Foto: Vida Press

Pēc aktuālo kolekciju prezentācijas 2024. gada pavasarim/vasarai Ņujorkā, nākamā metropole, kurp traucas influenceri, slavenības un modes industrijas pārstāvji, ir Londona. Pilsēta, kas ir panku dzimtene, nemainīgi pulcē ap sevi neordināri domājošos. Ne tikai modes izpausmēs, bet arī drosmīgākos protestētājus, kas gatavi atkailināties, uz galvas uzvilkt kazas ragus un pat noorganizēt 200 cilvēku apmeklētas bēres.

Sāpes modes vārdā

Modes nedēļas ir laba augsne protestiem. Šogad Londonas modes nedēļā tie bija divi. 15. septembrī "PETA" ("Cilvēki par ētisku izturēšanos pret dzīvniekiem") organizētais pret kašmira un ādas izmantošanu, kura laikā sieviete bija pārģērbusies par kazu, atrādīja skarbu performanci, pilsētas ielās izkliedza saukļus un demonstrēja plakātus ar tekstiem: "Kašmirs ir kazu spīdzināšana" un "Modes nākotne ir vegāniska". Performances laikā no viņas ķermeņa tika atrauti kazas apmatojumu atgādinoši gabali, demonstrējot plēšanas laikā gūtās, asiņainās brūces un atdarinot dzīvnieka ciešanas, kas ir neatņemams elements smalkā kašmira ražošanā.

Otrs aktīvistu protests noritēja modes nedēļas noslēgumā. Tas bija vides kustības "Extinction Rebellion" organizētās teatrālās bēres ar ziediem un zārkiem kā kritika modes industrijai par to, ka tā ir viena no galvenajām klimata krīzes veicinātājām. Aptuveni 200 cilvēku bēru gājiens noslēdzās pie Londonas modes nedēļas prezentāciju galvenās norises vietas un pa ceļam, protams, piestājot pie giganta, masu apģērbu zīmola "H&M" galvenā veikala.

Redzes mežģi

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!