Foto: AFP/Scanpix
Lai iegūtu vēlamās auguma aprises, slavenas dāmas, tostarp attēlā redzamā dziedātāja Dženifera Lopesa, šogad bija gatavas sekot dažādiem drastiskiem ieteikumiem, tostarp stundām sēdēt aukstā vannā, dienām ilgi žūpot vai barību uzņemt pa degunā ievadītu caurulīti.

Bīstamākā – arī Latviju sasniegusī Dikāna diēta


Foto: AFP/Scanpix

Britu Diētas ārstu asociācija par bīstamāko gada modi atzinusi franču ārsta Pjēra Dikāna proteīnu diētu, starp kuras sekotājām ir Kembridžas hercogienes Keitas māmiņa Kerola Midltone, dziedātāja Dženifera Lopesa un supermodele Žizele Bundhena (attēlā).

Dikānai diēta ir samērā līdzīga nesenā pagātnē populārajai Atkinsa diētai, kas paredzēja proteīniem bagātu ēdienkarti kā svara zaudēšanas metodi.

Šāda ēšanas modeļa pretinieki iebilst, ka Dikāna diēta ir neskaidri formulēta, tās ievērošana prasa daudz laika un to ir grūti ievērot. Blakus efekti ietver enerģijas trūkumu, sliktu elpu un aizcietējumus.

Neskatoties uz to, arī Latvijā izdotajai grāmatai Dikāna diēta ir milzīgi panākumi  -  tā pārtulkota 14 valodās un izdota 32 valstīs.

Sešas nedēļas aukstā vannā, un brīnums notiks


Foto: Shutterstock

Viena no dīvainākajām diētām iesaka atteikties no brokastīm, bet rītu sākt ar melnu kafiju un sporta nodarbībām. Pēc tam diētas sekotājai ērti jāiekārtojas ar aukstu ūdeni pildītā vannā un jāpavada tur laiks līdz desmitiem no rīta, tātad - vismaz pāris stundas.Diētas autori sola, ka šādi iespējams atbrīvoties no uzkrātajām lieko tauku rezervēm. Toties pēc tam vienā mierā drīkst našķoties ar uzkodām un augļiem, kā arī gaļas ēdieniem.

Alkoreksija jeb žūpu diēta


Foto: Shutterstock

Īsumā šo diētu var raksturot pāris vārdos - dzeriet spirtotus dzērienus, cik tik pietiek izturības. Diētas sekotājiem pietiekot ar alkoholā esošajām kalorijām, kas netiek uzņemtas ar pārtiku (jo ēsts vienkārši netiek). Toties alus, vīns un stiprie dzērieni drīkst plūst straumēm.

Ballīšu meiteņu intravenozās pusdienas


Foto: PantherMedia/Scanpix

Šo diētu dēvē arī par ballīšu meiteņu diētu. Tās piekritēji kļūst pat atkarīgi no intravenozi vēnā ievadīta minerālvielu un vitamīnu maisījuma, kurā, cita starpā, ir B un C vitamīni, magnijs un kalcijs.

Savukārt no pārtikas šīs diētas sekotāji atzīst tikai produktus ar ļoti augstu šķiedrvielu saturu. Blaknes ietver sliktu dūšu, reiboņus, infekcijas, iekausumu un pat anafilaktisko šoku.

Desmit dienas ar caurulīti degunā


Foto: Kadrs no video

Ketogēna diēta sākotnēji tika izstrādāta epilepsijas lēkmju novēršanā bērniem, un tās pamatā ir augsts tauku un zems ogļhidrātu saturs pārtikā ar mērķi palielināt ketonvielu izstrādi organismā.

Ketogēnas diētas laikā organisma vielmaiņa šak iegūt enerģiju no taukvielām pretstatā parastajai situācijai, kad enerģija tiek iegūta pamatā no glikozes. Intensīvas taukskābju oksidācijas rezultātā veidojas ketonvielas (beta hidroksibutirāts, acetoacetāts, acetons). Šādā situācijā smadzeņu šūnas sāk izmantot ketonvielas enerģijas iegūšanai, kas tiek uzskatīts par galveno pretkrampju iedarbības mehānismu.

Tievēšanas nolūkiem šī medicīniskā diēta ievērojami pārveidota - tās sekotāji desmit dienas nelieto nekādu ēdienu, bet barības vielas uzņem pa degunā ievietotu caurulīti.

Tievētāji tāpēc sev līdzi nēsā sūknīti un barojošo šķidrumu, paslēpjot tos somā vai mugursomā. Caurulīti drīkst izņemt tikai uz stundu dienā, lai iedzertu ūdeni, tēju vai augu uzlējumu bez cukura.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!