Foto: Shutterstock
Kad tad, ja ne vasarā, – siltās dienas ir īstais laiks, lai izbaudītu rotaļāšanās priekus ne vien piemājas smilšu kastē, bet arī pludmalē pie jūras, kur smiltis ir vissmalkākās. Turklāt bērniem smilšu pārbēršana no vienas saujas otrā var būt arī lielisks veids, kā ar rotaļāšanās palīdzību attīstīt sīko motoriku.

Protams, reizēm pietiek mazajam rakarim iedot vien spainīti un lāpstiņu, iesēdināt smilšu kastē un ļaut viņam priecāties. Lai nepagurtu un piedāvātu bērnam kaut ko vēl nepamēģinātu, iedvesmojoties no vietnes "Lemon Lime Adventures", piedāvājam dažas idejas rotaļām ar smiltīm, kas noderēs gan pašiem mazākajiem, gan lielākiem bērniem.

Rakstīšana un zīmēšana ar pirkstiņiem smiltīs

Rakstīšana, zīmēšana vai vienkārša līniju vilkšana ar mazajiem pirkstiņiem smiltīs patiks kā mazuļiem, tā lielākiem bērniem. Lai šāda veida rotaļāšanos padarītu interesantāku, pašus mazākos var iedrošināt attēlot vienkāršākas lietas – viļņotas līnijas, aplīšus. Lielākajiem bērniem var dot uzdevumu – uzgleznot to, kas redzams acu priekšā vai pat uzrakstīt sacerējumu smiltīs.

Smilšu un ūdens sensorā rotaļa

Sajaukt smiltis un ūdeni – ierosme jauniem atklājumiem un eksperimentiem. Lai bērndārznieks redzētu to, kā smiltis saspēlējas ar ūdeni, vajadzēs palielu trauku (piemēram, zemu bļodu) un smiltis. Pielejiet trauku ar ūdeni un ļauj bērnam darboties ar smiltīm, berot tās iekšā ūdenī. Ļauj sabērt smilšu pakalnus, smiltīm skaloties uz visām pusēm un pārņemt ūdeni – šādā veidā bērns iemācīsies meklēt kopsakarības, kā ūdens saspēlējas ar smiltīm, cik daudz smilšu nepieciešams, lai ūdens "pazustu" utt.

Foto: Shutterstock

Smilšu slaims

Slaims ir kļuvis par kulta rotaļlietu, ko daudzi bērni steidz pagatavot mājās paši. Lai iegūtu pavisam citas sensorās sajūtas, slaimu var pagatavot arī no smiltīm. Tam vajadzēs PVA līmi, šķipsniņu sodas, dažus pilienus lēcu šķidruma un izsijātas smiltis. Vispirms traukā ielej PVA līmi, tad pieber mazliet sodas, apmaisa un tad pieber dažus pilienus lēcu šķidruma, sparīgi maisot slaimu un vērojot, kāda konsistence sanāk. Visbeidzot slaimam pieber sauju vai divas ar smalkām smiltiņām, visu kārtīgi sajaucot. Smilšu slaims būs ar izteiktāku tekstūru, bet tikpat interesanti mīcāms, kā parastais slaims.

Gleznošana ar smiltīm

Šīs aktivitātes veikšanai gan nevajadzēs visu dienu pavadīt pludmalē – no tās vajadzēs vien smalkas, izsijātas smiltis. Izrādās, gleznošanu ar guaša krāsām vai pirkstiņkrāsām var padarīt mazliet interesantāku, ja visam pievieno smiltiņas. Gleznošanai ar smiltīm vajadzēs stingru papīru, uz kura gleznot, guaša krāsas, otas un smiltiņas, kas iebērtas, piemēram, sāls trauciņā ar caurumiņiem. Mazāki bērni var izmantot arī pirkstiņkrāsas. Ļauj bērnam gleznot ar guašām biezā krāsas kārtā, bet tad – krāsai uzbērt virsū smiltiņas ar trauciņa palīdzību. Tas gleznai piešķirs tekstūru un īpašu efektu.

Milzis – smilšu piļu stampātājs

Pludmalē vai smilšu kastē mazo rakari vari nodarbināt arī ar fiziskām aktivitātēm, kas palīdzēs trenēt bērna vestibulāro aparātu un līdzsvara izjūtu. Tam vajadzēs vien smiltis un kādu rotaļu spainīti. Ar spainīša palīdzību vienā rindā, izklaidus kā stafetē vai līkločos saceliet vairākas smilšu pilis. Kad pilis saceltas, saki ķiparam, ka viņš ir lielais milzis, un viņam katra no smilšu pilīm jānoposta ar lēcieniem – uz vienas kājas, otras kājas vai abām kājām reizē. Šāda aktivitāte ne tikai ļaus bērnam izbaudīt vandīšanās prieku, bet arī pamatīgi izkustēties.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!