Foto: Shutterstock

Divu cilvēku pāra attiecības mēdz būt dažādas – te mēs mīlam, te vairs nē un lemjam par labu šķiršanās. Bet gadās, ka, tiklīdz laulība šķirta, saproti – tā bijusi kļūda. Vai juridiski ir iespējams tūliņ pat atkal mīļoto apprecēt? Bet izšķiroties no otra vīra, atgūt pirmā uzvārdu? Cilvēki meklē atbildes uz sev svarīgiem jautājumiem "Latvijas Vēstneša" (LV) portāla "E-konsultāciju" sadaļā, bet speciālisti viņiem skaidro likumiskās tiesības.

"Izšķīrāmies ar sievu, pagāja pusgads, atkal esam kopā. Vai varam vēlreiz salaulāties? Vai arī jāpaiet kādam laikam? Vai vispār drīkstu precēties ar to pašu partneri?" interesējas Agris.

Atbild LV portāla pārstāve Signe Laizāne: "Civillikums neliedz atkārtoti salaulāties ar bijušo laulāto.

Civillikums nosaka: laulību noslēdz ne agrāk kā viena mēneša un ne vēlāk kā sešu mēnešu laikā pēc iesnieguma un citu laulības noslēgšanai nepieciešamo dokumentu iesniegšanas dzimtsarakstu nodaļā, ja laulības noslēgšanai nav šā likuma 32., 35., 37. un 38. pantā norādīto šķēršļu.

  • Aizliegta laulība pirms 18 gadu vecuma sasniegšanas, izņemot 33. pantā paredzēto gadījumu.
  • Aizliegta laulība radiniekiem taisnā līnijā, brāļiem ar māsām un pusbrāļiem ar pusmāsām (213. pants).
  • Aizliegta laulība starp adoptētāju un adoptēto.
  • Aizliegta jauna laulība personai, kas jau atrodas laulībā.
  • Tāpat aizliegta laulība aizbildnim ar aizbilstamo, iekams nav izbeigtas aizbildnības attiecības."

"Labdien! Šobrīd tiek šķirta mana otrā laulība. Vai man ir tiesības atgūt pirmā vīra uzvārdu?" vaicā Aleksandra.

Atbild juriste Inga Rjabčikova: "Jā, jums ir tiesības pēc šķiršanās atgūt to uzvārdu, kurš jums bija pirms šīs (otrās) laulības. Vārdu un uzvārdu var mainīt tad, ja persona vēlas atgūt savu dzimto vai pirmslaulības uzvārdu (saskaņā ar Vārda, uzvārda un tautības ieraksta maiņas likuma 2. panta piektajā punktā noteikto).

Iemesli, kādēļ vēlaties mainīt uzvārdu, ir jāieraksta vārda, uzvārda vai tautības ieraksta maiņas iesniegumā, iesnieguma veidlapas paraugu noteic Ministru kabineta noteikumi par vārda, uzvārda un tautības ieraksta maiņas iesnieguma veidlapu."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!