Foto: Publicitātes foto

Zīmola "Balenciaga" aksesuārs 2024. gada rudenim/ziemai ir ārkārtīgi praktisks un funkcionāls. Tas ir biroja preču veikalos pieejamais līmlentes rullis, kas pārtapis par rokassprādzi. Vienīgie atšķirīgie elementi ir cena – 3000 eiro – un izstrādātāja logotips.

2024. gada rudens/ziemas kolekcijas tērpi arī ir izgatavoti no visparastākajām un ikdienišķākajām lietām. Krekli tapuši no putekļu maisiem, kas paredzēti somu uzglabāšanai, virsdrēbes no apakšveļas, un gatavos tērpus rotā rokassprādzes līmlente. Zīmola dizainers Demna Gvasalia turpina jokot, bet pārmērīgi nopietnie modes kritiķi ir ar citādu humora izjūtu.

Aprunātais aksesuārs neko daudz neatšķiras no biroja caurspīdīgajām līmlentēm, vienīgi uzraksts citāds – “Balenciaga Adhesive”. Interneta asprāši joko, citi ir satriekti, ka parastais ikdienas produkts padarīts par kaut ko ekskluzīvu. Versijas ir dažādas, ka bagātie vēlas justies kā nabagi, ka zīmols ik gadu atver savu atkritumu atvilktni inovāciju vārdā. Kāds smej: “Es tikko vienu jau nopirku... bet tas ir no neliela “indie” zīmola “Scotch”.

@highsnobiety Would you wear this? 🤨 #balenciaga ♬ Imperfect Island - DJ BAI

“Zvēru, viss zīmols ir viens liels joks,” kāds uzsver. Viņam ir taisnība. Šī nav pirmā (un arī ne pēdējā reize), kad “Balenciaga” cenšas iestāstīt, ka ikdienas priekšmets var būt luksuss. 2022. gadā modes nams radīja pasaulē dārgāko (aptuveni 1800 eiro) atkritumu maisu no melnas ādas, saplēstas un netīras kedas par 2000 eiro, un šai vasarai – somu, kas imitē kartupeļu čipsu paku.

Joki un ironija tiešām piesaista uzmanību, bet pāris skandālu “Balenciaga” zīmolu pavada jau divus gadus. 2022. gada novembrī bija divas apšaubāmas reklāmas kampaņas: vienā tika izmantoti bērni ar BDSM stilā tērptiem lācīšiem, citā – rokassomu fotosesijas vizuālajā noformējumā bija saskatāmi ASV Augstākās tiesas dokumenti par bērnu pornogrāfiju.

Runājot par bērnu un lācīšu fotosesiju, Gvalsalia “Vogue” attaisnojās un atvainojās, norādot, ka “atsauce bija uz pankiem un DIY (“Do It Yourself” jeb “Dari pats”) kultūru, nevis fetišiem.” Viņš apstiprināja: “Tā bija mana kļūda. Es neapzinājos, cik nepiemēroti ir šīs lietas bildēt kopā ar bērniem. Diemžēl, tā bija nepareiza ideja un slikti pieņemts lēmums.”

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!