Foto: Shutterstock

Aiziešana no darba izklausās vieglāka, nekā patiesībā ir. Galu galā, pēc tam būs jāmeklē jauna darbavieta, un tas ne vienmēr ir viegli. Un tomēr, ja ilgstoši pamani, ka darbs kļūst par vietu, uz kuru nāc ar mokām un tikai tādēļ, ka par to maksā, ir nopietni jāapdomā, vai ir vērts šādi aizvadīt lielāko daļu no savas dzīves. Lūk, dažas pazīmes, ko nevajadzētu ignorēt, jo tās signalizē – laiks būtiskām pārmaiņām!

Vadītājs un kolēģi nenovērtē

Sāksim ar pašu nepārprotamāko signālu, kas vēsta, ka laiks kaut ko mainīt – sajūta, ka neesi cienīts un novērtēts no vadītāja vai kolēģu puses. Ja jūti, ka nepārtraukti gar degunu iet paaugstinājums vai iespēja sevi pierādīt, kā arī tavas idejas līdz galam netiek uzklausītas, bet ieguldījums tiek uzskatīts par pašsaprotamu. Cieņa un atzinība ir būtiski faktori jebkurā darbavietā, un, ja to ikdienā neizjūti, ir laiks vismaz pašam novērtēt sevi un ļauties pārmaiņām, norādīts "Psychology Today".

Tāpat būtiski, lai darbavietā jūti izaugsmes iespējas. Ja saproti, ka jau esi sasniedzis "griestus" un augstāk vairs pakāpties nav iespējams, jāmeklē jauns izaicinājums. Tāpat nedrīkst aizmirst arī par atbilstošu atalgojumu. Ja jūti, ka tavs pienesums netiek novērtēts ar algas pārskatīšanu un saproti, ka citur varētu nopelnīt vairāk, ir jāmēģina (turklāt tas, ka sāc pamanīt jaunas darba iespējas, jau ir zīme, ka esošā darba vieta tevi vairs sevišķi neapmierina). Tieši tāpat neatstāj nepamanītus ilgstošos priekšnieka solījumus, kuri galu galā netiek piepildīti: par algas paaugstinājumu, par jaunu amatu un tā tālāk.

Gana bieži var dzirdēt šādu frāzi – cilvēki nepamet darbu, viņi atstāj vadītājus. Kā vēsta "Forbes", aptuveni 50 procenti darbinieku pamet darbavietu, lai tiktu prom no sava vadītāja. Tā kā arī šis ir viens no "sarkanajiem karogiem" – ja saproti, ka priekšnieks ir nepieklājīgs, neuzticams, negodīgs vai korumpēts, tiecies uz jauniem apvāršņiem.

Tiek vērots katrs tavs solis

Nav patīkami, ja kāds tevi pastāvīgi vēro un uzrauga. Bieži šāda uzvedība rezultējas darbinieka efektivitātes zudumā. Tā var radīt ne vien neapmierinātības sajūtu, bet arī bezspēcību no algotā puses.

Šādās situācijās vispirms būtu vēlams aprunāties ar priekšnieku. Iespējams, ka pats darba devējs nemaz nezina, ka ar savu uzvedību traucē tev strādāt. Ja kripatiņa neatkarības darbu veikšanā tomēr nav gūstama pat pēc sarunas, skaidrs, ka nekas nemainīsies – kļūsi arvien neapmierinātāks, darbi veiksies gausi, mājās aiziesi bēdīgs. Tieši tāpēc sper soli un maini ikdienu sev par labu.

Pastāvīgs stress un sajūta, ka neesi līdz galam laimīgs

Kurš gan vēlas dzīvot nelaimīgs, turklāt pastāvīgā stresā? Taču vienlaikus – jebkurā darbā kāds periods var radīt lielāku spriedzi, nekā ierasti, un vai tamdēļ plinte jāmet krūmos? Un tomēr, ja darbs noskaņojumu padara nelāgu, darbadienu rītos no gultas ārā kāp ar bažām, to jāuztver kā signālu, ka ir laiks rīkoties. Galu galā – stress un nomāktība ietekmē ne vien garīgo, bet arī fizisko veselību. Un neviena alga nav tā vērta, lai upurētu savu veselību. Tieši tāpat kā attiecības ārpus darba. Ja saproti, ka vairs nespēj veltīt pietiekami daudz mīlestības un laika ģimenei, ir pēdējais brīdis, lai izlemtu, kas ir svarīgāks – personīgā dzīve vai karjera.

Acīs nav ne miņas no degsmes

Ja darbs patīk, zūd laika izjūta. Taču, ja pēkšņi saproti, ka nespēj koncentrēties darbam vai tieši pretēji – nespēj atrauties no tiem, tā ir zīme, ka kaut kas nav kārtībā. Protams, izdegšana darbā nav nekas neparasts un tā var gadīties jebkuram, bet ja tas atkārtojas un atkārtojas, jāsāk pārskatīt savas dzīves prioritātes.

Atceries, ka izdegšana var piemeklēt arī cilvēkus, kuriem patīk sava darbavieta un kolēģi. Gluži vienkārši – darbs palicis pārāk garlaicīgs, no tā vairs nav gūstama adrenalīna sajūta.

Kā aiziet ar cieņu?

Lai arī darbavietā neesi juties labi, to nevajag pamest ar traci, sabojājot attiecības ar kolēģiem un priekšnieku. Tas, protams, nenozīmē, ka pēc aiziešanas ar vecajiem kolēģiem obligāti jāuztur kontakti.

Pametot darbavietu, noteikti pasaki paldies par dotajām iespējām sevi profesionāli pierādīt gan darba devējam, gan kolēģiem. Atvadies ar pozitīvu attieksmi un izsaki cerību par to, ka reiz jūsu ceļi atkal var krustoties. Ja tomēr nolem pieminēt arī godīgu atsauksmi par to, kādēļ tieši izvēlējies aiziet, esi diplomātisks. Izvairies pateikt ko tādu, kas vēlāk var atspēlēties, jo atceries – tieši šie cilvēki var būt potenciālie atsauksmju devēji nākamajai darbavietai.

Izvēloties darbavietu, ar vienkāršu sludinājumu vairs nepietiek – arvien lielāku uzmanību pievēršam kopīgām vērtībām, modernai darba videi, personīgajai izaugsmei un citiem faktoriem. Lai ļautu darba devējiem un darba ņēmējiem satikties, "Delfi" piedāvā platformu #darbavietas ērtu, pārskatāmu un uzticamu vietni, kur iepazīt uzņēmumus un aktuālās vakances tajos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!