Jautājums: Labdien! vispirms teikšu, ka nesaprotu, kādēļ šīs sadaļas vienmēr ir domātas tikai sievietēm, bet nu lai jau iet. Katrā ziņā, esmu vīrietis un tāpat ļoti vēlos nomest lieko svaru, manā gadījumā tas ir grūtāk, jo esmu tālbraucējs un nav ne jausmas kādu uzturu lietot, lai zaudētu liekos kilogramus, kuru ir ļoti daudz. Ja līdz šim tie netraucēja, tad tagad sāku just, ka tas liekais svars man sāk traucēt dzīvot. Vai jūs varat man palīdzēt?

Atbild klīnikas Premium Medical uztura speciāliste Inga Pūce

Atbilde: Jautājums ir ļoti visaptverošs, turklāt katram individuāli risināms, tādēļ šādi neklātienē pāris teikumos nav iespējams uz to atbildēt. Varu tikai atzīmēt galvenos "pieturaspunktus", ņemot vērā to, ka vīrietis ir tālbraucējs šoferis:

1. Katru dienu izdzert 1.5 - 2 l šķidrumu, jo darbs ir sēdošs un limfātiskā sistēma ir sastrēgusi ar visām no tā izrietošajām sekām - pārskābināts organisms, tāpēc  fermentatīvā sistēma strādā slikti un toksīni sāk izgulsnēties taukaudos. Viena no raksturīgākām izpausmēm ir hemaroīdu esamība! Iesaku katru rītu 10 x palēkāt uz dibena un uz kājām, lai palīdzētu limfai kustēties uz augšu, tādējādi nodrošinot labāku vielu apmaiņu.

2. Katru dienu katrā maltītē lietot arī dārzeņus - kopā dienā 500 g.

3. Neēst pēc 20.00, ja tomēr ļoti gribas, tad izslēgt olbaltumvielu saturošus produktus - gaļu, desu, olas, riekstus, pākšaugus utt., labāk lietot nedaudz saliktos ogļhidrātus, dārzeņus, augļus un piena produktus.

4. Nenašķoties ēdienu starplaikos ar riekstiem, čipsiem, konfektēm utt.

Galvenais, kas jāzina katram, kurš grib atbrīvoties no liekā svara:

veselīga tievēšana - tāda, lai nenodarītu veselībai vēl lielāku ļaunumu, un liekie kilogrami pēc nepareizas tievēšanas neatgrieztos ar uzviju, ir jāplāno kā komplekss process katram individuāli, jo arī liekā svara iemesli var būt visdažādākie - vienam tie ir vairāk psihoemocionāli, un tos artisisnot, svars samazinās gandrīz pats no sevis, citiem ir kādu organisma orgānu sistēmas disfunkcijas, citiem citi iemesli.

Vispopulārākās metodes veselīgai tievēšanai ir:

- sabalansēts uzturs, kas garantē pienācīgu organisma apgādi ar nepieciešamajām uzturvielām, nodrošina nelielu enerģētisku deficītu, bet neliek izjust bada sajūtu;

- adekvāta regulāra fiziskā slodze;

- piemērotas un efektīvas ķermeņa procedūras.

Vislabākais rezultāts panākams, ja šīs metodes apvieno. Atcerieties, ka vislabāk darbojas formula, ko vienmēr pieminu un izmantoju darbā ar klientiem: Garšīgs ēdiens + Individuāls kaloriju aprēķins + Mērena fiziskā slodze + Disciplīna = Mīnus 1 kg nedēļā + Skaists augums + Atgūta veselība + Labs noskaņojums.

Lai atbrīvotos no liekā svara, ir jānoskaņojas ilgstošam procesam. Ja neapbruņojas ar pacietību un apņēmību patiešām sasniegt labu rezultātu, atbrīvošanās no liekajiem kilogramiem var būt tikai īslaicīga, un tad neizbēgams ir jo - jo efekts, kad svars atgriežas ar uzviju, ne tikai sabojā noskaņojumu, bet var nodarīt ļaunumu arī veselībai.

Ja esat apbruņojies ar apņēmību un lielu gribu sākt tievēšanas procesu, iesaku sākt ar metabolās (vielmaiņas) veselības pārbaudi, kuras rezultātā tiks konstatēts, vai par pamatu palielinātam ķermeņa svaram nav kādi iedzimti vai pārmantoti faktori, vai arī kāda nopietna slimība, kuras gadījumā ķermeņa svars var būt palielināts vai strauji pieaugt. Bieži vien, ja netiek apzināti šie faktori  un netiek ārstētas slimības, cerēto rezultātu optimālā svara iegūšanā nedod ne sabalansēta diēta, ne fiziskās aktivitātes.

Metabolās veselības pārbaude sastāv no:

- laboratoriskajiem izmeklējumiem (asins, urīna analīze cukura diabēta diagnostikai, lipīdu (tauku) vielmaiņas noteikšanai, olbaltumu vielmaiņas noteikšanai, vairogdziedzera veselības stāvokļa izvērtēšanai, aknu, aizkuņģa dziedziera un nieru veselības stāvokļa izvērtējumam u.c)

- diagnostiskajiem izmeklējumiem (USG vēdera dobumam un vairogdziedzerim, EKG un veloergometrijas);

- ārsta internista un uztura speciālista vizītēm (analīžu un izmeklējumu rezultātu izvērtēšanai, labākās, individuāli piemērotas tievēšanas programmas sastādīšanai un uzraudzīšanai).

Lasītāju ievērībai: Lai saņemtu speciālista e-konsultāciju, lūdzu, nosūti savu jautājumu uz e-pasta adresi: sieviete@delfi.lv. Redakcija patur tiesības rediģēt tekstu. Speciālistu ieteikumiem ir tikai izglītojošs raksturs, un tie nevar aizstāt speciālista konsultāciju klātienē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!