Foto: Shutterstock
Kamēr gan kulinārijā un mājsaimniecībā, gan skaistumkopšanā arvien populārāk kļūst izmantot dabiskas izcelsmes produktus, ir lietas, kam nudien nevajadzētu ķerties klāt un kur nu vēl ziest tās uz ādas! Tās apkopojis arī portāls "Women's Health", piedāvājot ekspertu komentārus par risku cerētā efekta vietā iedzīvoties vien pamatīgā defektā.

Pašas gatavots riekstu skrubis

“Kāda no manām klientēm reiz pie manis ieradās ar asiņainu seju, ko bija ieguvusi, to tīrot ar pašas gatavotu riekstu skrubi,” portālam “Women’s Health” stāsta kāda dermatoloģe.

“Viņa bija saberzusi pistāciju čaulas, valriekstus un mandeles, sajaucot riekstus ar olīveļļu un pagatavojot šādu skrubi. Lieki piebilst, ka ideja ir pagalam muļķīga, jo asās riekstu daļas savaino ādu.”

Zobu pasta pret akni

Valda uzskats, ka dzeramā soda, kas sajaukta ar zobu pastu, sausina pumpas un attiecīgi liek tām ātrāk pazust. Tomēr eksperti no šīs receptes tomēr aicina atturēties – kamēr dzeramā soda ādai neko ļaunu nenodarīs, zobu pastai pievienotās ķīmiskās vielas ādu kairinās vēl vairāk un pumpas padarīs tikai izteiksmīgākas.

Īpaši kaitīgas ādai ir šādas vielas, kas atrodamas teju visās zobu pastās – alkohols, ūdeņraža peroksīds un mentols, brīdina eksperti.

Jogurts piena sēnītes ārstēšanai

Piena sēne laiku pa laikam uzliesmo teju katrai otrajai sievietei, un tautas medicīnā radies uzskats, ka intīmo zonu pH līmeni iespējams normalizēt, skalojot tās ar bezpiedevu jogurtu vai lakto, kas satur probiotiskās baktērijas. 

Tomēr vairumā veikalos iegādājamo jogurtu sastāvā ir cukurs, kas intīmo zonu infekcijas tikai pastiprinās.

Olas baltuma maska

Bieži vien sievietes ādas poru samazināšanas un tās elastības uzlabošanas nolūkos uz sejas klāj olas baltuma masku. Rezultātā, baltumam nožūstot, āda šķiet savilkta un poras – mazākas.

Tomēr šīs maskas efektivitātei nav reālu pierādījumu, turklāt jēlā olas baltuma likšana uz sejas var izraisīt saslimšanu ar salmonelozi.

Sviests ādas apdegumu ārstēšanai

Vai tas būtu sadzīvē iegūts vai saules izraisīts ādas apdegums, neliec uz tā sviestu! Tajā būs baktērijas, kas ādas stāvokli tikai pasliktinās, turklāt neļaus tai elpot. Tā vietā uzklāj vien medicīniskus līdzekļus, piemēram, panzenolu, vai skalo apdegušo vietu zem auksta ūdens!

Eļļas un vazelīns lubrikanta vietā

Atceries, ka mīlēšanās laikā kā lubrikantu vari izmantot vien speciālus līdzekļus, nevis, piemēram, virtuves plauktā atrodamo kokosriekstu eļļu. Tā ievērojami paaugstinās risku attīstīties vaginālai infekcijai vai piena sēnei, izjaucot dabisko maksts pH līmeni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!