Foto: Shutterstock
Vasara, saule, pastaigas svaigā gaisā... Bet ko iesākt, ja jūsu mazulis, kurš jau diezgan stabili iemācījies pārvietoties ar savām kājelēm, atsakās ārā doties bez ratiem? Ja viņš labāk izvēlas, ja tiek vizināts, nevis vests pie rociņas?

Portāls "Parents" piedāvā iepazīties ar dažām viltībām, kā bērnu radināt pastaigā doties "kājniekos".

Esi konsekvents

Pakāpeniska atteikšanās no ratiņiem atgādina procesu, kad mazulis tiek atradināts no māneklīša vai pudelītes izmantošanas. Tas iezīmē milzu pavērsienu bērna attīstības ceļā – tas nozīmē, ka mazulis kļūst daudz patstāvīgāks. Ja tu bērnu motivēsi doties pastaigā bez ratiem, izmantojot frāzi: "Tu jau esi liels!", bet vienlaikus turpināsi ar bērnu komunicēt kā ar bēbīti – "uci-puci, mans mazulītis" līmenī, – tad vienkārši bērns apmulsīs, tu viņam sajauksi galvu. Ja reiz tu viņu mudini uzvesties jau kā lielam bērnam, savaldi savus impulsus, kad gribas pret viņu izturēties kā pret mazulīti.

Bruņojies ar laiku un pacietību

Nav noslēpums, ka daudzas lietas mammai ir vienkāršāk un ātrāk izdarīt pašai, piemēram, apģērbt bērnu, nomazgāt, pabarot ar karotīti. Ratiņi ir tieši šīs pašas kategorijas parādība. Dabiski, – kad tu mazo ved ratos, ir daudz ātrāk sasniegt vēlamo mērķi – nokļūt līdz veikalam, pie ārsta vai uz bērnudārzu. Izeja ir viena: samierinies ar to, ka bez ratiem mazulim būs nepieciešams daudz vairāk laika, lai pieveiktu nepieciešamo attālumu. Lūk, vēl viens ieteikums: morāli sagatavojies tam, ka pastaigas laikā viņš, iespējams, daudzreiz paklups, varbūt nedaudz savainosies, un, protams, kritiena rezultātā – ar nosmērēs drēbes. Tāpēc – ieliec somiņā ūdeņraža pārskābi, krāsainus plāksterus, salvetes.

Samainieties lomām

Laiks, kad tu bērnu vizināji ratos, pamazām ieiet pagātnē. Lai tagad bērns pastaigas laikā pats vizina savas iecienītākās rotaļlietas ratos vai nes vieglā un maziņā mugursomā. Tas viņam palīdzēs sajust, cik viņš ir svarīgs un patstāvīgs. Piedāvā mazulim paspēlēt rotaļu "meitas-mammas" vai "dēli-mammas" pretēji: lai šodien mazais tevi ved pastaigā, bet tu paklausīgi seko viņam un dari to, ko viņš saka. Atļauj viņam "palīdzēt" tev nokāpt pa kāpnēm, nospiest lifta pogu, atvērt mājokļa durvis.

Fantazē, rotaļājies, iztēlojies

Ja bērnam labāk patīk komfortabli sēdēt ratos, piedāvā viņam parotaļāties un skriešus pastumt ratiņus, piemēram, no parka ieejas līdz tuvākajai peļķei vai soliņam. Mūsdienu sēžamratiņi ir ļoti viegli, un to paveikt mazajam nebūs grūti. Iedomājies, ka ratiņi ir kuģis, bet mazulis – tā kapteinis, un kopā viņi šķeļ viļņus. Jautrība garantēta, pat ja mazulim viss uzreiz nepadodas. Pakāpeniski pagarini maršruta garumu un laiku šādai pastaigai "kājniekos".

Novērtē viņa pūliņus

Biežāk slavē bērnu un saki, ka viņš jau lieliski staigā, akcentē viņa spēku, veiklību un izturību. Izdomā veicinošās balvas, kuras varēsi izmantot, lai pamotivētu bērnu. Piemēram, ja mazulim patīk pavērot pīlītes parka dīķī, ejiet līdz tam tikai ar kājiņām. Kad tas paveikts, vari bērnu apbalvot, – ko nu esi sadomājis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!