Foto: PantherMedia/Scanpix
Ziemas aukstajos mēnešos mēs cenšamies īpaši parūpēties par savu ādu. Jo tieši tad nākas saskarties ar aukstuma un sausa istabas gaisa radītām ādas problēmām. Āda, kas ilgu laiku tiek pakļauta šādai videi, ja to papildus nekopj, var ātri kļūt sausa. Savukārt ejot ārā, āda ziemā piedzīvo krasas temperatūras svārstības. Lai to nepieļautu, var izmantot visdažādākās sejas maskas un citus kosmētikas līdzekļus. Šos līdzekļus iespējams izgatavot mājās pašai.


1. Mitrinoša sejas maska ar avokado

Avokado ādai spēj sniegt dažādus labumus. To sastāvā ir vitamīni A, D un E, kas nepieciešami veselīgai sejas ādai un tās nokrāsai. Šī maska ne tikai mitrina, bet arī "nomierina" ādu. Ja tā ir taukaina un problemātiska, tad pēc vēlēšanās, var palielināt citronu sulas un olu baltuma daudzumu.

Sastāvdaļas:

1. 1/2 avokado

2. 1 tējkarote olīveļļas

3. 1 tējkarote citrona sulas

4. 1 olas baltums

2. Barojošs piena un auzu pārslu skrubis 

Piens šajā maskā kalpo kā toniks, kas kopā ar medu ādu labi pabaros. Auzu pārslas bieži tiek lietotas kosmētikas produktos, kas paredzēti alerģiskas ādas kopšanai. Šis skurbis ir maigs un nekairinās jutīgu ādu. Auzu pārslas, mazos daudzumos, var samalt elektriskajās dzirnaviņās, vai arī sasmalcināt ar nazi, ja tādas nav pieejamas.

Sastāvdaļas:

1. 3 ēdamkarotes piena

2. 2 tējkarotes medus

3. 1 ēdamkarotes samaltu auzu pārslu

3. Citronu skurbis 

Citroni jau sen tiek izmantoti dažādos skaistumkopšanas līdzekļos, to patīkamās smaržas un augstā vitamīna C daudzuma dēļ. Citrona sula kopā ar jogurtu ādu attīrīs, bet sastāvā esošais medus neļaus tai palikt pārāk sausai, kas svarīgi ziemā.

Sastāvdaļas:

1. 1 tējkarote citrona sulas

2. 2 tējkarotes medus

3. 3 ēdamkarotes jogurta

4. 1/4 glāzes samaltu auzu pārslu

4. Citronu un banānu maska

Ādas attīrīšanai citrona sulu var kombinēt arī ar banānu, kas veicinās tās atjaunošanos. Banānu, tāpat kā citronu, sastāvā ietilpst vitamīns C, āda būs attīrīta un mitrināta. Citronu sula, tās balinošo īpašību dēļ, palīdzēs cīnīties ar tumšiem ādas pigmentācijas plankumiem.

Sastāvdaļas:

1. 1 ēdamkarote medus

2. 1/2 saspaidīta banāna

3. 1 ēdamkarote citrona sulas

5.  Citronu un jogurta maska taukainai ādai

Šī citronu un jogurta maska taukainu ādu ne tikai attīrīs, bet arī palīdzēs līdzsvarot tās tauku sekrēta izdalīšanos. Jogurtā esošās pienskābes baktērijas, kuras uzlabos ādas elastību, darbojas kā ādas tonizētājs, kā arī olu baltums savilks atvērtās poras.

Sastāvdaļas:

1. 2 ēdamkarotes medus

2. 4 tējakrotes citrona sulas

3. 3 tējakrotes jogurta

4. 1 olas baltums

6. Citronu un cukura skrubis 

Šis viegli pagatavojamais skurbis palīdzēs atdzīvināt nogurušu roku un pēdu ādu. To var lietot arī bieži vien sausajai elkoņu un ceļgalu ādas kopšanai, lai attīrītu to no mirušajām ādas šūnām. Pēc vēlēšanās tam var pievienot kādu sev tīkamu ēterisko eļļu, padarot skrubi īpaši aromātisku.

Sastāvdaļas:

1. 1/2 glāze cukura

2. 2 ēdamkarotes olīveļļas

3.  5 ēdamkarotes citrona sulas

7. Mandarīnu un mandeļu sejas skrubis 

Mandarīnos un citos citrusaugļos esošās skābes palīdz atbrīvoties no sausajām, mirušajām ādas šūnām. Lai šo iedarbību pastiprinātu, maskai pievieno sasmalcinātas mandeles. Ja sejas āda ir jutīga, tad mandeles jāsasmalcina sīkāk, tā samazinot iespējamo kairinājumu.

Sastāvdaļas:

1. 2 tējkarotes sasmalcinātu mandeļu

2. 1 ēdamkarote medus

3. 1/2 ēdamkarote mandarīna sulas

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!