Pētnieki ir izanalizējuši mūžseno un nebeidzamo novecošanas psiholoģijas jautājumu, kad cilvēks sāk sevi uzskatīt par senioru un kad viņu par tādu uzskata citi.

"Psychology and Aging" publicētajā pētījumā par novecošanu Berlīnes Universitātes zinātnieki sadarbībā ar Stenfordas, Luksemburgas un Geifsvaldes universitāšu akadēmiķiem ir aptaujājuši 14 056 vāciešus periodā no 1996. līdz 2021. gadam. Viņi apstiprinājuši, ka priekšstati par vecumu dažādās paaudzēs atšķiras un, ka senioriem piemīt "vecuma grupas disasociācija" jeb uzskata, ka nav veci.

Viens no uzdotajiem jautājumiem bija: kādā vecumā jūs sevi raksturotu kā vecu? 2021. gada atbildēs dalībnieki, kas bija vecāki par 65 gadiem, apgalvoja, ka viņiem vēl ilgi līdz klasificēšanai kā vecākam gadagājumam. Viņuprāt, šāds laiks sākas no 74 gadiem. Tomēr 25 gadus jauno uzskats ir radikāli atšķirīgs: viņuprāt, vecums sākas pēc 66 gadu sasniegšanas.

Drastiskā astoņu gadu starpība atbildēs atgādina par to, cik atšķirīgi paaudzes uztver novecošanas procesu, tāpēc pētnieki teic, ka gados vecākie cieš no "vecuma grupas disociācijas". Lieliskā sajūta, ka esi allaž jauns, paskaidrota kā "pieaugušo psiholoģisks distancēšanās process no nevēlamā vecuma stāvokļa".

Ņemot vērā, ka atbildes apkopotas 25 gadu garumā, pētnieki spējuši secināt, ka priekšstati par vecumu laika gaitā ir mainījušies. Kopumā vidējais gadu skaits, kas tiek asociēts ar vecumu, ir attālinājies. Pirmajos projekta gados 65 gadus veci dalībnieki apgalvoja, ka vecums sākas no 71 gada vecuma. 2021. gadā šīs vecuma grupas pārstāvji teica, ka trīs gadus vēlāk, no 74 gadiem.

Pētnieki centušies noskaidrot arī to, kā individuāli mainās uztvere. Vidēji 64 gadu vecumā dalībnieki 74 gadus dēvēja par vecumdienām, bet kad paši sasnieguši 74 gadu slieksni, par tādu dēvēja 77 gadu vecumu. Vidēji sievietes minēja vecumdienu iestāšanos divus gadus vēlāk nekā vīrieši. Turklāt cilvēki, kuri nejūtas vientuļi un ir pie labas veselības, arī jūtas jaunāki.

"Ir palielinājies paredzamais dzīves ilgums, kas varētu būt iemesls tam, kāpēc vecuma iestāšanās uztvere ir attālinājusies," paziņo pētījuma autors Markuss Vetšteins. "Laika gaitā ir uzlabojušies veselības aspekti, tāpēc tā vecuma grupa, kas reiz tika uzskatīti par veciem, mūsdienās vairs netiek uztverta kā tāda." Tomēr vecuma atbīdīšana nav lineāra un nenozīmē, ka nākotnē turpināsies, saka zinātnieks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!