Foto: Shutterstock
Nezināšanas vai resursu taupīšanas labad, dažkārt tomēr kaitējam saviem matiem, taču, lai tik ļoti tiem nedarītu pāri un izvairītos vismaz no dažiem ne sevišķi labiem paradumiem, izdevums "Cosmopolitan" ir apkopojis izplatītus ieradumus, kuriem pakļaujam savus matus un tādā veidā arī radām tiem kaitējumu.

Nerūpēšanās par saviem matu veidošanas rīkiem

Arī matu veidošanas rīki nav izņēmumus un par tiem ir jārūpējas visu laiku. Piemēram, ik pa brīdim vajadzīgs atbrīvot ķemmes no sariņos saķērušajiem matiem. Speciālisti iesaka pēc katras matu sasukāšanas reizes, atbrīvot sariņus no liekajiem matiem, taču reizi mēnesī sukas vēlams iztīrīt ar sodas ūdeni, ļaujot mikstūrai iedarboties, bet pēc tam kārtīgi noskalojot. Soda attīra eļļas un iznīcina dažādu produktu paliekas.

Ciešu gumiju izmantošana

Lai matiem nenodarītu tik lielu kaitējumu, vislabāk izmantot platu un samērā vaļīgu matu gumiju. Šauras un pārāk ciešas gumijas var traumēt matus un likt tiem ātrāk lūzt. Labākais variants gadījumā, ja ir vēlēšanās matus savākt, lai tie vienkārši nekristu sejā, ir atspraust tos ar matu sprādzēm. Galvenais atcerēties, ka, ja, mati nostiepti pārāk cieši, tas patiesi var ietekmēt matu veselību un to augšanu.

Matu noslogošana ar pārāk daudz produktiem

Jebkuri ķīmiskie produkti, kuri izmantoti pārāk bieži un par daudz, var nodarīt kaitējumu jebkurai ķermeņa daļai, arī matiem. Krāsošana, balināšana, dažādu citu līdzekļu izmantošana var nodarīt kaitējumu taviem matiem. Tā vietā, lai ar šiem līdzekļiem pārslogotu matus, izvēlies izmantot tikai dažus produktus, kurus izmanto sistemātiski.

Pārāk augstas temperatūras uzstādīšana

Taupot laiku vai vienkārši steidzoties, dažkārt sanāk uzstādīt pārāk augstu temperatūru, piemēram, matu fēnam. Speciālisti iesaka, ka temperatūru labāk neuzstādīt augstāku par vidējo, tādējādi pasaudzējot matus. Gadījumā, ja tomēr izvēlies šo robežu pārkāpt un uzgriezt nedaudz karstāku temperatūru, noteikti jālieto kāds matu aizsargājošs līdzeklis. Vērts piebilst, ka pirms matu žāvēšanas labāk nedaudz uzgaidīt kamēr mati ir vismaz mazlietiņ sausāki.

Karstuma aizsargājošā matu līdzekļa nelietošana

Lai gan ikviena no mums šo vārdu salikumu ir dzirdējusi neskaitāmas reizes, dažkārt tomēr noslinkojam un neizmantojam konkrēto produktu. Taču šis līdzeklis pasargā mūsu matus no pārāk lielas to bojāšanās. Jāpiebilst, ka arī šo līdzekli jālieto saprāta robežās un ar to nevajag pārspīlēt. Karstuma aizsargājošo līdzekli jāizmanto pirms matu apstrādāšanas ar fēnu, taisnotāju, lokšķērēm vai citiem matu veidošanas rīkiem.

Foto: Shutterstock

Ilga pauze starp matu griešanas reizēm

Sašķēlušies matu gali noteikti ir pirmā zīme, ka pauze starp matu griešanas reizēm ir ievilkusies pārāk ilga. Lai matiem saglabātu veselīgu izskatu, ieteicams katru mēnesi nogriezt aptuveni centimetru, taču gadījumos, ja ir vēlēšanās matus audzēt, to var darīt katru otro mēnesi. Sašķēlušies gali aizkavē matu ātrāku augšanu un nesniedz tiem iespēju atjaunoties.

Matu ķemmēšana no galvas augšdaļas

Lai saudzīgāk izķemmētu matus, nav ieteicams sākt tos ķemmēt no galvas augšdaļas. Tā vietā labāk sadalīt matus trīs līdz četrās daļās, un sākt tos ķemmēt pa posmiem. Kad matu gali ir izsukāti, pārcelties jau var par solīti tuvāk matu saknēm un sākt ķemmēt šo posmu. Tā turpināt, līdz mati atšķetināti līdz pat matu saknēm. Šādā veidā ķemmējot matus, tiem tiek nodarīts mazāks kaitējums. Personīgi es savu ikdienu vairs nevaru iedomāties bez "Tangle Teezer" matu ķemmes, kuras šo procesu padara vēl nesāpīgāku.

Nepareiza šampūna izvēle matiem

Daudzas sievietes uzskata, ka viņām nepieciešams regulāri mainīt matu mazgāšanas šampūnu, lai mati pārāk nepierastu pie produkta. Frizieri atklāj, ka šāds uzskats ir mānīgs un šampūns jāmaina tad, kad novērojamas izmaiņas matos. Piemēram, ja esi izbalinājusi vai nokrāsojusi matus, radot citus apstākļus un vajadzību pēc citādāka šampūna lietošanas.

Ielūkojies Zave.lv un atrodi, kur nopērkamas lietas, lai tavu matu kopšanas ikdienu padarītu vieglāku un veselīgāku. Zave.lv – tavs iepirkšanās palīgs!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!