Foto: AFP/Scanpix/LETA

Nesen sociālajos medijos diskusijas izraisīja pirmais oficiālais karaļa Čārlza portrets kopš kronēšanas dienas. Karaļa seja uzgleznota prasmīgi, taču ķermenis – kā aiz sarkana filtra. Tas izraisījis dažādas reakcijas starp karaļnama faniem, taču tagad īstās atbildes par sarkanās krāsas nozīmi medijam "The Independent" sniedzis pats portreta autors.

Kā portrets patīk pašam Čārlzam? Atklājot to, redzams, ka karalis pat mazliet satrūkstas.

Portretā sociālo mediju lietotāji manījuši pat ko sātanisku. Kāds fans pacenties un atklājis, ka, sagriežot portretu šā un tā, tajā ir saskatāma sātana galva.

Citiem portrets saistās ar karali, kurš peldas asins vannā – gluži kā no šausmu filmas.

Saskatīta arī saistība ar filmu "Spoku mednieki", kurā vienā kadrā bija redzams portrets "Vigo the Carpathian".

Karaļa portreta autors ir mākslinieks Džonatans Jeo. Gleznā karalis attēlots Velsas gvardes formas tērpā. Sociālo mediju lietotāji pauduši, ka lielais sarkanās krāsas apjoms liek justies neērti un rada iespaidu, ka karalis ir ellē.

Taču pats autors saka, ka interneta komentāri un radītās mēmes viņu uzjautrinājušas. Lietotnē "TikTok" gleznas autors dēvēts pat par sātanistu un iluminātu. "Lai vai ko tu darītu ar attēlu, lai vai cik acīmredzams tev šķistu vēstījums, ko centies pastāstīt, kāds vienmēr nolasīs ko citu," bilst mākslinieks.

Mākslinieks skaidro, ka viņš ar toni vēlējies novērst uzmanību no karaļa spilgtā formas tērpa. "Tam varbūt bija arī psiholoģisks fons, jo man bija sirdstrieka laikā, kad to gleznoju," viņš stāsta. Taču Džonatans Jeo nebija domājis neko ļaunu, viņam vienkārši patikusi krāsa.

Mākslinieks atzinis, ka viņam esot grūti klājies arī ar karaļa medaļu un formas tērpa gleznošanu, jo neko tādu iepriekš nebija darījis. "Es droši vien ilgāku laiku pavadīju gleznojot viņa medaļas nekā seju, jo, kad sāku gleznot, es jau zināju, ko darīšu ar seju."

Tā kā medaļas bija tik ilgi gleznotas, tās ļoti izcēlušās un bijušas pārlieku spīdīgas, taču mākslinieks negribēja, lai tas ir pirmais, kam tiek pievērsta uzmanība, lūkojoties uz portretu, tomēr arī tām portretā bija jābūt.

Glezna tika radīta pēc pasūtījuma 2020. gadā, lai atzīmētu tobrīd vēl Velsas prinča 50 gadus, ko viņš pavadījis kā "The Draper’s Company" biedrs. Portrets būs publiski apskatāms Filipa Moulda galerijā Londonā no 16. maija līdz 14. jūnijam.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!