Ziemassvētki un vasara parasti ir laiks, kad sociālo tīklu ziņu lenti pārpilda jaunumi, kas vēstī: "Esam saderinājušies!" Lai gan visus pēc vienas auklas mērīt nevar, reizēm cilvēki pasteidzas ar saderināšanos un apreibinošajā prieka stāvoklī neapzinās, ka attiecības vēl nav "izaugušas" līdz laulības slieksnim. Par šo kļūdu vēlāk liecina dažādas pazīmes, kas šķiršanās procesu padara vēl sāpīgāku.

Vieni šādu soli sper pēc vairāku gadu kopdzīves, kamēr citi nolēmuši savu savienības statusu nomainīt vien pāris mēnešus pēc iepazīšanās, taču neviens no šiem variantiem nedod simtprocentīgu garantiju ilgai un laimīgai kopdzīve. Saderināšanās, protams, nenozīmē arī to, ka attiecībās pilnībā izzudīs problēmas. Tās būs, taču reizēm konfliktsituācijas liecina par to, ka līdz kāzām pārim vēl kāds gabaliņš ejams.

Tomēr – kad ir īstais laiks precībām? Cik ilgam laikam jāpaiet, esot attiecībās, lai varētu teikt, ka cilvēki viens otru pazīst gana labi? "Psychology Today" eksperti skaidrojuši – cilvēkiem bieži vien šķiet pretdabiski kaut ko gaidīt, ja iekšēji ir sajūta, ka īstais laiks jau pienācis, tomēr patiesībā lielāko daļu lietu, kuru dēļ dzīvē ir vērts cīnīties, ieteicams nedaudz paildzināt. Tas gandarījumu padarīs vēl lielāku.

Bieži vien, runājot par šo jautājumu, tiek uzsvērts divu gadu slieksnis. Lai gan divi gadi ir pietiekami ilgs laiks, lai vienam otru iepazītu, atbildi nav iespējams cirst akmenī un pielāgot pilnībā visiem pāriem. Kā norādījusi "PsychologyToday" eksperte Šona Springere, ilgums atkarīgs gan no cilvēku raksturiem, satikšanās biežuma, gan arī tā, kā pāris izvēlas pavadīt kopīgo laiku un cik ļoti patiesi vēlas saprast, vai ir viens otram piemēroti. Dažās situācijās tam ir vajadzīgi par trīs un vairāk gadi, kamēr reizēm nav nepieciešami pat iepriekš minētie divi.

Taču, lai neskrietu laikam pa priekšu, iepazīstinām ar vairākām pazīmēm, kas var liecināt – lēmums par saderināšanos pieņemts impulsīvi un par ātru.


Cerība, ka laulība nogludinās problēmas


Taisnība – lai attiecības "izdzīvotu", tām visu laiku jākāpj pa trepīti uz augšu. Sākumā cilvēki iepazīst viens otrs, vēlāk ieved savā ģimenes un draugu lokā, bet pēc tam sāk dzīvot kopā/saderinās, apprecas, veido ģimeni, audzina bērnus un tā tālāk. Katrs no šiem posmiem nepaiet bez domstarpībām, un, lai gan daļu no tām patiesi var atrisināt pāriešana "jaunā līmenī", nopietnākas nesaskaņas bieži vien turpina sekot kā ēna.

Ja tev saderināšanās periodā ir sajūta: "Kad apprecēsimies, viss noteikti mainīsies!", eksperti iesaka uz to nepaļauties. Iespējams, vienkārši nejūties sadzirdēta, saprasta un respektēta no partnera puses, iespējams, tev ir sajūta, ka pārāk daudz jācenšas ielauzties otra ikdienas dzīvē, un diezin vai kāzas to mainīs. Jūs būsiet oficiāli precējušies, taču galu galā tie paši cilvēki, ar to pašu viedokli un problēmām, tāpēc ar samilzušiem jautājumiem jātiek galā pirms gredzena vilkšanas pirkstā.

Kā raksta "Cosmopolitan", reizēm cilvēkus pārņem panika brīdī, kad viņi saprot – ar ilgtermiņa partneri vairs nejūtas tik laimīgi, kā iepriekš. Bieži vien šādas sajūtas tiek jauktas muļķīgām šaubām, kas tiks kliedētas, uzvelkot pirkstā laulību gredzenu. Rezultāts nereti gan ir tieši pretējs, jo cilvēki nevis turpina dzīvot viens ar otru, bet gan robotizēti eksistē blakus.


Spiediens precēties

Foto: Shutterstock

Lai gan laulībām vienmēr vajadzētu būt izvēlei, kas balstīta tikai un vienīgi neizsakāmā vēlmē ar otru pavadīt visu atlikušo mūžu, apkārtējo faktoru spiediens šo procesu var paātrināt. Ja noliekšanos uz viena ceļa vai "jā" vārda sacīšanu lielā mērā ietekmē iepriekš minētie faktori, tas var būt viens no iemesliem, kāpēc oficiālajai savienībai nav lemts ilgs mūžs.

Tas, protams, nenozīmē, ka cilvēki viens otru nemīl, taču, iespējams, vienkārši nav īstais brīdis precībām. Eksperti skaidro, ka bieži vien lēmums par laulībām tiek pieņemts, jo otra iespējamā alternatīva ir šķiršanās, un cilvēkiem šo scenāriju ir grūti pieņemt. Runājot par spiedienu iemesliem, tie var būt saistīti gan ar apkārtējo mūžīgajiem jautājumiem par precībām, sajūtu, ka dzīve pārāk ātri iet uz priekšu un "vilciens drīz aizbrauks", ģimenes pieaugumu draugu pulkā u.c.

Vērts gan piebilst – ja prātā izsapņotais scenārijs tomēr nepiepildās, cilvēkiem var šķist, ka arī no laulības nav nekādas jēgas. Pēc tam nereti seko tukšuma sajūta un šķiršanās, ko bija iespējams novērst, nepārsteidzoties ar lēmumu.


Kāzu plānošana rada kaudzi konfliktu

Foto: Shutterstock

Kāzu svinības mūsdienās mēdz būt ļoti dažādas, un to apmēri atkarīgi no pāra vēlmēm. Reizēm tiek organizētas grandiozas balles, lai dalītos priekā ar draugiem, taču nereti laulību ceremonija norisinās divvientulībā vai ģimenes lokā. Lai arī kāda tipa kāzām dota priekšroka, plānošanas laiks var radīt papildu stresu un rosināt savstarpējas diskusijas. Par to jāsatraucas nav, taču, ja plēšaties kā suns ar kaķi par teju visiem jautājumiem, šāda situācija attiecībās uztverama kā sarkanais karogs.

Kā norādījuši eksperti, kāzu plānošana ir miniatūra versija tam, kā izskatīsies tālākā kopdzīve. Ja pāris nevar vienoties par to, kur laulāsies, ko aicinās, kur viesus sēdinās un kāda mūzika skanēs, ļoti iespējams, viņi nav gatavi risināt arī nopietnākus jautājumus, piemēram, par bērnu audzināšanu vai pamatīgu investīciju veikšanu, no kuriem tuvākā vai tālākā nākotnē izvairīties būs grūti. Gan kāzu plānošanā, gan arī tālākā kopdzīvē būs jāmācās vienlaicīgi gan nezaudēt mugurkaulu, gan arī piekāpties un rast kompromisus, tāpēc šis process dod uzskatāmu ieskatu nākotnē.

Lai saprastu, ka attiecībām patiesi ir ilgtermiņa potenciāls, vērts godīgi sev atbildēt uz tādiem jautājumiem kā "Vai attiecībās esmu es pats? Vai rīkojos tā, it kā tēlotu kādu citu?", "Vai spēju pieņemt savu partneri, neko necenšoties viņā mainīt?", "Vai šīs attiecības attīstās?". Par šiem un citiem jautājumiem turpini lasīt
šeit.


Partneris – pašsaprotama ikdienas sastāvdaļa

Foto: Shutterstock

Daudzi cilvēki saderinās pārāk ātri, baidoties partneri pazaudēt. Šādā veidā viņi mēģina nodrošināties pret to, ka mīļotais kādā brīdī vienkārši varētu piesist kāju pie zemes un iziet pa durvīm, jo saderināšanās tomēr attiecības pārceļ jaunā līmenī un padara tās nopietnākas. Problēma ar šo rodas brīdī, ka cilvēki viens otru sāk arī uztvert kā pašsaprotamas ikdienas sastāvdaļas, tādējādi daudz mazāk novērtējot viņu klātesamību dzīvē.

Vienalga, lai arī cik ilgās attiecībās cilvēki bijuši, saderināšanās maina to dinamiku. Svarīgi pārliecināties, ka saderināšanās procesā attiecības nezaudē pašu galveno – vēlmi būt kopā, uzticēties, rūpēties, dalīties priekā un bēdās vienam ar otru. Cilvēkiem rodas sajūta, ka saderināšanās jau ir skaidra zīme tam, ka attiecībās viss ir kārtībā, tāpēc citi ikdienas jautājumi kļūst svarīgāki.

Ja attiecībās cilvēks jūtas atstāts novārtā un nemīlēts, nekas labs tālākā nākotnē nav gaidāms. Uztvere, ka partneris ir pašsaprotama ikdienas sastāvdaļa, var saraut romantiskas saites, un to bieži vien pieļauj kā sievietes, tā arī vīrieši. Ar vēl citām lietām, kas attiecību kuģīti tikai gremdē dziļāk dzelmē, iepazīsties šajā rakstā.


Viss ir tikai par un ap kāzām


Nenoliedzami, kāzu plānošanas periods sniedz pieredzi, kāda, iespējams, iepriekš pat sapņos nav rādījusies. Ir daudz lietu, par kurām jābūt lietas kursā, taču reizēm cilvēkus aizrauj doma par kāzām un statusa maiņu daudz vairāk, nekā vēlme apprecēt tieši konkrēto partneri.

Pašam uz sevi no malas paskatīties ir grūti, taču vērts godīgi atbildēt uz jautājumu, kas tieši šajā procesā tevi aizrauj. Šeit talkā var nākt arī paziņas un draugi, kas tevi labi pazīst un redz cauri kā ar rentgena aparātu. Ja ideja par kāzām aizēnojusi vēlmi būt kopā jebkurā dzīves situācijā, attiecībās zudis fokuss uz galveno. Tas nozīmē, ka ir īstais brīdis noraut stopkrānu, un nesagandēt potenciāli laimīgu kopdzīvi.

Kādus jautājumus nepieciešams pārrunāt, pirms solīt mūžīgu mīlestību un oficiāli apprecēties, skaidrots šajā rakstā.

Informācija apkopota no "Cosmopolitan" un "Bustle".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!