Foto: Shutterstock
Runājot par mājokļa iekārtojumu, jāpiemin tautās itin labi zināmais teiciens – par gaumi nestrīdas. Kaut gan katru gadu dizaineri vēsta par šī gada spilgtākajām aktualitātēm, ne visiem tās, iespējams, iet pie sirds, un tas ir pilnībā normāli – mājoklī taču vēlamies radīt personīgu noskaņu.

Bieži, iekārtojot savu mājvietu, idejas aizgūstam no dažādiem interjera dizainu paraugiem, "sērfojot" interneta plašumos un aplūkojot citu veikumus. Mūsdienās iedvesmu varam rast vairākās interneta vietnēs, piemēram, "Instagram", "Facebook" vai "Pinterest". Itin bieži tieši "Pinterest" ir vieta, kur tiek aizvadīti vakari, skatoties skaistās bildes un sapņojot par to, kā kaut ko līdzīgu radīt savā mājoklī. Platforma “Pinterest" darbojas kā personalizēts piezīmju blociņš virtuālajā vidē – vietnes lietotāji var aplūkot citu lietotāju saturu un izvēlēties, ko no tā saglabāt jeb "piespraust" savā personīgajā kolekcijā.

Vēloties noskaidrot, kas interjera dizainā šogad cilvēkus no visas pasaules interesēja visvairāk, portāls "Homedit.com" apkopojis interjera dizainus, kurus cilvēki savā "Pinterest" kolekcijā "piesprauduši" visbiežāk.

Eklektikas stils

Vispopulārākā interjera dizaina tendence vietnē “Pinterest” 2021. gadā bijusi eklektikas stils. Iedvesmojošās idejas par interjera izkārtojumu eklektikas stilā cilvēki savos profilos piesprauduši 747 480 reizes. Eklektikas stils nozīmē, ka interjerā vienkopus veiksmīgi apvienoti vairāki stili, piemēram, blakus retro dīvānam viesistabā var tikt novietots moderns žurnālgaldiņš un lustra, norāda portāls "The Spruce". Pavisam bieži eklektikas stils apvieno arī drosmīgas un izaicinošas krāsas, kas veido neparastas un unikālas kombinācijas. Pavisam noteikti mājoklis eklektikas stilā būs atšķirīgs no apkārtējo interjera iekārtojuma, tomēr jāpatur prātā, ka, apvienojot vairākus dizaina stila elementus, noteikti jāpārliecinās par to, vai telpa tiešām izskatīsies pārdomāti un saskaņoti, nevis bezgaumīgi un haotiski.


Boho stils

Otrajā vietā, ar 588 967 piespraudēm, ierindojas boho stils, kas pazīstams ar nepiespiestu stilu, apvienojot dažnedažādus elementus no vairākām kultūrām un reģioniem, radot mājīguma un miera sajūtu, norāda portāls "Interiors Online". Bohēmiskais stils raksturoja cilvēkus, kas dzīvoja netradicionālu dzīvi, bija nomadiski un mākslinieciski. Boho stilu interjerā raksturo neapstrādāti kokmateriāli vai mēbeles, kas ir gaišos un neitrālos toņos, papildinot telpu ar košiem akcentiem, piemēram, kādu tekstilizstrādājumu vai gleznu. Tāpat boho stilu raksturo pinumi – pīti krēsli, grozi un citi dekori. Par mājīguma sajūtu parūpēsies dažādas mīkstās segas, paklāji un lakati. Neatsverama boho stila sastāvdaļa, kas mājoklī ienes dzīvīguma un svaiguma sajūtu, ir telpaugi.

Minimālisms interjerā

Tālāk ierindojas minimālisms interjerā. Minimālisms interjerā izpaužas kā ierobežotu materiālu un neitrālu krāsu iekļaušana mājokļa interjerā. Šī stila pamatā ir funkcionalitāte un vieglums, istabā novietojot vien tās mēbeles un citas lietas, kas patiesi nepieciešamas, izvairoties no liekiem dekoriem. Telpa, kas iekārtota minimālisma stilā, izskatīsies vizuāli plašāka un elegantāka. Lai gan varētu šķist, ka šādi iekārtot interjeru ir viegli, patiesībā saglabāt istabā vien vajadzīgo, neaizpildot to ar dažādiem nevajadzīgiem dekoriem un citām sadzīves lietām, ir visai izaicinoši.

Modernais stils

Modernais stils interjerā izceļ dabiskos materiālus, zemes un citus neitrālos toņus. Arī šis stils vēsta par to, ka mājokli nevajag pārbāzt ar neskaitāmiem interjera elementiem – izvairies no liekā, rūpīgi pārdomā katru aksesuāru un tā nepieciešamību. Konstrukcijas elementi, piemēram, betons vai sijas, pavisam bieži paliek atklātas, savukārt mēbeles tiek izvēlētas dabīgajos materiālos – nekrāsots koks, metāls, āda un citas dabiskās šķiedras. Telpa, kas iekārtota pēc modernā stila pamatprincipiem, būs piemērota cilvēkiem, kas mīl vienkāršību un nepārblīvētu telpu.


Modernais "rustic" stils


Modernais "rustic" stils interjerā ietver lauku šarmu un siltumu, apvienojot to ar mūsdienu vērtībām. Atslēgvārdi šim stilam: atvērtais plānojums, sapludinot kopā virtuvi un viesistabu, milzīgi logi un modernas mēbeles. Ja esi iegādājies vecu lauku māju, atjaunošanas procesā svarīgi saglabāt tās raksturu un oriģinālās arhitektūras detaļas, piemēram, daļu akmens sienas atstāj atsegtu. Arī šī stila cienītāji labprātāk par visu izvēlas visu dabisko, tādēļ krāsu gamma mājoklī būs neitrāla, savukārt mēbelēm un citām lietām tiks izvēlēti dabiski materiāli, piemēram, lina gultasveļa, dvieļi, izstrādājumi no džutas un ādas.

Šiks interjerā


Nav vienotas definīcijas par to, kas ir šiks interjerā, tomēr tas tiek raksturots kā elegants interjera dizains ar neformālu, nepiespiestu izskatu, kas vienlaikus aizvien ir stilīgs, svaigs un moderns. Šādā mājoklī pavisam noteikti būs kaut kas unikāls, neparasts un vienreizējs, piemēram, kāds vintāžas priekšmets, kam dota jauna dzīve, to atsvaidzinot ar modernām krāsām un rakstiem.

Vintāžas stils

Vintāžas stils raksturojams vienā vārdā – elegance. Lai mājās radītu vintāžas stila noskaņu, būs nepieciešams laiks, lai atrastu antīkas mēbeles, traukus un audumus. Vintāžas stilā svarīgi ir dekoratīvie elementi, piemēram, īpaši krāšņi istabu izdaiļot vintāžas stila spoguļu rāmji, audums ar smalku rakstu, vāzes, pulksteņi un citi priekšmeti. Galvenais ir nepārcensties, tādejādi radot haotisku noskaņu. Visbiežāk vintāžas stilā priekšroka tiek dota pasteļkrāsām un dabiskiem materiāliem, kam piešķirts veclaicīgs izskats.

"Rustic" stils

"Rustic" stilam raksturīga novecināta, laucinieciska un pat nedaudz antīka noskaņa, kas ir vai nu izcelta vai speciāli radīta. Piemēram, ja iegādājies kumodi vai skapi, tā interjerā iederēsies apzināti vecināta vai citādāk apstrādāta, lai tieši izceltu tās senatnīgumu. "Rustic" stilam raksturīgs neitrāls fons uz kura izcelt dažādus aksesuārus un detaļas. Lai atsvaidzinātu telpas koptēlu, vari izpausties ar aksesuāriem – izvēlies interesantus, dažādu materiālu aksesuārus un nebaidies eksperimentēt, piemēram, pakaramo vari radīt no vienkārša sprunguļa, kas atrasts meža biezoknī, padarot mājokli interesantu un unikālu.


Industriālais stils


Šī stila pamatā ir ēka, kurai attiecīgi tiek pieskaņots interjers. Šis stils iederas mājokļos, kas izbūvēti vai iekārtoti, piemēram, rūpnīcā, garāžā, noliktavā, bēniņos, vecas lauku mājas kūts daļā u.c., kur varbūt telpas nav tik ļoti atdalītas viena no otras. Pozitīvais – tā kā stilam nav noteiktu kritēriju, var izpausties pēc sirds patikas un nekas nebūs pareizi vai nepareizi. Savukārt negatīvais – interjers nav no mājīgākajiem, kas arī lielāko daļu varētu atturēt no tā izvēles. Šādu stilu būs grūti ieviest klasiski celtā mājā, kas nav kādreiz kalpojusi industriāliem nolūkiem, bet to var mēģināt darīt, piemēram, bēniņos. Industriālo stilu visatbilstošāk raksturo tieši vēsie un tumšie toņi un skandināvu stila mēbeles. Šo stilu savās "Pinterest" kolekcijās cilvēki piesprauduši 318 906 reizes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!