Foto: Shutterstock
Harisma nav dāvana, kas tev ir vai nav. Prasmi iepatikties cilvēkiem var apgūt, saka Vanesa van Edvardsa, cilvēku uzvedību pētošās laboratorijas "The Science of People" dibinātāja.

Viņas ieskatā, būs gana, ja apgūsi piecus ieradumus, par kuriem speciāliste runā vietnē "Science of people".

Nebaidies kļūdīties


Psihologs Ričards Vaismans veica pētījumu, kura laikā divas aktrises centās pārdot blenderus kādā tirdzniecības centrā. Viena aktrise uzstājās ar lielisku prezentāciju un pagatavoja nevainojamu kokteili potenciālajiem pircējiem. Savukārt otra arīdzan visu paveica lieliski, bet it kā nejauši aizmirsa aizvērt blendera vāciņu, un viss saturs uzšļācās viņai virsū.

"Neveiklā" sieviete pircēju vidū tika novērtēta kā daudz simpātiskāka un viņai izdevās pārdot vairāk blenderu. Vaismans secināja, ka ievainojamība padarīja aktrisi cilvēciskāku un paaugstināja viņas ietekmi uz auditoriju.

Van Edvarsa iesaka pieņemt savas nepilnības, jo tieši tās palīdz iepatikties citiem cilvēkiem. Vienkārši esi tu pats!

Mazāk runāt, vairāk klausīties


"Mans onkulis reiz teica, ka man ir divas ausis un viena mute, un šim skaitlim jāatbilst arī tam, cik daudz es runāju un klausos," pieredzē dalās speciāliste. Pēc viņas teiktā, harismātiski cilvēki sarunas laikā ievēro šo attiecību 2:1.

Visvienkāršākais veids, kā mazāk runāt un vairāk klausīties, – uzdot precizējošus jautājumus.

Ir vērts uzzināt detaļas par to, ko dara un domā tavs sarunas biedrs. Tas ne tikai palīdzēs labāk viņu iepazīt, bet arī radīs ilūziju par tuvību.

Nebaumot


Pastāv zinātnisks princips, ko dēvē par spontānu īpašību nodošanu. Kad tu sliktu runā par kādu, cilvēki šīs negatīvās iezīmes asociē ar tevi pašu. Tāpēc nevajag kādu dēvēt par muļķi vai kā citādi, ja nevēlies, lai tevi uzskatītu par to pašu.

Tomēr šis princips darbojas arī pretējā virzienā. Izvēlies cilvēku, kuru apbrīno, un pastāsti citiem, cik viņš ir lielisks. Piemēram, to var darīt, kad savā starpā iepazīstini kādus cilvēkus. Pie viena tu palīdzēsi paziņām: viņi, iespējams, nespēj palepoties ar saviem sasniegumiem, bet tev taču nav par ko kautrēties!

Izmantot žestus


Pētījumā van Edvardsa un viņas kolēģi analizēja tūkstošiem TED sarunu stundas un secināja, ka vispopulārākie runātāji izmantoja neverbālus veidus, kā pasniegt informāciju. Runa, pirmkārt, ir par žestiem. Visskatītākajos videoklipos runātāji žestikulēja divreiz aktīvāk, nekā viņu mazāk veiksmīgie kolēģi.

Rokas ir uzticības rādītājs. Turi tās redzamā vietā, bet vislabāk savu sakāmo papildini ar žestiem.

Izveido acu kontaktu


Pētījumi apliecina, ka cilvēki, kuri skatās acīs savam sarunbiedram, izveido daudz labāku saikni ar viņu. Acu kontakts izveidots, ja tu vari iegaumēt sarunas biedra acu krāsu. Tāpēc sarunas laikā labāk nenovērsies, lai ielūkotos telefonā, nepievērsies citiem kairinātājiem, kas tavu uzmanību novirzīs no sarunas.

Turpinājumā lasi citus "Delfi Life" arhīva rakstus par to, kā iepatikties cilvēkiem, kā iemācīties klausīties otrā un kā kļūt par cilvēku, kuru citi sauc par veiksmīgu.

Lai kļūtu par supermodeli, nepieciešama harisma, nevis augums, vecums vai matu krāsa

Foto: Publicitātes attēli

Oskara apbalvojumu ieguvusi 35 gadu vecumā, Dāmas godu – 55, bet par modes mūzu kļuvusi 88 gados. Cienījamā aktrise Megija Smita ir atradusi sev jaunāko lomu, un tas ir modeles darbs! To darot, viņa pierāda, ka gadi ir tikai skaitlis, bet skaistums un stils ir mūžīgs.

Lasīt vairāk

Astoņas pazīmes, kas kopīgas harismātiskiem un interesantiem cilvēkiem

Foto: Shutterstock

Ir cilvēki, kuri, šķietami neko īpašu nedarot, apkārtējos raisa interesi un pievelk pie sevis kā magnēti. Viņiem vienmēr azote ir kāds interesants stāsts, radot iespaidu, ka šiem cilvēkiem dzīve ne mazākajā mērā nav garlaicīga. Amerikāņu psihologs un emocionālās inteliģences pētnieks Treviss Bredberijs apkopojis astoņas pazīmes, kas kopīgas interesentiem cilvēkiem un sarunu biedriem, kā arī norādījis paradumus, kuri var palīdzēt par tādu kļūt.

Lasīt vairāk

Inese Galante: sievietes panākumi ir atkarīgi no iekšējā komforta

Foto: Rojs Miezītis

Ir sievietes, par kurām šķiet, ka viņām pakļaujas gan laiks, gan gravitācija, ka viņas zina kādu īpašu dzīves noslēpumu un šīs zināšanas viņām devušas neticamu spēku. Kā saglabāt skaistumu un iekšējo harmoniju it visos vecumos? Vai iespējams draudzēties ar savu bērnu? Kur smelties iedvesmu? Uz šiem un citiem jautājumiem sarunā ar "Delfi Woman" atbild pasaulslavenā operdziedātāja, siltā un niansētā soprāna īpašniece Inese Galante.

Lasīt vairāk

Egocentrisms, drosme un pašpaļāvība: ko mācīties no nekrietnā narcisa

Katram ir savs viedoklis par cilvēku – narcisu, vai arī piemīt kādas no zināmākajām pazīmēm jeb rakstura īpašībām. Tomēr, kā vēsta portāla "Psychology Today" eksperti, nevajadzētu jaukt divas dažādas lietas – pārliecību par sevi un īstenus narcisus. Tāpat eksistē tādi, kuri iemieso tikai dažas no narcisu pazīmēm, piemēram, empātijas trūkumu, skaudību un citu izmantošanu saviem egoistiskajiem mērķiem.

Lasīt vairāk

Psiholoģiski triki, kas palīdzēs iepatikties cilvēkiem

Foto: Shutterstock

Ikviens vēlas būt atzīts sabiedrībā – mīlēts, cienīts, saprasts, uzklausīts, bet dažreiz tā nenotiek. Tu centies, bet cilvēki, tavuprāt, tevi līdz galam nenovērtē. Kā iepatikties citiem, vienlaikus būt pašam un nepārkāpt savas vērtības?

Lasīt vairāk

Atmiņā paliekoša pirmā tikšanās: pieci vienkārši veidi, kā iepatikties cilvēkiem

Foto: Shutterstock

Pirmo iespaidu pārvērtēt nevar – protams, ar laiku to ir iespējams mainīt, taču tas nebūt vairs nenākas tik viegli. Veidojot gan romantiskas, gan darba vai draudzīgas attiecības, cilvēki parasti vēlas, lai pirmās atsauksmes būtu tikai pozitīvas. Kā šādu efektu panākt, iepazīstoties ar jauniem cilvēkiem, apkopojuši "Reader's Digest" eksperti.

Lasīt vairāk

Viņu laime nav atkarīga no citiem jeb 13 lietas, ko nekad nedarīs garā stipri cilvēki

Foto: Shutterstock

Lai stiprinātu savu raksturu un nekad nepadotos grūtībās, ir vērts apgūt dažus uzvedības un emociju trikus. Jā, katrs mēs esam dažādi – kādam nemitīgi vajag kādu apliecinājumu no citiem, vēl kādam – pietiek pašam ar savām domām par to, kas paveikts labi un kas nē.

Lasīt vairāk

Allaž jauks un 'pūkains' cilvēks – kāpēc tas pašam var kaitēt

Foto: Shutterstock

Kas gan slikts, ja cilvēks allaž ir patīkams, pretimnākošs, viegli komunicē ar citiem? Varbūt it tikai viena lieta – centieni būt tādam vienmēr un visiem 24/7 režīmā. Kāda ir bezgalīgās pieklājības un draudzīguma otra puse?

Lasīt vairāk

Pārliecība, drosme un ambīcijas: veiksmīgu cilvēku raksturojums un soļi pretī panākumiem

Foto: Shutterstock

Vēlies kļūt veiksmīgs? Tad domā kā veiksmīgs cilvēks un apgūsti nepieciešamos ieradumus! Tikai tā varēsi sasniegt vēlamās virsotnes. Lūk, turpinājumā iepazīsties ar sešām galvenajām iezīmēm, kuras piemīt veiksmei! Pārbaudi pats sevi – kuras no šīm īpašībām tev jau piemīt, bet varbūt ir arī tādas, kuras tev vēl vajadzētu apgūt.

Lasīt vairāk

Izpatikšana citiem un sevis slavināšana: rīcība, no kuras pašpārliecināti cilvēki izvairās

Foto: Shutterstock

Pašpārliecinātība ir īpašība, kas palīdz spert soļus pretim panākumiem. Taču diemžēl ne visi spēj, liekot roku uz sirds, teikt, ka jūtas pārliecināti par savām spējām. Tāpat arī izsmisīgi centieni izskatīties pašpārliecinātam visticamāk negūs vēlamos rezultātus, tāpēc ir labi zināt, kāda rīcība cilvēku attālina no pārliecības.

Lasīt vairāk

Paradoksāli, bet fakts: astoņas dzīvē veiksmīgu cilvēku īpatnības

Foto: Shutterstock

Ja pameklētu grāmatās un interneta dzīlēs sarakstu ar tām īpašībām, kuras nepieciešamas dzīvē veiksmīgam cilvēkam, atklātos visai daudz savstarpēji nesaderīgu personības iezīmju. Kādēļ gan šajā sakarā ir tik daudz dažādu viedokļu un teoriju?

Lasīt vairāk

Melns-balts domāšana un citi izplatīti kognitīvi traucējumi, kas var traucēt dzīvot

Foto: Shutterstock

Savā ziņā laime ir atkarīga no tā, kā mēs domājam. Kļūdas domāšanā piespiež mūs redzēt dzīvi negatīvās nokrāsās, taču tās ir iespējams atpazīt un no tām izvairīties.

Lasīt vairāk

Lai no tevis nebēgtu kā no uguns: ieradumi, kas tavu klātbūtni padarīs patīkamu

Protams, izpatikt visiem nav ne iespējams, ne vajadzīgs, tomēr labu attiecību uzturēšana var tev pašai nākt tikai par labu. Tieši tāpēc, iedvesmojoties no amerikāņu psihologa, vairāku grāmatu autora un emocionālās inteliģences pētnieka Trevisa Bredberija, piedāvājam vairākus ieradumus, kas tev liks citu acīs izskatīties daudz labāk. Varbūt ir vērts kādu no šiem izmēģināt?

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!