Foto: Shutterstock

Jautājums: Sveiki! Man ir 21gads un mani nomoka bumbulis manā krūtī! To pamanīju jau pagājušā gada jūnijā! Gāju uz solāriju 3 nedēļas pēc kārtas, pēc tam vairs ne, taču tad atklāju, ka man krūtī veidojas bumbulis. Domāju, ka no solārija jo iepriekš nekad nebiju gājusi uz solāriju, un varbūt ķermenis uz to tādā veidā reaģē...

Pie ārsta negāju, jo domāju, ka pāries! Šā gada sakumā aizgāju pie ginekoloģes, viņa pārbaudīja un teica, ka nekas slikts tur neesot! Taču viņa mani aizsūtīja uz ultrasonogrāfiju! Tur man pateica, ka tas nevarētu būt no solārija! Tagad esmu pieteikusies uz jūnija beigām pie onkologa! Tā krūts ļoti sāp pirms mēnešreizēm, bet starp tām mazāk sāp, arī bumbuls paliek mazāks! Taču, kad sakas mēnešreizes, tā krūts paliek lielāka un bumbuls līdz ar to arī! Dzemdību nav bijis. Varbūt jūs man varētu pateikt kaut ko, kas tur varētu būt!? Ļoti satraucos!

Atbild psihoterapeite Benita Griškeviča (konsultācijas Brīvības ielā 37, pieteikšanās pa telefonu 29204920 vai e-pastu benita@psihodinamika.lv):

Atbilde: Aprakstītā situācija visdrīzāk atbilst labdabīgām dishormonālām krūsts dziedzeraudu izmaiņām jeb mastopātijai. Taču lai pārliecinātos, ka tas tomēr nav nedz ļaundabīgs audzējs, nedz iekaisīgs process, kā arī lai saskaņotu novērošanas un ārstēšanas taktiku, ir nepieciešama ārsta apskate, analīžu veikšana, ultrasonogrāfijas izmeklēšana. Sūdzības par sāpēm un diskomfortu krūtīs veiksmīgi var novērst ar augu valsts, homeopātiskiem un vitamīnu preparātiem. Ļoti stipru sāpju gadījumā var lietot arī pretsāpju līdzekļus.

Solārijs tāpat kā sauļošanās vai fizioterapija ir sildošas procedūras. Jebkurš sildošs process var darboties kā augšanu veicinošs fizikāls faktors. Tādēļ pret sauļošanos solārijā ir jāizturas pietiekami kritiski ne tikai iespējamo ādas problēmu dēļ, bet arī jāņem vērā siltuma procesu ietekme uz visiem citiem organisma audiem. Sauļošanos neiesaka arī tām sievietēm, kam novēro olnīcu cistas, dzemdes miomu vai jebkādas izcelsmes ļaundabīgus audzējus.

Ar cieņu - dr.Daiga Baranovska

 

Lasītāju ievērībai: Lai saņemtu speciālista e-konsultāciju, lūdzu, nosūti savu jautājumu uz e-pasta adresi: sieviete@delfi.lv. Redakcija patur tiesības rediģēt tekstu. Speciālistu ieteikumiem ir tikai izglītojošs raksturs, un tie nevar aizstāt speciālista konsultāciju klātienē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!