Foto: Shutterstock
Iegādājoties jaunu mājokli vai vienkārši ķeroties klāt savas esošās mājvietas atsvaidzināšanai, nepieciešams krietni pārdomāt – līdz ar remontdarbu sākumu mums jāsaprot, kādu galarezultātu mēs vēlamies redzēt. Tātad, ja vien nevēlamies piesaistīt interjera dizaineru, par mājokļa dizaina ekspertu jākļūst vien pašiem. Ja funkcionālais skandināvu stils un elegantais minimālisms tevi nesaista, turklāt vēlies, lai tavs miteklis ciemiņiem pastāstītu par tavu personību, iespējams, ka eklektika ir tieši tas stils, kuru tavs iekšējais dizainers alkst redzēt mājās.

Kā izrādās, eklektikas stils bijis vispopulārākā interjera dizaina tendence platformā "Pinterest" 2021. gadā, norāda portāls "Homedit.com", apkopojot interjera dizainus, kas cilvēkus interesējis visvairāk pasaulē. Iedvesmojošās idejas par interjeru eklektikas stilā cilvēki savos profilos "piesprauduši" 747 480 reižu. Piekritīsiet, tieši "Pinterest" un citas interneta vietnes, piemēram, "Instagram" ir vietas, kur, iekārtojot savu mājokli, meklējam dažnedažādas idejas, kuras pieskaņojot savam miteklim, iespējām un personībai. Šajā rakstā vari iepazīties ar citiem aizvadītā gada iecienītākajiem interjera dizaina stiliem "Pinterest" lietotāju vidū.

Taču tagad iepazīsimies ar to, kas ir eklektikas stils un kādi ir tā galvenie elementi.

19. gadsimta beigās arvien vairāk arhitektūrā un mākslā sāka izmantot nevis vienu noteiktu stilu, bet gan dažādu arhitektūras stilu apdares elementus un detaļas. Eklektika kļuva populārs arī interjera dizainā, vienkopus apvienojot dažādu stilu kombinācijas, norāda "Houzz" eksperti.

Pārliecība un savi noteikumi


Lai gan varētu šķist, ka eklektiku var radīt bez liekas piepūles, jo tajā taču apvienoti dažādi stila elementi, jāatceras, ka katrai detaļai interjerā jābūt apzinātai un pārdomātai. Eklektika pavisam noteikti nenozīmē nejaušību un haosu. Tomēr vienlaikus tajā nepastāv striktu noteikumu, kas norādītu par to, kas ir pareizi, bet kas – nē. Atceries – šis stils runā par tavu unikālo personību, tādēļ, ja vien tev pašam šķiet, ka konkrētais detaļu salikums ir pareizs, tad tā arī ir.

Esi pārliecināts par savām izvēlēm un nebaidies no drosmīgām izvēlēm gan krāsu, gan mēbeļu izvēlē. Jāatzīst, ka visdabiskāk eklektikas stilu mājoklī padosies ieviest mākslinieciskajām sirdīm, kas kūsā no idejām, radošuma un neierastā vidē jūtas kā zivis ūdenī, jo eklektisms interjerā nozīmē gudru spēlēšanos ar materiāliem un krāsām, lai radītu mākslas darbu telpā.

Starp veclaicīgo un moderno


Svarīgākais elements, mājoklī, veidojot eklektikas stilu, ir kontrasts. Tieši vecā un jaunā, tradicionālā un modernā satikšanās telpai piedos eklektisma stila patieso odziņu. Nebūt nenozīmē, ka visām mēbelēm jānāk no vienas kolekcijas, lai tās savstarpēji ideāli saderētu kopā. Nebaidies apvienot dažādus, pat pilnīgi pretējus stilus, piemēram, līdzās retro dīvānam vai senlaicīgai koka kumodei novieto modernu žurnālgaldiņu vai stilīgu un jaunmodīgu lustru. Veido kontrastu ne tikai starp to, cik jauna vai veca ir mēbele, bet arī starp to faktūrām, piemēram, blakus gludam koka galdiņam novieto mīkstu un elegantu vintāžas dīvānu. Lai atrastu īstās mēbeles un aksesuārus, dodies meklējumos uz lietoto mēbeļu veikaliem vai antikvariātiem. Tieši tāpat vari ļauties mirkļa iespaidam, un iegādāties skaistus aksesuārus ceļojumos, tādējādi savā mājoklī apvienojot ne tikai dažādu stilu iezīmes, bet arī kultūru iezīmes.

Jau pieminējām, ka eklektikas stils nozīmē pārliecību un drosmi. Pavisam bieži, domājot par mājokļa krāsu paleti, izvēlamies neitrālās krāsas – bēšu, pelēku, baltu. Taču eklektikas stils apvieno drosmīgas un izaicinošas krāsas, kas veido neparastas un unikālas kombinācijas. Krāsas un krāšņi raksti var izdaiļot gan mitekļa sienas, gan grīdas, gan arī mēbeļu polsterējumu. Tomēr atceries, ka eklektikai nevajadzētu atgādināt haosu vai bezgaumību. Šī iemesla dēļ kārtīgi jāpārdomā, ko telpā vēlies izcelt, savukārt kuras detaļas izvēlēties neitrālās krāsās.

Ja esi piezemētāku krāsu cienītājs, vari izvēlēties vintāžas stila klubkrēslus, žurnālgaldiņu, mājīgu, rakstainu paklāju, bet drosmīgās krāsas akcentēt griestos un sienās. Eklektikas stilā droši vari izvēlēties rakstainus un krāsainus tekstilizstrādājumus vai tapetes, piemēram, Marokā iegādātus rakstainos paklājus vai antīkus aizkarus. Varbūt esi gatavs izmēģināt kaut ko nedaudz neierastāku un citu acīs, iespējams, trakāku? Rakstainas tapetes izvēlies ne tikai sienu, bet arī griestu apdarei!

Atceries, ka svarīgākās detaļas telpā vajadzētu izcelt un novietot istabas centrā. Ja tas ir krāšņs, antīks dīvāns, novieto to kā centrālo elementu istabas vidū, savukārt, ja vēlies izcelt mazākas detaļas, tās labāk apvienot vienuviet, nevis izkliedēt visā istabā (piemēram, gleznas vai grāmatas).
Lai mājokli padarītu nedaudz dzīvīgāku, ienes telpā arī boho stila noskaņas un mājokli izdaiļo ar telpaugiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!