Foto: AFP/Scanpix
Vēl pirms nedaudziem gadiem melanoma visbiežāk tika konstatēta pieauguša vecuma cilvēkiem, kuri ievērojamu dzīves daļu bija pavadījuši, uzturoties saulē. Tomēr nu statistika uzrāda krietni dramatiskāku situāciju, un šī bīstamākā no ādas vēža formām tiek diagnosticēta arvien jaunākiem pacientiem, vēstī izdevums "Cosmopolitan".

Speciālisti melanomu pielīdzina epidēmijai, kas izplatīta astoņpadsmit līdz trīsdesmit deviņus gadus vecu sieviešu vidū. Būtiski, ka vairums no viņām ir sauļojušās epziodiski, neizvēloties regulāru uzturēšanos saulē.

Tomēr, kā informē mediķi tieši paradums sauļoties solārijos vien pirms kāda nozīmīga pasākuma var būt iemesls astoņsimt procentu lielajam melanomas pacientu pieaugumam pēdējo četrdesmit gadu laikā.

Tā cēlonis ir neregulārā, tomēr intensīvā ultravioleto staru iedarbība uz organisma šūnām, kas tajās var radīt ļaundabīgas izmaiņas un veicināt melanomas attīstīšanos.

Tādējādi šūnās notiek mutācija, tām kļūstot krietni uzņēmīgākām pret ultravioletā starojuma kancerogēno ietekmi, un tās radītie bojājumi organismam dzīves gaitā uzkrājas.

Pētījumos atklāts, ka pat viens solārija apmeklējums var izraisīt neatgriezeniskus šūnu bojājumus un palielina melanomas risku par diviem procentiem, savukārt solārija apmeklēšana sešas reizes gadā vidusskolas vai studiju vecumā ļaundabīga audzēja rašanos paaugstina par septiņdesmit trīs procentiem.

Pētnieki arī uzsver, ka solāriji salīdzinājumā ar dabisko sauli sniedz divpadsmit reižu spēcīgāku ultravioleto starojumu, jo to darbības princips balstās ātrā un efektīvā iedeguma radīšanā.

Tādējādi, kā pierādīts kādā Lielbritānijā veiktā pētījumā, risks iegūt ļaundabīgu audzēju, sauļojoties solārijos ir divreiz lielāks nekā iespēja to iegūt, uzturoties saulē Ekvatora tuvumā.

Jāteic, ka nepietiekami nopietna attieksme pret sauļošanos ir arī cilvēkiem ar dabiski tumšu ādas krāsu, un tieši tumša ādas tipa īpašniekiem melanoma tiek atklāta vēlīnā stadijā, mazinot atveseļošanās un arī izdzīvošanas iespējas.

Kā uzskata speciālisti, iedeguma pievilcība slēpjas tā spējā radīt slaiduma ilūziju, kā arī tumša ādas krāsa padara nemanāmākas tās nepilnības, izceļ zobu baltumu un acu krāsu. Iedeguma popularitāti veicina arī valdošais skaistuma kults, ko tiražē mediji.

Būtiski, ka sauļošanās biznesa pārstāvji īpaši rūpējas, lai solāriju un skaistumkopšanas salonu reklāmas būtu pieejamas jauniešiem jau pusaudžu vecumā, kas ir viena no vieglāk ietekmējamām auditorijām.

Tāpat tiek reklamēti neskaitāmi piedāvājumi, kā ekonomēt sauļošanai paredzēto naudu, izmantojot dažādas akcijas un citas iespējas sauļoties par mazāku samaksu, tā palielinot un noturot klientu loku.

Nereti solāriju sakarā sauļošanās tiek dēvēta arī par atkarību, no kuras nav iespējams atteikties. Vairāki zvērināti solāriju piekritēji, tos raksturojot, izcēluši patīkamo sajūtu, ko sniedz siltums un D vitamīna uzņemšana, uzlabojot ne tikai izskatu, bet arī noskaņojumu.

Arī speciālisti ir vairākkārt apstiprinājuši solāriju radīto atkarību, jo sauļošanas laikā smadzenēs tiek aktivizēti labsajūtas centri, sniedzot līdzīgu efektu, kā lietojot heroīnu un kokaīnu, nodarbojoties ar seksu, spēlējot azartspēles un lietojot alkoholu.

Tiesa atkarības rašanos veicina regulāra solāriju apmeklēšana, savukārt epizodiska sauļošanās patīkamo sajūtu sniedz vien īslaicīgi, tādēļ no pāris solārija apmeklējuma reizēm atkarība, visticamāk, neradīsies, spriež eksperti.

Lai mazinātu melanomas rašanās risku, speciālisti iesaka veikt regulāras ādas veidojumu pārbaudes, kā arī pēc iespējas ātrāk rīkoties iespējamu ļaundabīgu izmaiņu fiksēšanas gadījumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!