Foto: DELFI/LETA
Dzejnieks Kārlis Vērdiņš ar lakonisku ierakstu "Facebook" vietnē izsaucis īstenu prāta vētru starp inteliģences un arī vienkāršās tautas pārstāvjiem. Viņš ironizēja par nule pasludināto gada jaunvārdu – vecā labā soļanka nogodāta par sāļviru. Vērdiņa sekotāji vairākos simtos komentāru iekrita azartā, sak, uz karstām pēdām jāpārsauc arī citi ierastu ēdienu pierasti vārdi!

Kā jau vārda meistars, Kārlis Vērdiņš savu gastronomisko piedāvājumu valodniecības mērcē sāka ar vienkāršākiem variantiem un beidza ar delikatesēm. Lūk, viņa izdomājmi:

Borščs – biešvira; suši – rīsripa; makarūns – dārgcepums; kruasāns – tukšvidpīrāgs; mango – lieldzeltenplūme; avokādo – sāļzaļbumbieris; tiramisu – baltputkakaosaldums; lazanja – kārtgaļpīrāgs; banāns – dzeltenputrdesa; karijs – pikantsāļgaļmērce; veģetārais karijs – pikantsāļbezgaļmērce.

Šādi termini dzejnieka galvā dzimuši, domājot par Latviešu valodas attīstības kopas nodarbinātību nākamajos gados, savā ierakstā pauž Vērdiņš. "Komisijai noteikti būs darba pilnas rokas, pārdēvējot visus ārzemju izcelsmes ēdienus par latviskiem salikteņiem," ironizēja viņš.

Jāpiebilst, ka ne viens vien norāda: gada jaunvārdu izsludināšana nebūt nenozīmē, ka tie būtu paģērēti arī lietot. Tiem pat nav rekomendējošs raksturs. "Viņi vienkārši dzen velnu," par valodas attīstības kopas aktivitātēm spriež dzejniece Ilze Sperga. "Vispār jau šo vārdu (sāļvira) izdomāja tvitera cilvēki, ākstoties un dzenot velnu par tēmu. Viens piefiksēja un voilà! Gatavs," zina teikt rakstniece Dace Rukšāne.

Vērdiņa jaunvārdi atvēra slūžas. Kā tagad būtu jādēvē kebabs? Ko darīsim ar pelmeņiem? Un galu galā necik labi latviski neskan "šašliks" – to pieklātos pārsaukt, uzskata dabas draugs Māris Olte. Mietgaļa, gaļdurklis, svilgaļa, gardgaļgabaloglis – šādi ir izskanējušie varianti.

Steiks? Kā būtu ar govslopšķēli? Jogurts – saldrūgpienis. Kokosrieksts – dauznis. Pelmeņi? – vārpīrāgi, vārenīši, gaļklimpiņas.

Gulašs varētu tikt pārsaukts par gaļgabalmērci vai gaļbāzni. Kebabs – šņakgaļa, turkmaize, cirtgaļsātmaize. Suši – rīsrullis. Kvass – skābenis. Smūtijs – glumītis.

"Delfi" jau vēstīja, ka gada vārdus un nevārdus katru gadu nosauc Rīgas Latviešu biedrības Latviešu valodas attīstības kopa sadarbībā ar Latvijas Rakstnieku savienību. Savus priekšlikumus ikviens var sūtīt uz e-pastu gadavards@inbox.lv, tie tiek izskatīti un tad notiek žūrijas balsojums. Pilns nomināciju un uzvarētāju saraksts lasāms šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!