Foto: Brooke Cagle / cc
Attiecību sākumā, kad abiem no pāra skaidru skatu aizmiglo rozā brilles, nav nekas neparasts gribēt būt partnerim blakus teju katru mīļu brīdi, gribēt zināt, ko viņš dara un domā, gribēt viņam palīdzēt ikdienas darbos un justies labi. Taču brīdī, kad otrs kļūst par tavu prioritāti un tu sevi neviļus esi aizmirsusi, tās vairs nav veselīgas attiecības, bet gan savstarpēji atkarīgas.

Iedvesmojoties no portāla ''Prevention'', piedāvājam iepazīties ar pazīmēm, kas liecina – tu esi savstarpēji atkarīgās attiecībās.

Savukārt lasi te un uzzini, kā attiecībās nepazaudēt sevi.

Tava partnera garastāvoklis ietekmē tavu dienu

Veselīgās attiecībās ir pavisam normāli justies slikti, ja arī tavs partneris tā jūtas. Taču mīļotā garastāvokļa maiņām nevajadzētu ietekmēt vai kontrolēt tavu ikdienu. Iespējams, tu laiku pa laikam pieķer sevi pie domas, ka tev ir ļoti svarīgi, lai tavs partneris justos labi, tāpēc esi gatava darīt jebko, lai to panāktu. Tomēr ir svarīgi atcerēties, ka jūsu attiecības negriežas tikai vienam ap otru, tāpēc ne vienmēr būs iespējams dzīvesbiedram palīdzēt, bet tu joprojām vari sniegt viņam atbalstu, esot līdzās.

Par katru savu darbību konsultējies ar partneri

Nav nekas neparasts, ja, saņemot negaidītu uzaicinājumu doties ar draudzeni vakariņās, vispirms pakonsultējies ar partneri, jo, iespējams, bijāt ieplānojuši kādu kopīgu aktivitāti. Taču, ja tu teju pirms katras savas darbības, piemēram, piemājas veikala apmeklējuma, pieraksta pie ārsta, manikīra vai friziera u.tml. – jautā mīļotajam viņa domas, tu neviļus atņem sev brīvību un ļauj partnerim noteikt tavu dienaskārtību.

Uzņemies vainu par partnera rīcību

Jā, varbūt savā ziņā ir iespējams ietekmēt partnera rīcību un izvēles, taču tās nav iespējams kontrolēt pilnībā. Cenšoties pārlieku daudz ietekmēt mīļoto, savstarpēji atkarīgās attiecībās var rasties sajūta, ka viss, ko tavs partneris dara, ir tava atbildība. Ja viņš kļūdās – tev kļūda ir jālabo, ja viņš par sevi radījis sliktu iespaidu – ir sabojāts arī iespaids par tevi, u.tml. Tam turpinoties ilgstoši, arī tavs dzīvesbiedrs var sākt domāt, ka tu esi tiešā veidā atbildīga par jebkādu viņa rīcību, un pie tās vainot tevi.

Partnera vietā dari lietas, kuras būtu jādara viņam pašam

Tas nav nekas neparasts, ja reizi pa reizi mīļotajam palīdzi. Taču problēma sākas brīdī, kad partneris jau kļuvis teju par tavu bērnu – tu katru rītu celies pirms viņa, lai pagatavotu brokastis, modinātāja vietā viņu pamodini tu, vienmēr viņam sagatavo pusdienas līdzņemšanai, kārto viņa darba galdu, atgādini viņam par zobārsta apmeklējumu, frizieri u.c. vai pati veic pierakstus viņa vietā. Kādu brīdi, iespējams, gan tev, gan partnerim šāda rīcība var sagādāt prieku, jo tās taču ir rūpes, tomēr attiecības visbiežāk tiek veidotas, lai kopīgi radītu bērnus, nevis lai kāds no pāra pats par tādu kļūtu.

Nemitīgi vēlies uzzināt, ko domā un dara tavs partneris

Uzturot attiecības, ir normāli būt lietas kursā par otra ikdienas plāniem, kā arī par to, kā partneris jūtas. Taču savstarpēji atkarīgās attiecībās ir ļoti viegli kļūt savā ziņā apsēstam, nemitīgi otram jautājot, ko viņš dara, ko darīs vēlāk, kā jūtas, ko domā u.tml. Protams, nav iespējams nolasīt otra domas, tāpēc ir svarīgi sarunāties un uzdot jautājumus, bet, lai neaizietu par tālu, ir jāsaprot robeža.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!