Foto: Shutterstock

Regulāra vingrošana spēj veikt brīnumus ar ķermeni, bet attiecībā uz krāsotiem matiem ziņas ir sliktas.

Sportojot svīstam un, lai gan svīšana ķermenim ir veselīga, tā var izraisīt matu krāsas izbalēšanu. Un tas ir tāpēc, ka sviedros ir dažādu elementu, ķīmisku vielu kombinācijas, tostarp sāls, cukurs, amonjaks. Tikai sāls vien liek matu krāsai izbalēt daudz ātrāk, tā izdevumā "Glamour" skaidro koloriste Korīna Adamsa: "Sviedru dēļ mati izžūst un rezultātā krāsa ātrāk zaudē intensitāti." Šis fakts nenozīmē, ka ir atrasts attaisnojums atteikties no formas un veselības saglabāšanas, bet gan rūpēties par matu aizsardzību sportošanas laikā.

Šampūns un matu gumija

Lai matu krāsa tik ātri nezaudētu intensitāti, jāizmanto sulfātus un parabēnus nesaturošu šampūnu, kas specifiski ir paredzēts krāsotiem matiem. Ja treniņi ir katru dienu un ir nepieciešams matus atsvaidzināt, var izmantot sauso šampūnu.

Turklāt, lai matus aizsargātu, tos var sapīt bizē, ieveidot copē vai zirgastē. Izdevumā "Real Simple" friziere Lorela Berga iesaka izmantot plastmasas spirālveida matu gumijas: "Tās labi satur matus, neuzsūc sviedrus, savukārt spirālveida dizains nespiedīs matus vai pat galvu, un neizraisīs matu lūšanu."

Cepures, parasti beisbola, sildīs galvu āra skrējieniem un aizvāks matus no sejas. Taču kā "Real Simple" brīdina friziere Dana Kaseta, beisbola cepure var veicināt galvas ādas karsēšanos un rezultātā palielināt sviedru daudzumu.

Nevis kad sportot, bet kad mazgāt

Neraizējies par to, cik drīz pēc matu krāsošanas var sportot, bet gan par to, cik ilgi ir jāuzgaida, pirms mazgāt matus pēc svaigas krāsošanas. Eksperti iesaka uzgaidīt vismaz trīs dienas (tātad sportot var, bet tīrībai jāizmanto sausos šampūnus). Izdevumā "Glamour" kolorists Lučio Galāno skaidro: "Pēc krāsošanas matu kutikulas ir atvērtas. Lai tās noslēgtu, nepieciešamas 24 līdz 48 stundas." Tādējādi, sportojot un matus mazgājot uzreiz pēc krāsošanas, gan sviedri, gan šampūns iekļūs nenoslēgtajās kutikulās un traucēs krāsas molekulām. Trīs dienas ļauj kutikulām aizvērties un krāsai nostiprināties!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!