Foto: Shutterstock
Šķiet, neviens neiet uz darba interviju vai neuzsāk darba attiecības ar mērķi kādā brīdī tikt atlaistam. Taču šis ir darba attiecību pavērsiens, kuru nekad pilnībā nedrīkst aizmirst, jo dzīvē mēdz notikt visādi. Un dažreiz darba attiecību pārtraukšana notiek negaidīti un bez skaidra iemesla, bet, ja patin ''filmu'' atpakaļ, ļoti iespējams, kāds šķietami nevainīgs iemesls, kuru tu līdz šim neesi apzinājusies, ir maksājis tev darba vietu.

Ja pati jau neplāno pārtraukt darba attiecības ar līdzšinējo darba vietu, visticamāk tu nevēlies tuvākajā nākotnē palikt bez stabiliem ienākumiem. Tāpēc, lai tu kādas neuzmanības vai varbūt muļķības dēļ netiktu atbrīvota no darba pienākumiem, iedvesmojoties no portāla ''Reader's Digest'', piedāvājam iepazīties ar dažiem, iespējams, tavuprāt, nevainīgiem atlaišanas iemesliem.

Savtīga bonusu izmantošana

Iespējams, ne visos uzņēmumos, bet lielā daļā pastāv dažādi darbinieku bonusi, kas ieviesti, lai parādītu un izceltu darbinieka vērtību un pateiktos par viņa darbu. Taču, neskatoties uz to, vai tās ir bezmaksas pusdienas, sporta zāles abonements, taksis darba izbraukumiem vai jebkas cits, tev nevajadzētu palikt savtīgai. Kā izpaužas savtīgums? Piemēram, izmantojot taksi darba vajadzībām, piestāj vēl pie kāda veikala, izņem pastā sūtījumu, sagaidi draudzeni vai savu partneri no darba un brauciet mājās. Varbūt tev šķiet, ka tas nav nekas slikts un neviens to nepamanīs, tomēr neesi tik naiva – visticamāk kāds cits kolēģis vai pats darba devējs ātri vien visu sapratīs un bonusu noņemšana būs nesāpīgākais savtīguma rezultāts.

Romāns ar kolēģi


Foto: Shutterstock
Iespējams, romāns vai attiecības ar kolēģi tev izklausās vilinošas un nešķiet nekas darbam traucējošs, taču šīs iedomas var būt maldinošas. Attiecības ar kolēģi var pasliktināt gan tavu, gan viņa darba sniegumu, jo jūsu domas visdrīzāk atradīsies vienam pie otra, it īpaši attiecību sākumā. Kā arī, ja abi esat kaismīgi mīlnieki un atvērti spontanitātei, mīlināšanās, skūpstīšanās un pat sekss darba vietā var šķist vilinoši.

Taču, uzvedoties nepiesardzīgi, mirkļa adrenalīna un uzbudinājuma dēļ, jūs var pieķert, kas noteikti nav tas, ko vēlaties, īpaši tad, ja par jūsu attiecībām nevienam neko neesat teikuši. Un tieši šo iemeslu dēļ daudzās darba vietās ir iekšējā politika, kas paredz – ar kolēģiem satikties nedrīkst. Tomēr, ja arī tavā darba vietā šāds noteikums nav ieviests, pārdomā attiecību uzsākšanu ar kolēģi, jo simpātiju apliecināšana darba vietā var maksāt dārgi – pašu darbu.

Izcelšanās un izskata mainīšana


Foto: Shutterstock
Lai gan, iespējams, mūsdienās tas vairs nav tik strikti noteikts, vēl pavisam nesen tetovējumi, pīrsingi, koša matu krāsa, grims vai apģērbs daudzās darba vietās nebija pieņemami. Izskata, kas izceļas, dēļ ne tikai var nepieņemt darbā, bet var arī no darba atbrīvot. Varbūt tu šobrīd vēlies iebilst, jo uzskati – mans izskats ir mana brīva griba, tomēr, ja tu vēlies strādāt kādā konkrētā uzņēmumā, tev var nākties kļūt piezemētākai.

Tāpat ir jābūt piesardzīgai ar izskata mainīšanu, kas lielā mērā ir saistīts ar tavu amatu. Ja tu esi biroja administratore, kas sagaida ikvienu atnācēju, visticamāk, pārmērīgs svara pieaugums vai pēkšņs nevīžīgums pret savu izskatu – saburzītas drēbes, nolupusi nagu laka u. tml., nebūt nav vēlams. Tāpat, ja, piemēram, esi klientu menedžere, personīgā higiēna ir īpaši svarīga. Taču, ja tavas izmaiņas izskatā vairs neatbilst tam, kas uzņēmumam ir nepieciešams, arī tas var būt iemesls atlaišanai no darba.

Vecums un skeleti skapī


Foto: Shutterstock
Lai arī tā nedrīkstētu būt, vecums ir viens no iemesliem, kāpēc cilvēki nereti zaudē darbu. Iemesli, kāpēc lemj par labu gados vecāku darbinieku atlaišanai ir dažādi – zemāks sniegums nekā jaunākiem darbiniekiem, lielākas izmaksas un citi. Taču labākais veids, kā nezaudēt darbu, kļūstot vecākam, ir apzināties savu vērtību un pienesumu uzņēmumam un to parādīt arī darba devējam.

Tāpat, visticamāk, arī tavā dzīvē ir notikumi, par kuriem vēsture klusē. Taču, lai arī ko tu būtu nogrēkojusies un cik tālu savā skapī šo ''skeletu'' noglabājusi, tas jebkurā brīdī var nākt gaismā un ietekmēt tavas izredzes iegūt vai paturēt darba vietu. Kā vienu no piemēriem var minēt ātruma pārkāpšanu – iespējams, tev viens šāds sods neliekas nekas būtisks, taču ir darba vietas, kur jebkāda sodāmība, arī automašīnas atstāšana neatļautā vietā, var būt izšķirošais faktors pieņemšanai darbā vai iemesls, kāpēc darbinieks tiek atlaists. Kas vēl – ja tavā pagātnē patiesi ir kāds atgadījums, kas var ietekmēt tavu nākotni, vislabāk gadījumā, ja par to darba devējs jautā, nemelot, jo vēlāk, kad ''skelets'' no skapja tiks izvilkts, var būt jau par vēlu, lai visu vēl mēģinātu vērst par labu.

Ieraksti sociālajos tīklos


Foto: Shutterstock
Šķiet, ikviens no mums savas dzīves laikā ir izdarījis kaut ko tādu, ar ko nelepojas, un, ja būtu iespējams, labprāt šo atmiņu izdzēstu ne tikai no savas, bet arī visu citu tobrīd klātesošo atmiņas. Taču, lai arī daudzas nepatīkamas situācijas, ļoti iespējams, glabājas tikai atmiņās, mūsdienas ļoti daudzi vēlāk dzīvē cieš no reiz publicētā sociālajos tīklos. Ne velti bieži vien tiek uzsvērts, ka ļoti jāizvērtē jebkas, ko apsver publicēt savu sociālo tīklu kontos, jo, neskatoties uz to, ka ieraksts pēcāk tiek dzēsts vai tu uzskati – manu kontu nav tik viegli atrast, ja labi grib – visu var atrast.

Tavs potenciālais darba devējs, ja viņam tas būs ļoti svarīgi, atradīs arī tavus apkaunojošākos sociālo tīklu ierakstus, kas var spēlēt lielu lomu, runājot par darba piedāvājuma izteikšanu vai neizteikšanu. Tāpat pavisam noteikti sociālajos tīklos publiski nevajadzētu sūkstīties par savu priekšnieku, kolēģiem vai darba vietu kopumā. Visticamāk arī tas agrāk vai vēlāk tiks pamanīts un var maksāt tavu darba vietu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!