Foto: Shutterstock
Kad mēs ar kādu konsultējamies attiecību jautājumos, varam dzirdēt aptuveni šādu frāzi: "Vienkārši esi tu pats, un viss izdosies". Intuitīvā līmenī tas skan pat ļoti ticami. Būt patiesam, atklātam un godīgam – šķiet, ka tas nudien ir labākais veids, kā atrast sev piemērotu partneri.

Tomēr frāze "Esi tu pats!" prasa dažus skaidrojumus. Ko tieši tas nozīmē? Kā tas parādās uzvedībā? Kāda tipa partnerim tas var šķist pievilcīgi? Kādām attiecībām šis viss ir piemērots? Plašāk par to runā psihologs Džeremijs Nikolsons vietnē "Psychology Today".

Ko nozīmē būt pašam attiecībās

Meklējot atbildi uz šo jautājumu, speciālisti no Adelfi Universitātes (ASV) un Rietumsidnejas Universitātes (Austrālija) veica virkni pētījumu. Viņi pētīja autentiskuma nozīmi ilgtermiņa stratēģijā romantisku un seksuālu partneru atrašanai (tā psiholoģijā un psihoterapijā dēvē cilvēka spēju komunikācijā atteikties no sociālajām lomām un būt pašam, parādot savas patiesās jūtas un domas). Lai novērtētu tā lomu, zinātnieki izmantoja īpašu skalu, kas nosaka autentiskuma vadītu uzvedību attiecībās, pamatojoties uz diviem faktoriem:

  • Nepieņemt maldināšanu. Cilvēki, kuriem ir raksturīgs autentiskums, nav gatavi samierināties ar citu maldināšanu un paši nemaldina savu partneri.
  • Vēlme riskēt. Šādi cilvēki ir vairāk ieinteresēti intīmā sevis izpaušanā, labprāt to dara un nebaidās riskēt ar savu partneri.

Pētījumu gaitā noskaidrojies, ka dalībnieki, kuri izvairījušies no mānīšanās un kuriem bijusi drosme būt pašiem, parasti bijuši labi romantisku attiecību partneri, īpaši ilgstošās attiecībās. Viņi bija jūtīgi un uzticami un nav interesējušies par gadījuma seksuāliem sakariem.

Pētījumu dalībnieki ar mazāk izteiktu autentiskumu, pieejā meklējot sev partneri, dalījušies divās grupās. Vienā ierindojušies maldinātāji ar "tumšās tirādes" raksturojumu – narcismu, makjavellismu un psihopātiju. Šo personības iezīmju ietekmē viņi manipulēja ar citiem un koncentrējās uz gadījuma seksu.

Otrajā grupā iekļuva pētījumu dalībnieki, kuriem bija problēmas ar pieķeršanos, kuri nespēja atklāties partnerim, baidoties no noraidījuma. Proti, viņi neizmantoja manipulācijas, bet raizējās un baidījās parādīt savu patieso būtību. Tomēr nedaudz sagatavojoties un ar nelielu atbalstu, šādus cilvēkus ir iespējams motivēt drosmīgāk parādīt savu autentiskumu un veiksmīgi veidot ilgspēlējošas attiecības.

Kā spēja būt pašam izpaužas attiecībās

Pētījumu autori to dalībniekiem lūdza iztēloties, kā autentiska uzvedība izskatītos dažādās situācijās, un aprakstīt, kā viņi uzvestos, ja viņus interesētu gadījuma sekss, iepazīšanās nopietnos nolūkos un nopietnas attiecības. Pēcāk eksperti apvienoja atbildes un ieguva aptuveni šādu attēlu, ko atspoguļosim turpmākajās rindās.

Gadījuma sekss

Cilvēki, kuriem ir raksturīgs autentiskums, daudz retāk interesējas par gadījuma seksu. Bet, kad viņi tomēr izrāda interesi par to, tad arī godīgi saka, ka vienkārši nevēlas emocionāli piesaistīties.

Viņi izskatās seksīgi, izmanto sevis izdaiļošanas aksesuārus un uzreiz arī pavēsta par saviem nodomiem. Viņi flirtē, cenšas sasmīdināt potenciālo seksa partneri un vēlas ar viņu pavadīt kopā kādu laiku, pirms pāriet pie daudz tuvāka fiziska kontakta.
Foto: Shutterstock

Tikšanās nopietnos nolūkos

Šādu tikšanos laikā cilvēki, kuriem raksturīga autentiskums, izvēlas emocionāli intīmāku uzvedību. Viņi flirtē un uzsvaru liek uz humoru un smiekliem. Tomēr viņi pieliek pūliņus, lai no saistībām brīvām tikšanās reizēm pārietu uz reāliem randiņiem, regulāru sazvanīšanos un saraksti ar potenciālo partneri.

Tomēr seksualitāte situācijā, kad tikšanās noris nopietnos nolūkos, nav tik izteikta. Cilvēki, kuri parāda autentiskumu, ģērbjas daudz neformālāk un neizmanto spilgtus sava tēla paspilgtināšanas aksesuārus. Viņi akcentu liek uz to, lai godīgi parādītu savu individualitāti un labāk iepazītu otru cilvēku.

Nopietnas attiecības

Šajā situācijā pētījumu dalībnieki sniedza visdetalizētāko uzvedības modeļu sarakstu. Tāpat kā tikšanās nopietnos nolūkos, cilvēki ar autentiskumu fokusējas uz godīgumu, neformāli ģērbjas, nedaudz flirtē un iet uz randiņiem.

Turklāt viņi sper vēl vienu soli uz priekšu tuvības un pienākumu jautājumos. Viņi izvēlas daudz vairāk laika pavadīt kopā ar partneri un aicina viņu piedalīties ģimenes svētkos un kopā atpūsties. Tāpat viņi apspriež nākotnes plānus un attiecību mērķus, piemēram, iespējamo laulību. Un pēc tā izsaka vēlmi kļūt arī fiziski tuvākiem un nodarboties ar seksu.

Kā būt pašam partnera meklējumos

Ņemot vērā pētījumu rezultātus, autentiskums patiesi ir veiksmīga stratēģija, meklējot sev piemērotu partneri, īpaši, ja vēlies ilgstošas attiecības. Izaicinājums var būt iemācīties būt pašam un tikt galā ar bažām atklāt savu patieso sevi. Lūk, kas palīdzēs šajā jautājumā!

Būt drosmīgam

Daudziem ir nepatīkama pieredze un bailes, kas saistītas ar attiecībām. Šī trauksme bieži traucē parādīt savu patieso "es". Bet var mēģināt pārdomāt negatīvo attieksmi un iemācīties tikt galā ar noraidījumu. Tas ļaus atvērties, veidot uzticību un brīvi izrādīt interesi pret partneri.

Būt pozitīvam

Te "būt pašam" savienojas ar "censties parādīt vislabāko iespaidu". Dalīšanās ar kaut ko unikālu par sevi vai savu pozitīvo īpašību parādīšana padarīs tevi pievilcīgāku un tādā veidā radīsi ilgtermiņa pievilcību.
Foto: Shutterstock

Būt godīgam

Būt godīgam par to, ko vēlies un ko vari piedāvāt, ir raksturīga cilvēkiem, kuri, meklējot partneri, paļaujas uz autentiskumu. Ja esi atklāts par savām vajadzībām, tu palielināsi iespējas iegūt labu rezultātu. Atklātība rada attiecībās intimitāti. Tāpēc tiešs un patiess flirts rada ilgtermiņa panākumus un gandarījumu.

Būt mērķtiecīgam

Autentiskums paredz, ka tu precīzi zini, ko vēlies, īpaši ilgākā perspektīvā. Tāpēc ir vērts padomāt par to, kādi ir tavi mērķi šajās attiecībās un cik lielā mērā tu ar partneri esat gatavi kaut ko apņemties.

Ideālajā gadījumā, ja tev ir nopietni nolūki, vislabākais būtu visu izrunāt vēl līdz tam, kā uzsākt intīmas attiecības. Tas ļaus būt atklātam un godīgam, baudīt vienam otra klātbūtni un izveidot ilgstošas mīlestības pinas saites.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!