Foto: Shutterstock

Neskatoties uz to, ka veikalu piedāvājums ir visai plašs, brīdī, kad jāizvēlas iekšdurvis kādai telpai, rodas ne viens vien jautājums, lai izdarītu labāko izvēli. Lai atvieglotu šādas situācijas, portāls TavaMāja.lv konsultējās ar ''Reaton'' durvju ražošanas departamenta direktoru Artūru Ozoliņu.

Durvju elementi

Izvēloties durvis un to papildu aksesuārus, jāņem vērā tas, ka durvju pamatkonstrukcija sastāv no vairākiem elementiem. Durvju konstrukcijas sastāvdaļas:

  • durvju kārba jeb rāmis, kas tiek iemontēts durvju ailē, pie kuras piestiprināta durvju vērtne;
  • durvju vērtne jeb veramā durvju daļa;
  • durvju apmales jeb elements, kas tiek montēts pa kārbas perimetru, lai nosegtu spraugu starp durvīm un sienu;
  • furnitūra (rokturi, viras, slēdzene, aizbīdnis, actiņa utt.);
  • slieksnis (masīvkoka vai mehāniskais, vai bez sliekšņa durvis).

Durvju ārējais izskats un to tehniskais raksturojums lielā mērā atkarīgs no tā, kāda ir durvju konstrukcija — vairoga vai rāmja. Rāmja konstrukcijas durvis vizuāli izskatās vieglākas, parasti tām ir klasiskas formas un elegants ārējais izskats. Rāmja konstrukcija dod iespēju izgatavot daudzveidīgus durvju modeļus, kurus var iedalīt divās lielās grupās: pildiņa ar uzliku un gluda pildiņa durvis.

Kas ir kas plašajā piedāvājumā

Ir dažādi iekšdurvju veidi – vienviru, divviru un pusotrviru durvis, bīdāmas, durvis bez stikla, ar dekoratīvu stiklu vai vitrāžu, ar dekoratīvām uzliekamām līstēm un uzliekamiem paneļiem, durvis ar virslogiem vai sānu logiem un durvis kā stikla starpsienu sastāvdaļa. Iespējami arī dažādi iepriekš minēto elementu apvienojumi, piemēram, durvis ar diviem sānu logiem vai durvis ar sānu logu un virslogu u.c. veidi. Kā arī tehniskās vai speciālas nozīmes durvis, piemēram ugunsdrošas durvis, skaņu izolējošas durvis, kā arī šo abu parametru apvienojums.

Durvju apdares izvēle atkarīga no izvēlētā dizaina, specifiskām durvju funkcionalitātes prasībām un ekspluatācijas apstākļiem, skaidro speciālists.

Pirms durvju pasūtīšanas

Lai pasūtītu durvis, vienmēr ir jānoskaidro to vēršanās virzieni (labais vai kreisais vēršanās virziens) un durvju ailes izmēri.

Durvju ailes izmēru nosaka trīs rādītāji:

  • Augstums (mm);
  • Platums (mm);
  • Sienas biezums (mm).

Kritēriji durvju izvēlē

Izvēloties durvis, pats galvenais ir domāt par to funkcionalitāti, kur tās atradīsies, kas tās lietos un kā šīs durvis iekļausies kopējā mājas dizainā. Galvenie kvalitātes kritēriji katram pircējam būs savi, bet lai cik tas dīvaini arī nešķistu, viens no rādītājiem ir durvju svars, skaidro speciālists.

Vieglas durvis visticamāk ir pildītas ar šūnkartonu un to apdarē parasti nav iespējami daudz risinājumi, kā arī pielietojamo apdares materiālu klāsts ir samērā mazs. Turpretī salīdzinoši smagākās durvis ir pildītas ar rorskaidu plati, bet pildiņu durvju gadījumā vērtnes rāmis ir izgatavotas no masīvkoka. Tā pat arī apdares materiālu klāsts ir ļoti plašs un daudzveidīgs, tāpēc dizaina ziņā katram ir, ko izvēlēties.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!