Foto: Shutterstock
Mirdzoši un veselīgi mati ir viena no sievietes skaistākajām rotām. Diemžēl ne katra no mums var lepoties ar dabiski spēcīgiem matiem, kuru uzturēšana neprasa īpašas pūles un kam nekaitē ne matu veidošana, ne krāsošana, ne vasaras karstās saules ietekme. Šai sakarā piedāvājam ārvalstu ekspertu ieteikumus, kā uzlabot matu veselību pēc gada siltās sezonas un veicināt to augšanu.

Mazāk ir vairāk

Šampūns, kondicionieris, eļļa matu galiem, sprejs ķemmēšanas atvieglošanai, līdzeklis pret karstumu… Jo vairāk matu kopšanas produktu mēs lietojam, jo vairāk novājinām to struktūru, līdz ar netīrumiem attīrot galvas ādu no dabiskajām un augšanai nepieciešamajām eļļām , kā arī noslogojot to folikulus.

Izvairies no pārmērībām matu kosmētikas lietošanā un vērs uzmanību uz izvēlēto produktu sastāvu – jo mazāk ķīmisko vielu un silikona, kas tikai vizuāli uzlabo matu izskatu, tajos būs, jo tavi mati izskatīsies labāk un augs ātrāk.

Dod priekšroku dabīgām eļļām matu augšanas stimulēšanai un to šķelšanās novēršanai, izvēloties matu un galvas ādas tipam piemērotāko produktu.

Izvairies no matu karsēšanas

Matu žāvēšana ar fēnu, taisnošana un lokošana ir veselu matu ļaunākais ienaidnieks. Atceries, ka mata struktūra ir teju tāda pati kā ādai, un mēs taču zinām, cik sāpīga ir tās apdedzināšana.

Ja matu veidošana ar karstumu ir neizbēgama, izvēlies pēc iespējas zemāku temperatūru un ieturi pauzes veidošanas procesā, tā radot mazāku slodzi matiem un galvas ādai.

Koksriekstu eļļa - divreiz nedēļā

Kokosriekstu eļļa veicinās matu augšanu un padarīs to saknes stiprākās, kā arī vizuāli uzlabos matu izskatu. Tā mitrina un baro, kā arī padara matus spīdīgus, turklāt speciālisti apgalvo, ka regulāra dabīgas kokosriekstu eļļas uzklāšana matiem un galvas ādai novērš to izkrišanu.

Cik brieži aplīdzināt matu galus?

Lai mati nešķeltos tālāk par to galiem, centies tos regulāri aplīdzināt kaut par nepilnu centimetru. Tas ne tikai uzlabos matu izskatu, bet arī neļaus bojātajiem galiem kaitēt pārējai mata daļai, radot pūkošanos.

Ķemme ar platiem sariem mitriem matiem

Ja matus pēc dušas žāvē, tos ķemmējot ar suku, kurai ir smalki sariņi, rēķinies, ka mati lūzīs un kļūs plānāki. Pirmkārt, mitru matu ķemmēšana kaitē to struktūrai, otrkārt – nepiemērota ķemme rada vēl lielāku defektu.

Žāvēšanai izvēlies platu suku ar lieliem sariņiem un atstarpēm starp tiem, novēršot matu izplēšanu un stiepšanu.

Vissvarīgākais - uzturs

Līdzīgi kā mūsu āda reaģē uz ikdienā uzņemto pārtiku, veselīgam uzturam ir liela nozīme arī matu veselības un vizuālā stāvokļa noteikšanā.

Neaizraujies ar pārmērīgu olbaltumvielu uzņemšanu, kā arī vitamīnu un minerālvielu pārdozēšanu, bet tā vietā ēd daudz dārzeņu, augļu, zaļumu, produktus, kas satur Omega 3 taukskābes un dzer daudz ūdens. Papildus vari uzņemt E un D vitamīnus, tā nodrošinot matus ar visām to augšanai nepieciešamajām vielām.

Pašgatavotas matu maskas - receptes

Ja tev ir laiks un vēlēšanās, ķīmisko matu kopšanas līdzekļu vietā vari izmēģināt mājās gatavotas matu maskas.

Avokado

Pirms matu mazgāšanas uzklāj matiem visā to garumā avokado mīkstumu, paturi 20 minūtes un tad izskalo ar remdenu ūdeni. Dabiskais kondicionieris lieliski baros un mīkstinās matus.

Burkānu sula

Lai stiprinātu matus, pagatavo tikko spiestu burkānu sulu, ievieto to ledusskapī uz 15 minūtēm un tad ieklāj matos pirms to mazgāšanas. Burkānos esošais betakarotīns paveiks savu darbiņu, matiem kļūstot acīmredzami zīdiainākiem.

Alveja

Ieklāj matos alvejas sulu, turi to 45 minūte un tad tos izmazgā. Procedūra īpaši piemērota sausu matu īpašniecēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!