbildes sniedz Džīna Forda, bērnu aprūpes māsa Lielbritānijā ar 20 gadu darba pieredzi.

Cik stundu dienā jāguļ manam jaundzimušajam mazulim?

Atkarībā no tā, kāds ir mazuļa svars, un no tā, vai viņš ir dzimis priekšlaicīgi. Lielākajai daļai jaundzimušo dienā ir nepieciešamas aptuveni 16 stundas miega, ko veido vairāki īsāki un garāki gulēšanas periodi.

Priekšlaicīgi dzimušiem mazuļiem un bērniem ar mazu svaru parasti ir nepieciešams ilgāks miegs, un viņi, visticamāk, starp barošanas reizēm ik pa laikam iesnaudīsies.

Lielāki bērni spēj palikt nomodā aptuveni stundu un 24 stundu laikā var nogulēt vienu 4-5 stundu ilgu periodu.

Mēneša vecumā lielākā daļa mazuļu, kuri ir kārtīgi paēduši un pastāvīgi pieņemas svarā, starp barošanas reizēm spēj nogulēt vienu 5-6 stundu ilgu periodu.

Kā panākt, lai mazulis netraucēti ilgāku laiku vienmēr nogulētu naktī nevis pa dienu?

Ievēro dienas režīmu un dienu vienmēr sāc ne vēlāk par pulksten 7, lai visas dienas barošanas reizes iekļautos laikā līdz pulksten 23.

Centies panākt, lai mazulis no pulksten 7 līdz 19 būtu nomodā vismaz 6-8 stundas.

Raugies, lai mazulis pēc iespējas biežāk būtu nomodā divas stundas no vietas, kuru laikā viņš varētu socializēties ar citiem cilvēkiem. Ja no pulksten 7 līdz 19 viņš ir bijis nomodā kopumā astoņas stundas, iespējams, viņš naktī nogulēs ilgāk.

Vienmēr nodali gulēšanu no nomoda laika. Pirmo pāris nedēļu laikā raugies, lai zīdainis gulētu iespējami klusākā telpā.

Barošanas reizēs no pulksten 19 līdz 7 nevajadzīgi nerosini mazuli aktivitātei ar liekām sarunām un/vai acu kontaktu.

Cenšos ievērot dienas režīmu, taču mans četras nedēļas vecais mazulis pēc lielākās daļas no ēdienreizēm spēj palikt nomodā tikai vienu stundu. Vai jācenšas panākt, lai viņš paliktu nomodā ilgāk?

Ja bērns kārtīgi paēd, pastāvīgi pieņemas svarā, lai guļ starp nakts barošanas reizēm un ir mundrs dažos no nomoda brīžiem, viņš vienkārši ir no tiem mazuļiem, kuriem nepieciešams vairāk miega.

Ja zīdainis nakts laikā atmostas biežāk par divām reizēm vai arī vairāk nekā stundu naktī paliek nomodā, par spīti tam, ka pēdējā vēlajā ēdienreizē ir kārtīgi paēdis, mēģini dienā viņu mazliet vairāk nodarbināt – rosini mazuļa aktivitāti.

Lai gan pēdējai vēlajai barošanas reizei ir jābūt pēc iespējas mierīgākā gaisotnē, mazuļiem, kuri ir jaunāki par trim mēnešiem, jāpavada nomodā vismaz 45 minūtes. Ja šīs ēdienreizes laikā bērns būs miegains, ap pulksten 2-3 viņš pavisam noteikti būs nomodā.

Ja mazuļa barošanu un gulēšanu no pulksten 7 līdz 19 sakārtosi atbilstoši dienas režīmam, tad mazulis spēs paildzināt nomoda brīžus tieši dienas laikā.

Informācija no Džīnas Fordas grāmatas "Apmierināta mazuļa dienas ritms" (izd. Zvaigzne ABC).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!