Tev droši vien gadījies iegādāties skaistumkopšanas līdzekļus, zinot, ka tie ir augstas kvalitātes izstrādājumi, taču to lietošanas rezultāti izraisījuši vilšanos. Iespējams, ka produkts varētu būt patiešām labs, taču pilnīgi nepiemērots tavam ādas tipam.
Piemeklējot sev pareizākos skaistumkopšanas līdzekļus, pirmais solis ir sava ādas tipa noteikšana.

Kāds ir tavs ādas tips?

Kosmetologi ādu klasificē sekojošos veidos: sausa, normāla, taukaina un pūtaina jeb ar noslieci uz pūtīšu veidošanos.

Ja rodas sajūta, ka āda ir savilkta, atlobījusies vai vietām sasprēgājusi, lai gan tu vari apzvērēt, ka tikko ieziedi mitrinošu krēmu, tad tas nozīmē, ka tev ir sausas ādas tips. Taukaina āda paliek spīdīga, šķiet, jau tūlīt pēc mazgāšanas, savukārt normālai ādai vispār nav vajadzīgas ne speciālas ziepes, ne saujām krēma. Bet problemātiska āda ar noslieci uz pūtīšu veidošanos – mēs jau zinām, kāda tā izskatās.

Bieži novērojama ir arī jaukta jeb “kombinēta āda”, un šajā gadījumā tev vienkārši būs jāpiemeklē dažādiem ādas tipiem paredzēti skaistumkopšanas līdzekļi, atbilstoši savām individuālajām vajadzībām.

Mājas skaistumkopšanas komplektā vajadzētu atrasties, kā minimums, attīrošajam pieniņam vai losjonam, pīlingam, tonizējošam līdzeklim, mitrinātājam un dienas krēmam ar saules staru aizsargfiltru. Varbūt izklausās par daudz, taču, ja vēlies rūpīgi kopt savu ādu, tad tas pieder pie vienkāršas ikdienas rutīnas.

Ādai jābūt tīrai vienmēr

Neatkarīgi no ādas tipa, ādu ieteicams attīrīt divreiz dienā – dienas sākumā un atkal pirms gulētiešanas.

Ādu vajag atsvaidzināt

Ādu pēc mazgāšanas vai attīrīšanas ar losjonu (pieniņu) vienmēr vēlams tonizēt un tad mitrināt. Tonizējoši līdzekļi parasti tiek lietoti, lai atsvaidzinātu, mīkstinātu ādu un palīdzētu tai labāk uzsūkt mitrumu. Ja neesi vēl pamēģinājusi tonizējošus līdzekļus, ir laiks to darīt!

Attīrīt ar pīlingu

Reizi vai divreiz nedēļā, atkarībā no tava ādas tipa, tev nepieciešams ādu attīrīt ar īpašu masku jeb pīlingu. Pīlings notīra atmirušo, atlobījušos ādas kārtiņu. Šo veco ādas kārtiņu veido izkaltušas ādas šūniņas, ko satur kopā sviedri un taukvielas.

Pīlings ir viens no galvenajiem pasākumiem veselīgas un skaistas ādas saglabāšanā, jo tas palīdz poras uzturēt tīras un neaizsprostotas.

Skaistumkopšanas pamatķieģelīši

Šoreiz pievērsīsimies diviem skaistumkopšanas pamatlīdzekļiem – ādas tipam piemērotam attīrošajam pieniņam (vai losjonam) un mitrinātājam. Neatkarīgi no tā, kā tu plāno mainīt ādas kopšanas paradumus, šīs divas lietas ir nepieciešamas ikvienai sejai.

Sausas ādas īpašniecēm

Attīrošais līdzeklis: Sausai ādai ieteicams pieniņš. Attīrošais pieniņš ir piemērots arī jūtīgai, smalkai vai pāragri novecojušai ādai. Novecojusi āda ne vienmēr ir sievietēm brieduma gados – dažreiz āda noveco arī divdesmitgadīgām jaunietēm dzīvesveida un/vai iedzimtu īpatnību dēļ.

Šī veida attīrošais līdzeklis nav ziepains vai putains, tam ir krēmveida konsistence, un tas mēdz būt visdažādākajos blīvuma veidos, sākot no šķidra losjona un beidzot ar ziedei līdzīgu maisījumu.

Mitrinošais līdzeklis: Parasti sausai ādai vajadzīgs vidējas līdz spēcīgas iedarbības mitrinātājs. Ja āda ātri uzsūc mitrinošo krēmu, un tev ir sajūta, ka vajag to pielietot biežāk, tad tev droši vien nepieciešams spēcīgākas iedarbības mitrinošais līdzeklis.

Normālas ādas īpašniecēm

Attīrošais līdzeklis: Normālai un jaukta tipa ādai kosmetologi iesaka želejveida attīrošos līdzekļus. Tie parasti putojas. Šis ir vispopulārākais attīrošā līdzekļa veids, jo tas patīk gan tiem, kuri agrāk lietoja tikai ziepes un ūdeni, gan pusaudžiem, gan vīriešiem – jā, arī puiši tīra un mitrina savu sejas ādu (dažreiz arī tonizē).

Mitrinošais līdzeklis: Parasti pietiek ar vieglas iedarbības mitrinātāju, kurā nav taukvielu sastāvdaļu.

Lai kādu mitrinošo līdzekli tu izvēlētos, normālai ādai to jālieto nelielās devās; vienu pilīti zirņa lielumā. Ja tu jūti, ka vajag lielāku vai mazāku daudzuma mitrinātāja, tad jāizvēlas citas iedarbības mitrinošo līdzekli.

Taukainas ādas īpašniecēm

Attīrošais līdzeklis: Taukaina āda prasa mālainu attīrošo līdzekli. Šādi skaistumkopšanas produkti, kuru sastāvā ir māls, ir nomierinoši un mīkstinoši, kā arī attīroši un savelkoši, bez tam tie uzsūc liekās taukvielas. Cilvēkiem ar noslieci uz pūtīšu veidošanos aŗi vajadzētu lietot mālainus attīrošos līdzekļus.

Mitrinošais līdzeklis: Dienas gaitā pietiekami daudz mitruma taukainai ādai parasti piešķir vieglas iedarbības mitrinošie līdzekļi, bez taukvielām un ar saules staru aizsargfiltru. Pirms gulētiešanas vienkārši notīri sejas ādu un lieto tonizējošu līdzekli, kam nav papildus mitrinoša iedarbība.

Problemātiskas ādas īpašniecēm

Attīrošais līdzeklis: Ādai, kurai ir sevišķi izteikta tendence uz pūtīšu un cita veida izsitumu veidošanos, ir nepieciešams attīrošais līdzeklis, kam ir ārstnieciska vai antibakteriāla iedarbība. Šie līdzekļi ir dziļi attīroši, iznīcina mikrobus un parasti to sastāvā ir tādas sastāvdaļas kā benzola peroksīds un salicilskābe.

UV staru filtrs: Neaizmirsti, ka problemātiskai ādai īpaši nepieciešams maigas iedarbības, netaukains dienas krēms ar ultravioleto staru aizsargfiltru.

Izvēlies attīrošo un mitrinošo līdzekli atbilstoši savam ādas tipam, un tava āda neilgā laikā iegūs labāku izskatu un jutīsies veselīgāka.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!