Foto: Privātais ahīvs
Apskatot Latvijā radītos dekoratīvos interjera dizaina elementus "Moldcase", kas izgatavoti no betona, tā vien šķiet, ka šīs produkcijas radīšanā savu roku pielicis jomas speciālists ar lielo burtu. Bet te nāk pārsteigums! Skaistie darinājumi ir 19 gadus vecās Beātes Evī Zorgevicas lolojums. Ar nelielu piebildi – ideju ģenerēšanā viņai piepalīdz mamma.

Beāte ir Rīgas Stila un modes tehnikuma 3. kursa studente topošā vizuālā tēla stiliste. "Moldcase" ir viņas biznesa ideja, ar kuru viņa piedalās "Junior Achievement Latvia" ("JA Latvia") rīkotajā projektā, kā arī ir pieteikusies "Swedbank Latvia" Biznesa skiču konkursam.

"Moldcase" piedāvājumā, kā jau minēts, ir dekoratīvi interjera elementi – paplātes, svečturi, dekoratīvas arkas, galda spēles... Vaicājot Beātei, kā viss aizsākās, viņa bez aizdomāšanās stāsta – mamma vienmēr mājās veidojusi skaistu vidi ar dažādiem interjera dekora elementiem, tai skaitā dažādiem betona izstrādājumiem. Pagājušā gada vasarā, šķirstot "Pinterest", jauniete neviļus uzgājusi no betona veidotas paplātes. Tas Beāti pat ļoti ieinteresējis!

Latvijā kas nebijis – rokām veidoti betona izstrādājumi

"Parādīju ideju mammai, protams, ka viņas acis iemirdzējās, kā jau radošam cilvēkam, kuram patīk radīt ko skaistu. Izskatīju sociālos tīklus krustu šķērsu un sapratu, ka Latvijā šāds dizaina elements nav nemaz tik populārs, taču ārzemēs gan," stāsta Beāte. Viņa atzīst, ka viennozīmīgi bija no kā smelties iedvesmu – par pamatu ņēmusi gan "Instagram", gan "TikTok", gan arīdzan "Pinterest" saturu. Tā arī radusies ideja izaicināt sevi uztaisīt savu pirmo betona paplāti, turklāt – radīt kaut ko skaistu mājām vienmēr ir forši! Beāte atzīst, ka pieslīpējusi tehniku un vienā mirklī darbošanās ar betonu kļuvusi par viņas hobiju. Paralēli visiem darbiem izveidojusi arī "Instagram" profilu, nevis lai tirgotu, bet gan kā sava hobija profilu, kur citiem smelties iedvesmu.

Oktobris tiek uzskatīts tāds kā sākuma punkts, kad tika saražotas pirmās paplātes.

Brīžiem patiešām nolaidās rokas, jo bija ļoti daudz brāķu – paplātes plaisāja. Pagāja samērā ilgs laiks, kamēr atradu perfektu recepti jeb formulu. Sapratu, kā tad īsti strādāt ar šo materiālu!
Beāte

Jauniete atklāj, ka patiesībā vairs pat nevarot teikt, ka viņa strādā ar betonu. Produkti galvenokārt tiek ražoti no pašu radītu vairāku komponentu maisījumu. Proti, uz betona bāzes un no diviem gataviem komponentiem – akrila un ģipša bāzes. Tādā veidā dabūts lielisks rezultāts, jo materiāls ir patīkams taustei, ir gluds un triecienizturīgs.

"Nu jau pati pamazām mācos veidot formas, ne tikai izmantot jau gatavās. Līdz ar to – veidoju visu, kas pašai patīk, – dažāda izmēra paplātes, svečturi, dekori kompozīcijām, pavasara aktualitāte ir betona bļodas, cilvēki ļoti novērtē arī galda spēles," saka Beāte. Par galda spēlēm jauniete gan sākotnēji šaubījusies, neesot ticējusi, taču rezultāts citiem pat ļoti patīkot! To var izmantot ne tikai kā prāta mežģi, bet arī kā dekoratīvu interjera elementu.

Foto: Privātais arhīvs

Tā kā pamata bāze jau bija izveidota, loģiskā attīstībā radās doma par mācību uzņēmumu, jo – kāpēc gan neizmantot visas iespējas, kas tiek piedāvātas? Papildus izglītoties, iegūt pieredzi, piedalīties projektos. Lai gan "Junior Achievement Latvia" projekts ilgst vien četrus mēnešus, Beāte neplāno pamest "Moldcase", viņa grasās šo uzņēmumu reģistrēt nu jau pavisam citā statusā. Kāds teiktu – nopietnākā! "Tagad gan izmantoju visus labumus, ko sniedz SMU jeb skolēnu mācību uzņēmums! Cenšos maksimāli daudz iesaistīties visos projektos!" atklāj uzņēmīgā jauniete.

Ne pirmais mammas un meitas projekts

Beāte neslēpj, ka šobrīd ideju ģenerētāja vairāk esot mamma, kamēr meita tās īsteno. "Protams, mums kā biznesa partnerēm radošajā procesā sanāk ik pa laikam arī pastrīdēties, nevaram vienoties par kaut kādām konkrētām lietām, bet tas taču viss pieder pie lietas!" smaida jauniete.

Šis nav pirmais mammas un meitas projekts. Pirms kāda laika jau stāstījām par Ievu un Beāti, kuras iegādājās treileru, kuru vēlējās pārveidot par ceļošanai un atpūtai piemērotu mājiņu uz riteņiem. Lai gan sākotnēji tika nolemts tikai pārkrāsot skapīšus un nedaudz atsvaidzināt aizvēsturisko interjeru, rezultātā projektā iesaistītajiem nācās to izjaukt teju līdz karkasam, 1992. gada angļu treileru pārvēršot līdz nepazīšanai. Kā toreiz atklāja Ieva, šis ekstrēmo pārvērtību projekts realizēts budžeta varianta zīmē, taču tāpat izmaksājis vairākus tūkstošus eiro. Jā, šis ir stāsts par šīm pašām radošajām sievietēm! Par to vairāk lasi te!

Arī šobrīd noris busiņa renovācija (par ko ceram uzzināt tuvākajā laikā). Beāte neslēpj, ka mamma tiešām ir ļoti, ļoti radoša, viņa ada džemperus un jakas, dekorē mājas... Arī Beātes vecvecmāmiņa bijusi sieviete, kurai vienmēr paticis radīt ko skaistu – ļoti daudz nodarbojusies ar rokdarbiem, adījumiem, tāpat tamborējusi, šuvusi, tajos laikos iekārtojusi māju pēc ļoti individuāliem ieskatiem. Vienmēr meklējusi risinājumus, kā mēbeles pārvērst rietumnieciskā stilā.

Tiem, kuriem patīk veidot skaistu vidi ap sevi

Sākotnēji šie dizaina elementi tika veidoti vairāk boho stilā, lai būtu piemēroti Beātes mājām – dabīgi materiāli, koks, lins, līdz ar to arī akmens masa un dabīgais betons pat ļoti labi iederējās. Kopš "Moldcase" darbojas pēc klientu pieprasījuma, Beāte cenšas pielāgoties arī citiem stiliem, meklējot un izmantojot dažādas krāsas un faktūras – marmora, granīta, akmens masas, betona... Beāte ir pārliecināta, ka pielietojumu var atrast jebkurā interjerā, jebkurā mājoklī, jebkurā telpā – vannas istabā, virtuvē, viesistabā, guļamistabā... Jebkur! "Tiem, kuriem patīk veidot skaistu vidi ap sevi, dekorēt māju – noteikti ir vērts ielūkoties mūsu "Instagram" profilā," mudina jauniete. Lūk, šeit vari atrast "Moldcase" "Instagram" kontu.

Tāpat viņa arī atklāj, ka vislielāko pārliecību par "Moldcase" nākotni rada apmierinātie klienti un interese par produktiem. Viņa godīgi atzīst – nebija domājusi, ka atsaucība būs tik liela. "Tas ir mans dzinulis – domāt jaunas idejas, progresēt. Ir cerība, ka tad, kad beigsies skolēnu mācību uzņēmuma projekts, "Moldcase" pārreģistrēsim un darbosimies tālāk, lai paplašinātos, attīstītos, augtu, varbūt pat strādātu ar vairumtirgotājiem un uzņēmējiem? Jo pagaidām es strādāju tikai ar fiziskām personām!" par priekšdienām domā Beāte.

Kopīgs projekts ar dārza un telpaugu entuziasti

"Moldcase" piedāvājumā iekļauts arī kopprojekts – Elīnas Egles ("Instagram" atrodama kā @eliina.greenworld) stādītās augu kompozīcijas "Moldcase" betona podos. Jo Beāte uzskata – ne visiem ir iespējas, piemēram, apstādīt, ne visiem ir dārzs...

Foto: Privātais ahīvs

Beāte vēlas pateikt milzīgu paldies Rīgas Stila un modes tehnikuma skolas vadībai, direktorei un vislielākais paldies ekonomikas skolotājai Ingai, kas bijis neatsverams atbalsts visā šajā gaitā, jo bez tā Beāte uzskata, ka visticamāk nebūtu neko sasniegusi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!