Foto: Shutterstock
Jaunajiem vecākiem parasti ir neskaitāmi jautājumi, kas saistīti ar mazuļa attīstību un audzināšanu. Šoreiz piedāvājam ieskatīties rakstu izlasē par bērna ēdināšanu, lai rastu skaidrību par to, kā atradināties no pudelītes, kā iemācīt bērnam ēst pieaugušo ēdienu, kā vislabāk pagatavot ēdienu bērnam un citiem jautājumiem.

Lai bērns augtu un pilnvērtīgi attīstītos, ir svarīgi viņam nodrošināt veselīgu uzturu. Bet kā to izdarīt? Kā barot mazuli līdz gada vecumam, vai bērnam var dot govs pienu un cik daudz to iekļaut viņa ēdienkartē – tie ir tikai daži no jautājumiem, uz ko atrodamas atbildes šajos rakstos. Uzzini arī par bērna piebarošanu otrajā dzīves pusgadā un kļūdām, ko vecāki nereti pieļauj.

Ja joprojām baro bērnu ar krūti, tev varētu noderēt pediatres Diānas Fridrihsones ieteikumi. Vai zināji, ka tad, ja bērniņš vēlas biežāk un vairāk ēst, nav nekavējoties jāuzsāk viņa piebarošana? Turpini barot mazuli pēc pieprasījuma, un jau tuvāko dienu laikā tev parādīsies vairāk piena. Ja to nedarīsi, tavs organisms nesapratīs, ka bērnam nepieciešams vairāk piena, un nekas cits neatliks, kā mazuli piebarot.

Ja centies pieradināt mazuli ēst ar dakšiņu un karotīti, negaidi, ka tas būs tīrs un vienkāršs process. Ļauj bērnam notašķīties ar ēdienu un nebaro viņu, ja kaut kas uzreiz neizdodas. Lai bērns iemācītos ēst pastāvīgi, viņam tas ir jāatļauj.

Atradināšana no pudelītes: gatavojamies laicīgi

Foto: PantherMedia/Scanpix

Atteikšanās no pudelītes ir vēl viens solis pretim lielu cilvēku ēšanas iemaņām. Jāmācās turēt krūzīte, pareizi no tās dzert, jāapgūst jaunas iemaņas, turklāt jāmāk ne tikai savādāk satvert priekšmetu, bet gūt arī patīkamas emocijas no šī procesa.

Lasīt vairāk

Jautājumi un atbildes par mazuļa radināšanu pie pieaugušo ēdiena

Foto: Scanpix

Vēlaties sākt piebarot mazuli ar ko nopietnāku? Šajā rakstā atbildes uz biežāk uzdotajiem jautājumiem.

Lasīt vairāk

Govs piens zīdaiņa ēdienkartē! Cik daudz un kad to piedāvāt

Foto: PantherMedia/Scanpix

Govs piens ir vērtīgs un nozīmīgs kalcija, aminoskābju, olbaltumvielu avots, tikai ne pašiem mazākajiem bērniņiem. Ātrāk par ada vecumu ārsti neiesaka bērniem dot govs piena produktus. Ja mazulis ēd piena aizstājēju, tad govs pienu var piedāvāt nedaudz ātrāk – ap desmit mēnešu vecumu, skaidro pediatre Eva Platkāja.

Lasīt vairāk

Bērna barošana līdz gada vecumam. Uz izplatītākajiem jautājumiem atbild pediatre

Foto: PantherMedia/Scanpix

Uz vecāku jautājumiem par bērniņa barošanu vecumā līdz gadam, izplatītākajiem kļūdainajiem priekšstatiem par piebarošanu un krūts barošanu atbild Bērnu Klīniskā Universitātes slimnīcas ārste – pediatre Diāna Fridrihsone.

Lasīt vairāk

Kāpēc bērnam jāļauj sušķēties jeb mācīties ēst patstāvīgi

Foto: Shutterstock

Vecāki nereti nepietiekami novērtē to, ka, mācoties ēst patstāvīgi, viņu bērns patiesībā apgūst arī citas attīstībai svarīgas iemaņas. Kā norāda Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas pediatre – gastroenteroloģe Inita Kaže, bērna pieredze veidojas ar ožas, garšas, redzes, dzirdes un taustes palīdzību, un ēšanas process ir viens no tiem, kuros tiek izmantotas visas šīs maņas.

Lasīt vairāk

Bērna piebarošana dzīves otrajā pusgadā: ar ko sākt un nepiedodamās kļūdas

Foto: Shutterstock

Vecāki ir tie, kas savos bērnos ieliek veselības ēšanas pamatus, un to nepieciešams sākt īstenot jau pirmajā dzīves gadā, uzsver uztura speciāliste Liene Sondore. Kad un ar ko sākt mazuļa piebarošanu, kādas ir nepiedodamās kļūdas, to visu portāla "Cālis" un veselības centra "Vivendi" Vecāku skolas pirmajā lekcijā stāstīja Sondore.

Lasīt vairāk

Tvaicēt vai vārīt – kā mazulim vislabāk pagatavot ēdienu

Foto: Shutterstock

Nopērkamās gatavās bērniem domātas putriņas un biezenīši parasti tiek gatavoti no produktiem, kas tikuši uzkarsēti līdz ļoti augstai temperatūrai un tad atdzesēti. Šādā veidā sagatavotai pārtikai ir ļoti ilgs derīguma termiņš (līdz pat diviem gadiem), bet produktu garša un dažas uzturvielas šādā veidā tiek neitralizētas un pat likvidētas.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!