Foto: Pexels
Būt neaizsargātam, ievainojamam, atvērtam... Kāpēc tas biedē? Saprotams, cilvēks instinktīvi mēģina aizbēgt no situācijām un cilvēkiem, kas var ievainot, baidās izrādīt vājumu. Taču, izrādās, tieši atļauja būt sev ievainojamam un atvērtam paver daudzas iespējas. Kādas tās ir? Un kādas īpašības ir cilvēkiem, kuri nebaidās atvērties pasaulei?

Labprātīgi ļaut būt sev neaizsargātam nav gluži tas pats būt tādam piespiedu kārtā. Paša izvēle būt ievainojamam sniedz pārliecību par sevi. Lēmums kļūt ievainojamam nozīmē būt gatavam parādīt visai pasaulei, kas tu esi patiesībā, nebūdams pārliecināts, kā tas visu pavērsīs.

"Mūsu kultūrā neaizsargātība skaitās kaut kas kaunpilns, tā ir vājuma pazīme un no šādas situācijas vajag izvairīties vai censties to kompensēt ar agresīvu reakciju," skaidro psihoterapeits Roberts Stolorovs portālā "Psychologies".

Pētījumi rāda, ka šāda atvērtība palīdz veidot karjeru un veidot kontaktus ar cilvēkiem.
Nav nemaz tik sarežģīti iemācīties būt emocionāli atvērtiem. Cilvēkiem, kuri nebaidās būt neaizsargāti, ir zināmas raksturiezīmes. Lūk, kādas!

1. Viņi visu laiku izmēģina ko jaunu

"Droši vien pati svarīgākā atvērto cilvēku iezīme ir viņu gatavība izmēģināt kaut ko jaunu, nezinot, kā tas viss beigsies," stāsta psihoterapeits. Šis jaunais var būt gan kaut kas nenozīmīgs (pierakstīties uz vokāla stundām, uzaicināt kādu uz randiņu), kā arī nopietns lēmums, piemēram, pārbraukt dzīvot uz citu pilsētu. Nereti viņi galu galā pēc rīcības izrādās laimīgāki nekā bija. Jaunā pieredze un pārdzīvojumi vairāk nekā materiālās vērtības ietekmē laimes sajūtu.

2. Nebaidās no negatīvām emocijām

Trauksme nezināmā priekšā vai bailes izrādīties atgrūstam ir normālas – kuram gan nav bail gūt atteikumu, kad piedāvāta roka un sirds vai lūgums paaugstināt algu?

Atvērti cilvēki neizvairās no situācijām, kur var gūt atteikumu, kaut arī tās viņiem var nesagādāt daudz patīkamu mirkļu.

"Drosme dzīves grūtību priekšā nenozīmē, ka cilvēkam nav pazīstamas bailes, viņš nebēg no situācijām, kurās var būt neaizsargāts," atzīmē Stolorovs.

3. Atzīst, ka dzīvē mēdz būt "melnās svītras"

Atvērti cilvēki necenšas aizbēgt no emocijām, viņi atzīst, ka dzīvē mēdz būt "baltās" un "melnās" svītras. "Mēs visi esam mirstīgi un varam piedzīvot dzīves pārbaudījumus. Tādi draudi kā ciešanas, traumas, slimības, nāve, zaudējumi, nelaimīga mīlestība, var skart jebkurā brīdī," saka eksperts.

4. Novērtē emocionāli tuvas attiecības

Foto: Shutterstock

Neaizsargātība labvēlīgi ietekmē attiecības, īpaši, ja tā piemīt abiem partneriem. "Atvērti cilvēki meklē attiecības ar partneri, kuri ir gatavi dalīties ar viņiem spēcīgos pārdzīvojumos. Būt atvērtam ir vieglāk, kad ir pieejams atbalsts grūtā brīdī," uzsver psihoterapeits.

5. Viegli komunicē pat ar nepazīstamiem cilvēkiem

Atvērti cilvēki izrāda komunikācijā iniciatīvu, pat ar nepazīstamu cilvēku veikala rindā. Tas var būt vērtīgi, piemēram, pasmaidot nepazīstamam cilvēkam var vairāk sajust saikni ar citiem un gūt pozitīvas emocijas.

6. Ir labi līderi

Foto: Shutterstock

"Vadītāji, kas ir atvērti, veido ap sevi labvēlīgāku darba atmosfēru. Ja tu, būdams vadītājs, nebaidies būt ievainots, padotie tevī redzēs, pirmkārt, cilvēku. Jums veidosies ciešākas attiecības un viņi labprātāk dalīsies ar saviem padomiem un kolektīva attiecības kļūs vienlīdzīgas," teic Emma Sepala, zinātniskā direktore Hārvardas universitātes zinātniskā centrā, kas pēta līdzjūtību un altruismu.

7. Labvēlīgi izturas pret sevi

Pētniece un grāmatu autore Brenē Brauna uzskata, ka atvērtība un ievainojamība prasa no cilvēka spēt atzīt visas viņa emocijas. Tas nozīmē, ka tev nevajag kautrēties no "sliktām" emocijām.
"Tu nevari apslāpēt spēcīgus pārdzīvojumus, nenomācot citas emocijas. Emocijas nedrīkst apspiest izvēlīgi," skaidro Brenē Brauns.

Izvairoties no nepatīkamām emocijām, tu vienlaikus apslāpē arī prieku un laimi. Tādējādi slikti jūties, centies dzīvē rasts kaut kādu jēgu un mērķus. Atvērtība un ievainojamība atainojas ne tikai attiecībās ar citiem, bet arī iekšējos procesos.

8. Labvēlīgi pieņem savu neaizsargātību

"Ievainojamība un neaizsargātība ir jebkura progresa ķīla. Tieši no tām dzimst prieks, radošums, mīlestība un vēlme piederēt "kaut kam vairāk"," saka Brenē Brauna.

Citiem vārdiem, ļaujot būt sev ievainojamam, tu vari pilnvērtīgi sajust dzīvi visās tās spektros, pat ja būs jāriskē, nezinot iznākumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!