Foto: Shutterstock
Lieliski pavadīts laiks pie dabas ne tikai atstāj patīkamas atmiņas, relaksētu ķermeni un prātu, bet arī zāles nospiedumus uz apģērba. Tāpat kā kafija un sarkanvīns, zāles traipi dziļi iesūcas auduma šķiedrās un tāpēc ir grūti iztīrāmi. Lai vasaras izpriecas neatstāj rūgtumu sirdī un nemazina vēlmi gulšņāt mauriņā, iesakām iedarbīgas tautas metodes šo netīrumu likvidēšanai.

Ķīmiskie mazgāšanas līdzekļi spēj likvidēt dabas nospiedumus uz apģērba, bet tie vienlaikus arī audumu var sabojāt, iekrāsot un pat izbalināt. Šos budžetam un apģērbam draudzīgos paņēmienus vispirms ir jāpārbauda uz neliela, mazāk redzama apģērba fragmenta un nedrīkst pielietot uz smalkiem (piemēram, zīda) audumiem vai tiem, kas ir kopjami ķīmiskajā tīrītavā. Un vienmēr izskalo vēsā un nevis siltā ūdenī!

Spirts vai degvīns

Mazāk nozīmīgiem un svaigiem traipiem izmantojama metode ir to apstrāde ar spirtu. Ar to jātīra, jāizžāvē un jāizskalo aukstā ūdenī. Tikai pēc tam jātīra ar ierasto mazgāšanas līdzekli, atkal jāatstāj aptuveni desmit minūtes "nostāvēties" un vēlreiz jāizskalo.

Veļas pulveris

Nelieliem traipiem var izlīdzēties ar ierasto veļas mazgāšanas līdzekli. Arī tad ir audums rūpīgi jāapstrādā – ar birstīti izberzē netīrums un jāļauj desmit minūtes izmērcēties, un jāizskalo vēsā ūdenī.

Ūdeņraža pārskābe un dzeramā soda

Dažas ēdamkarotes dzeramās sodas sajauc ar pāris pilieniem ūdeņraža peroksīda, iegūstot biezas masas konsistenci. Masu uzklāj uz zāles traipa un atstāj 30 minūtes iesūkties. Pēc tam izskalo un apstrādā ar veļas pulveri. Šī ir iedarbīga metode, bet dēļ peroksīda balinošajām īpašībām nav izmantojama spilgtiem vai tumšiem audumiem.

Ūdeņraža pārskābe un trauku mazgāšanas līdzeklis

Līdzīgi kā ar dzeramo sodu, peroksīdu var sajaukt ar pāris pilieniem trauku mazgāšanas līdzekli un rīkoties tāpat – traipu samitrināt, atstāt uz 30 minūtēm iedarboties un izskalot.

Etiķis


Viens no efektīgākajiem zāles traipu tīrīšanas paņēmieniem ir galda etiķis. Proporcijā viens pret viens, sajauc etiķi ar ūdeni, piesūcina traipu un atstāj uz aptuveni 30 minūtēm iedarboties.

Sāls

Vienā glāzē ūdens izšķīdina vienu ēdamkaroti sāls. Šajā šķīdumā apģērbam jānostāvas aptuveni 40 minūtes un pēc tam to mazgā ar ierasto veļas līdzekli. Ja nepieciešams, procedūru var atkārtot vairākas reizes, līdz traips pilnībā ir likvidēts.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!