Foto: PantherMedia/Scanpix
Neraugoties uz aizsarlīdzekļu izmantošanu, pēc uzturēšanās saulē cerētā iedeguma vietā nereti konstatējam apdegumu, un šai sakarā izdevums "Cosmopolitan" piedāvā ieteikumus, kā ātri un efektīvi nomierināt ādu, mazinot arī fizisko diskomfortu.

Kā uzskata speciālisti, nav līdzekļu, kas pilnībā novērstu saules radītu apdegumu, tomēr pastāv dažādi veidi, kā mazināt tā radītās sekas.

Pirmkārt, āda nekavējoties jāatvēsina ar aukstu kompresi, kas mazinās sāpes un dedzināšanas sajūtu.

Tāpat speciālisti iesaka pēc sauļošanās ieiet vēsā vannā, kurai pievienota dzeramā soda, auzu milti un kukurūzas ciete. Minētās sastāvdaļas nomierina apdegušu ādu, mīkstinot to. ņem vērā, ka ādu nekādā gadījumā nedrīkst noklāt ar krējumu - tajā esošās pienskābās baktērijas uz karstās ādas sāks "vārīties", caur neskaitāmiem mikroskopiskie savainojumiem, ko radījis apdegums, iekļūstot ādas dziļākajos slāņos un tur gluži vienkārši saskābstot.

Pēc vannas ādai jāuzklāj pretiekaisuma krēms. Vislabāk, ja tā sastāvā būs arī alveja, tomēr noderēs arī īpaši mitrinoši losjoni, kas ļaus ātrāk mazināties saules radītajam apdegumam.

Speciālisti arī iesaka pēc apdegšanas saulē iedzert sāpes un iekaisumus mazinošus medikamentus, piemēram, ibuprofēnu vai aspirīnu. To sastāvā ir prostaglandīns, kas mazina apsārtumu un dedzināšanu.

Tāpat ādu nepieciešams atkārtoti mitrināt, kā arī dzert daudz ūdens, jo saules radītais apdegums ir radījis organisma dehidratāciju, iztvaikojot ādas mitrumam.

Ja saulē pēc apdegšanas nepieciešams uzturēties atkārtoti, parūpējies, lai tā tiktu pienācīgi noklāta ar aizsargkrēmiem, kas pasargā gan no UVA, gan UVB staru ietekmes, kā arī tērpies gaišas krāsas apģērbā!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!