Foto: PantherMedia/Scanpix
Teju katrā vannas istabā ir atrodama vesela plejāde visdažādāko sejas, ķermeņa un matu kopšanas līdzekļu. Nereti to varētu pietikt vismaz vēl vienas citas ģimenes vajadzībām. Taču te slēpjas vēl kāda problēma.

Neraugoties uz bagātīgo higiēnas piederumu klāstu, ne vienmēr šo produktu lietošana dos solīto efektu, vēstī interneta izdevums "Cracked.com". Tādējādi cilvēki spiesti lūkoties pēc arvien jauniem skaistumkopšanas palīglīdzekļiem, un bieži viņus sagaida jauna vilšanās.

Turpinājumā seši sejas un ķermeņa kosmētikas produkti, kas patiesībā nemaz nepilda tiem piedēvētās funkcijas, nereti problemātisko zonu stāvokli padarot pat vēl ļaunāku.

Kosmētika aknes ārstēšanai


Foto: PantherMedia/Scanpix

Tirdzniecības centru kosmētikas nodaļās, kā arī higiēnas preču veikalos nereti ir atrodami veseli stendi, kuri pilnībā veltīti problemātiskas ādas kopšanai.

To skaitā ir īpašas ziepes, attīrošas putas, ādu attaukojošas salvetes, mitrinoši geli, mālu maskas, īpaši efektīvas granulas saturoši skrubji un daudz citu lietu, kas sola atbrīvot ādu no kaitinošajiem izsitumiem, kā arī padarīt to gludu un starojošu.

Patiesībā aknes izraisītāji atrodas zem ādas, tādēļ neviens no šiem līdzekļiem problēmas saknei nemaz netiek klāt. Tāpat enerģiskā sejas mazgāšana un tīrīšana situāciju padara vēl ļaunāku, sausinot ādu un kopumā traumējot to ķermeņa daļu, kura būtu jākairina vismazāk.

Liela daļa akni ārstējošo produktu satur ķīmisku vielu - nātrija laurisulfātu. Tā kā tas teicami puto, kā arī ir ļoti lēts, šī viela tiek pievienota teju visiem masveida produkcijai paredzētajiem sejas kopšanas līdzekļiem.

Nātrija laurisulfātam gan ir arī kāda laba īpašība - tas ļoti labi attīra ādu no netīrumiem. Tomēr atceries, ka tā saucamie "netīrumi" var būt arī galvenie tavas ādas mitruma uzturētāji.

Lai akni izārstētu, dodies pie dermatologa, kurš, iespējams, izrakstīs antibiotikas, lai izārstētu izsitumus, kā arī nodrošinātu rētu neveidošanos.Savukārt, rūpējoties par ādu mājas apstākļos, seju mazgā vien divreiz līdz trīsreiz dienā ar maigām ziepēm un siltu ūdeni, kā arī piemeklē kosmētikas līdzekļus, kas nesatur nātrija laurisulfātu. Tiesa, tas var izrādīties grūtāk, nekā cerēts, jo šī viela tiek pievienota praktiski visai masveida ražošanai paredzētajai produkcijai.

Mutes skalojamie šķīdumi


Foto: PantherMedia/Scanpix

Lielas daļas mutes skalojamo līdzekļu sastāva galvenā aktīvā viela ir alkohols, kurš patiesībā nerada ne ilgstošu svaiguma, ne tīrības sajūtu.

Ņem vērā, ka mutes skalojamajam līdzeklim alkohols tiek pievienots vien tāpēc, ka tas satur kopā divas citas tajā esošās vielas - eikaliptu un mentola eļļu, kuras neatšķaidītā veidā nebūtu lietojamas.

Tiesa, tas ļoti labi pilda mutes sausināšanas funkciju, tomēr tieši siekalas ir viens no organisma dabiskajiem līdzekļiem cīņā ar sliktu elpu, kas šai gadījumā tiek iznīcināts.

Tāpat mutes skalojamajā līdzeklī esošais alkohols nekādā veidā neiznīcina baktērijas, un to ražotāji patērētājus gluži vienkārši maldina, liekot domāt, ka dedzinošā sajūta, ko jūti mutē, radusies no dezinficēšanas.

Patiesībā tava mute būs padarīta vēl sausāka un pēc pāris stundām elpa odīs vēl nelāgāk, jo izsausinātajā vidē esošās baktērijas būs savairojušās divkārt.Lai izvairītos no nepatīkamā defekta, rūpējies par sava mutes dobuma veselību, kā arī dzer daudz ūdeni, tā uzturot to mitrinātu, kā arī izvairies no alkoholu saturošu mutes skalojamo līdzekļu lietošanas!

Līdzekļi cīņai ar lieko apmatojumu


Foto: PantherMedia/Scanpix

Sekojot vispārējai sabiedrības attīstībai, arvien lielāka uzmanība tiek pievērsta koptas ādas uzturēšanai. Šeit, protams, nekādi neiederas dabiskie matiņi, kas aug cilvēku padusēs un intīmo zonu rajonā un tādēļ tiek likvidēti ar vislielāko nesaudzību.

Tomēr māte daba cilvēces pirmsākumos šādu indivīdu patvaļu nebija paredzējusi, un metodes, kas šobrīd pieejamas liekā apmatojuma likvidēšanā, patiesībā ir ādu traumējošas.

Gan pēc skūšanās, gan vaksācijas, uz ādas tiek atstātas neskaitāmas mikroskopiskas rētiņas, tādējādi kairinot ķermeņa zonas, kur āda ir vismaigākā.

Tā rezultātā ādā nonāk neskaitāmas baktērijas, ierosinot infekcijas, kā arī padarot cilvēka organismu ievērojami uzņēmīgu pret seksuāli transmisīvajām slimībām. 

Pretgrumbu krēmi


Foto: PantherMedia/Scanpix

Dažādi pretgrumbu un pretnovecošanas krēmi mūsdienu pasaules skaistuma industrijā šobrīd svin savu uzvaras gājienu.

To lielākā daļa satur īpašu vielu - alfahidroskābes, kas uz ādas virsējiem slāņiem iedarbojas ar pīlinga efektu, tādējādi atbrīvojot to no atmirušajām šūnām. Tomēr pēc ādas virskārtas nolobīšanās, tās vietā veidojas jaunas, krietni vārgākas šūnas, kuras ir uzņēmīgākas pret UV stariem, liekot ādai ne tikai ātrāk novecot, bet arī palielinot risku saslimt ar ādas vēzi.

Šai sakarā speciālisti iesaka pilnībā izvairīties no to sejas kopšanas līdzekļu lietošanas, kuru sastāvā ir jebkāda veida skābes, neraugoties uz neticamo efektu, ko sola to ražotāji.

Nagu kutikulu noņēmēji


Foto: PantherMedia/Scanpix

Nagu kutikulas ne tikai apgādā tos ar barības vielām un asinīm, bet arī kalpo par aizsargvalni pret visiem netīrumiem un baktērijām, ar ko tavi nagi ikdienā saskaras.

Tādēļ ņem vērā, ka, diendienā tās atbīdot vai nogriežot, būtiski palielinās risks iegūt ne tikai nagu sēnīti, bet arī nopietnākas infekcijas, kuru rezultātā nagi var iegūst patiesi kroplīgu izskatu.

Tādēļ negriez, neplēs un nebaksti nagu kutikulas kā arī neļauj tās aiztikt savai manikīrei!

Tiesa, tas gan var izrādīties samērā sarežģīti, jo tieši dažādu skaistumkopšanas salonu darbinieces nereti par savu galveno mērķi uzstāda maksimālu ādas apgriešanu no nagiem, kā rezultātā koptu roku vietā vari iegūt vien asiņojošus pirkstu galus.

Šampūns un kondicionieris


Foto: PantherMedia/Scanpix

Teju katra otrā reklāma ikvakara televīzijas pārraidēs veltīta jaunāko matu kopšanas līdzekļu demonstrēšanai. Kā sola to ražotāji, tie matus ne tikai attīra, bet arī atdzīvina, baro, mitrina, padara gludus un spīdīgus, atvieglo ķemmēšanu un paveic daudz citu lietu.

Pirms uzķeries uz kādas no šīm reklāmām, atceries, ka mati nevar tik atdzīvināti, jo tie nekad nav bijuši dzīvi, un, kamēr mati tiek attīrīti no netīrumiem, šampūns likvidē arī to īpašo aizsargkārtu - sebumu. Savukārt mati bez sebuma ir tādi paši kā attēloti reklāmā pirms to mazgāšanas - sausi, savēlušies un sašķēlušies.

Protams, par šo īpatnību ir padomājuši matu kopšana slīdzekļu ražotāji, piedāvājot šampūna radītā posta likvidētāju - matu kondicionieri. Tas aizver matu zvīņas, kā arī kondicioniera sastāvā esošās eļļas matus uz laiku padara gludus, imitējot sebuma atjaunošanu.

Tādēļ ņem vērā, ka, katru dienu mazgājot matus, tu patiesībā atmazgā tos no ķīmiskās sebuma kopijas, ko matos ieliki iepriekšējā dienā, likvidējot dabisko vielu.

Kā arī, pārcenšoties ar matu mazgāšanu, tie darbosies trauksmes stāvoklī, nemitīgi cenšoties saražot dabisko sebumu, kā rezultātā pat nākamajā rītā pēc matu mazgāšanas modīsies ar taukainu matu fektu.

Šai sakarā speciālisti matus iesaka mazgāt pēc iespējas retāk, tādējādi līdzsvarojot sebuma atjaunošanos, kas pamazām paildzinās arī matu tīrības sajūtu, palielinot periodu starp matu mazgāšanas reizēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!