Ir cilvēki, kas dzīvo, sekojot pārliecībai – kas noticis pagātnē, lai tur arī paliek. Nereti šiem cilvēkiem ir taisnība, jo dzīvot tagadnē ir daudz veselīgāk nekā nepārtraukti gremdēties reiz notikušajā. Tomēr "Psychology Today" eksperti norāda, ka attiecību bagāža no pagātnes var noderēt arī šodien.

Lūk, pieci iemesli, kāpēc par pagātnē notikušo, lai cik grūts tas arī nebūtu bijis, mums patiesībā vajadzētu priecāties.

Pagātnes pieredze nederēs jauniem sākumiem

Pieredzes bagāža ir kaut kas, ko mēs vienmēr paņemam līdzi jaunajās attiecībās. Tā ir vērtība, jo parāda, ka mēs esam piedzīvojuši, pārdzīvojuši un spējuši tikt galā. Un pieredze var sniegt ļoti daudz laba. Protams, gadījumos, ja mēs zinām, ko ar to iesākt. Pagātnes kļūdas ir bagātība, tikai ir jāsāk no tām mācīties.

Pieredzētais ļauj sevi labāk iepazīt

Mūsu pagātnes nasta ir tikai mūsu. Uz to lūkojoties, mēs varam uzzināt ļoti daudz paši par sevi. Vai tev ir kādreiz gadījies, ka pārsteidz pati sevi? Jo vairāk šādu gadījumu, jo labāk tu sevi iepazīsti. Ļoti bieži, nonākot sarežģītās situācijās, mēs rīkojamies citādāk nekā mēs uzvestos savā iztēlē. Ieskaties pagātnē pieredzētajā un savā reakcijā, lai labāk izprastu, kas tu esi un ko no sevis vari sagaidīt.

Tā liek saskarties ar to, kas sanikno un tracina

Pagātne liek mums pieredzēt attiecības noteiktos veidos. Nereti notiek kaut kas tāds, kas aizskar mūsu dvēseles dziļākās stīgas, izraisot noteikta veida reakciju. Ja ir piedzīvots kaut kas negatīvs, tad lietas, kas ar to saistās, var likt mums reaģēt neadekvāti, piemēram, ja esi krāpta, neizskaidrojamu greizsirdību var izraisīt pavisam vienkāršas partnera darbības, piemēram, telefonsaruna ar kolēģi. Šādos brīžos ir svarīgi apzināties, kas izraisa šāda veida reakciju, lai nereaģētu pārspīlēti. Ja mēs iemācāmies kontrolēt savu uzvedību situācijās, kas liek mums atcerēties nepatīkamu pieredzi, mēs varam sevi labāk kontrolēt arī citos brīžos.

Pieredze dod iespēju rīkoties citādi

Pagātnes apzināšanās ar mērķi mācīties ir ļoti noderīga rīcība. Tā ļauj mums pieņemt pārdomātākus lēmumus un veikt darbības, kas ir vērtīgas un noderīgas gan mums, gan mums tuvajiem. Iepriekš pieļautās kļūdas un piedzīvotās neveiksmes, ja tās tiek pienācīgi izanalizētas, ir iespēja rīkoties citādi un dzīvot labāk.

Pagātne virza uz atveseļošanos un izaugsmi

Attiecības un patiesa intimitāte nav iespējamas bez riska tikt sāpinātai un nodotai. Šādos brīžos ir svarīgi apzināties, ka arī negatīva pieredze virza pretī emocionālai izaugsmei un palīdz apgūt to, kā atveseļoties un atgūties no sāpīgās pieredzes. Redzot, ka no sāpēm ir iespējams atgūties, mēs varam veidot vēl dziļākas un patiesākas attiecības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!