Foto: Vida Press
Ja meikapa otiņas vai citi dekoratīvās kosmētikas uzklāšanas rīki nekad nav iepazīstināti ar tīrīšanas līdzekļiem, šis varētu būt īstais brīdis to mainīt. Britu pētnieki noskaidrojuši, ka otiņas, sūkļi, ķemmītes un daudzi citi palīgi, kas atrodami kosmētikas maciņā, nav vienkārši ļoti netīri – tos patiesībā klāj pelējuma sēnīte un baktēriju "jūra", vēsta "Vida Press".

Pētījumā atklāti ļoti satraucoši fakti, tostarp, kāds ir to kosmētikas otiņu tīrības stāvoklis, kuras netiek regulāri mazgātas. Ar atklājumiem un fotogrāfijām pasauli iepazīstināja "Aventus Clinic" pētnieku komanda, kas dziļākai izpētei zem mikroskopa nolika 12 dažādas kosmētikas otiņas un sūklīšus, kurus daudzas sievietes izmanto ikdienā. Noskaidrots, ka 11 paraugos baktēriju un citu nelūgto viesu bija vairāk nekā vidēji uz klozetpoda vāka.

Vissliktākajā stāvoklī izrādījās acu ēnu un vaigu sārtuma otiņas, savukārt trešo šī neglaimojošā topa vietu ieņēma lūpu spīduma otiņa. Tāpēc, ja jau vairākus mēnešus vai, vēl trakāk – vairākus gadus –, izmanto vienu kosmētikas produktu, ir laiks investēt jaunā pudelītē. Visos testētajos paraugos kopumā atrastas 4364 koloniju veidojošās vienības.

Turpinājumā iespējams aplūkot testētos produktus, bet fotogrāfijās blakus – konstatēto pelējuma un baktēriju līmeni.

Ko saka eksperti?


Vizuālā kosmētikas otiņu nepievilcība, par kuru tīrīšanu mēdzam aizmirst, ir tikai viens no aspektiem, kas šajā sakarā ņemama vērā. To lietošana var kaitēt mūsu veselībai, veicinot infekciju rašanos un izsitumu veidošanos. "Redzēt baktēriju daudzumu, kas var potenciāli "dzīvot" un kosmētikas otiņām, ir šausmīgi," sacījis dakteris Suheils Alams, "Aventus Clinic" medicīnas speciālists.

Taču atklājumi nav ārprātīgi šokējoši, norādījis eksperts, uzsverot – baktēriju koloniju veidošanās sākas uzreiz pēc pirmās lietošanas reizes. "Lietojot katru dienu, kosmētikas otiņas automātiski sāks "vākt" netīrumus, piesārņojumu, tauku šūnas un atmirušās ādas šūnas, līdz ar to tās kalpo par labu augsni baktērijām. Tā rezultātā var veidoties izsitumi un ādas kairinājums."

Alams arī sacījis – ja ar piesārņojumu bagātā ota nonāk saskarē ar aci, pastāv infekciju un alerģisku reakciju risks. "Taču no tā var izvairīties, ieviešot mazgāšanas rutīnu. Lai izvairītos no tik lielas baktēriju krāšanās, rekomendējam kosmētikas otiņas mazgāt reizi nedēļā."


"Jo biežāk mazgāsi otiņas, jo mazāk netīrumu redzēsi izkrītam no sariņiem. Bet tā ir laba lieta! Tāpēc, ja to novēro, turpini tās mazgāt regulāri," teic Alams.

Faktu kaste: kurās otās, sūklīšos un citos kosmētikas uzklāšanas palīgos "dzīvo" visvairāk baktēriju?

  1. Acu ēnu otiņa (928 koloniju veidojošās vienības)
  2. Vaigu sārtuma otiņa (697,5 koloniju veidojošās vienības)
  3. Lūpu spīdums (625 koloniju veidojošās vienības)
  4. Skropstu atliecējs (601,2 koloniju veidojošās vienības)
  5. Kosmētikas sūklītis jeb ''beauty blender"( (521 koloniju veidojošās vienības)
  6. Paštonējais cimds (376,4 koloniju veidojošās vienības)
  7. Konsīlera sūklītis (207 koloniju veidojošās vienības)
  8. Uzacu ķemmīte (98 koloniju veidojošās vienības)
  9. Acu zīmulis (95 koloniju veidojošās vienības)
  10. Skroptu tušas birstīte (92,5 koloniju veidojošās vienības)
  11. Bāzes otiņa (85,5 koloniju veidojošās vienības)

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!