Foto: PantherMedia/Scanpix
Ir cilvēki, kuriem ir grūti iedomāties savu dzīvi bez spēcīga pretsviedru līdzekļa. Tāpat kā jebkurš populārs produkts arī antiperspirantu lietošana mēdz periodiski izraisīt karstas diskusijas. Pie kā var novest regulāra antiperspirantu lietošana un cik tie var būt kaitīgi veselībai? Ladyshick.ru piedāvā noskaidrot – vai antiperspiranti tiešām ir bīstami?

Antiperspiranta darbības princips ir pavisam vienkāršs. Tas satur vielu - alumīnija hlorhidrātu, kas bloķē sviedru dziedzeru darbību un tādējādi būtiski samazina sviedru izdalīšanos. Tas arī ir tas, ko apbrīnojamais rezultāts, ko solīja reklāmā - svaigums visas dienas garumā, un nekādas smakas!

Taču tieši šī aktīvā līdzekļa sastāvdaļa arī izraisa vislielākos strīdus un pretrunas. Pirms dažiem gadiem pasauli pāršalca ziņa, ka spēcīgo pretsviedru līdzekļu lietošana ved pie ļaundabīgu audzēju veidošanās. Atklājumu veica britu zinātnieki (kurš gan cits). Un viņu paustajās atziņās bija vērts ieklausīties.

Piemēram, viņi veica pētījumu ar sievietēm, kas cieta no krūts vēža. Tika konstatēts, ka šo sieviešu padušu audi satur daudz vairāk alumīnija, nekā to pieļāva normas. Turklāt šīs sievietes bija lietojušas tieši antiperspirantus. Tomēr šajā pētījumā netika runāts par to, vai tika ņemti tādi pat paraugi no sievietēm, kas netika izmantojušas līdzīgus aizsardzības līdzekļus pret sviedriem, taču arī slimoja ar ļaundabīgu audzēju. Tātad šāda tieša saikne netika noteikta. Tomēr vairākās valstīs alumīnija hlorhidrāts tika aizstāts ar cirkonija kompleksu, kas šobrīd ir uzskatāms par drošu savienojumu. Tomēr tas ir arī krietni dārgāks.

Ļoti bieži, piemēram, interneta forumos, var lasīt lietotāju sūdzības, ka antiperspirants izraisījis kairinājumu vai alerģiju. Taču te jāņem vērā, ka pretsviedru līdzekļi bieži satur arī alkoholu, smaržas un citas ķīmiskas vielas - dažādas reakcijas ir diezgan iespējams, jo īpaši, ja lietotājam ir jutīga āda.

Turklāt zemas kvalitātes produkti vai nepareiza līdzekļu lietošana var izraisīt daudz tiešām nopietnu problēmu - sāpīgu veidojumu un bumbuļu veidošanos padusēs (piem. hidrodenītu). Lieta var nonākt līdz tam, ka strutas jālikvidē ķirurģiski un konkrētajās vietās var palikt pat rētas.

nenokļūt nepatikšanās?

Pirmā lieta, kas nāk prātā - vienkārši atteikties no antiperspirantu lietošanas. Bet, no otras puses, tie daudziem cilvēkiem tiešām padara dzīvi daudz vieglāku.

No estētiskā viedokļa šāds līdzeklis tomēr ir neaizstājams, jo īpaši mūsdienu sabiedrībā, kur liela nozīme ir cilvēka ārējam veidolam, higiēnai un sakoptībai. Ja redzam, piemēram, smalku dāmu, kurai padušu rajonā cauri spiežas lieli, mitri plankumi, nekāds labais iespaids var neizveidoties. Šādi cilvēki varētu doties uz dušu ik pēc 30 minūtēm, izlietot milzu daudzumu parastu dezodorantu, taču bez spēcīgiem pretsviedru līdzekļiem vai īpašām kosmētiskām procedūrām, no sviedru smakas un slapjām padusēm izbēgt var neizdoties.

Antiperspiranta lietošana tomēr būtu jāpārtrauc, ja:

- Plānota liela fiziska slodze. Piemēram, arī sporta zālē, kur svīšana notiek uz nebēdu, antiperspiranta lietošana ir absolūti nevēlama. Citādi tas var novest pie nopietna iekaisuma.

- Dodoties uz solāriju, pludmali. Saules stari var mijiedarboties ar līdzekļa sastāvdaļām, un tā var rasties neglīti pigmenta plankumi.

- Ja padusēs ir mikro traumas, iegriezumi no skūšanās, nobrāzumi vai arī tikko veikta padušu epilācija. Nav nepieciešams pakļaut ievainotu ādu vēl lielākiem pārbaudījumiem. Turklāt, caur bojātajām vietām ķermenī var iekļūt infekcija un novest pie nopietnām sekām. Labāk pēc epilācijas apstrādāt paduses ar labu ādas antiseptiķi.

Nekad nelietojiet pretsviedru līdzekli uz netīras vai slapjas ādas. Pirms antiperspiranta lietošanas ir jāapmeklē duša un pēc tās rūpīgi jānosusina paduses ar dvieli. Noteikti vajadzētu sekot instrukcijām un nepārsniegt ieteikto līdzekļa daudzumu. Un, protams, no līdzekļa pārpalikumiem vakarā pirms gulētiešanas ir godam jāatbrīvojas. Nekādā gadījumā nevajag izdomāt to lietot uz nakti.

Lietot šos spēcīgos līdzekļus vai nē - tā ir katra privāta darīšana. Taču ievērojot visus priekšnoteikumus, tomēr ir iespējams samazināt visus tā lietošanas riskus līdz minimumam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!