Jautājums: Labdien! Man ir 62 gadi. Pēdējos gandrīz 30 gadus mani moka sāpes kreisajā sānā - sākot ar ribām līdz pat cirksnim. Guļot sāpes pāriet, bet, kad pieceļos, palielinās. Ir veiktas visas pārbaudes iekšējiem orgāniem, zarnām, ginekoloģijā, nekādas novirzes no normas nav konstatētas.

Izoperēja apendicītu, nekas nemainījās. Vienīgais, kas ir - tie ir hemoroīdi, bet tie nesāp un neasiņo. Pirms gadiem 15 izoperēts žultspūslis (akmeņi). Sākumā sāpes parādījās retāk, bet tagad ik pēc mēneša, pusotra. Pretsāpju līdzekļi sāpes nenoņem, tikai nedaudz palīdz siltums. Sāpes smeldzošas, sāp arī kreisā gūža.

Nu jā, un man ir pamatīgs liekais svars, kas radās pēc operācijas un nav nometams ne ar kādām diētām: pie auguma 155 cm, svars 88-90 kg robežās. Ja iespējams, ceru sagaidīt atbildi.

Atbild Dr. Laila Meija, dietoloģe:

Sāpju iemesls var būt visdažādākais, visus iemeslus nav iespējams iztirzāt neklātienē, internetā. Protams, palielināts svars palielina kaulu locītavu slimību saslimšanas risku un pastiprina sāpes jau esošām saslimšanām, jo rada papildus spiedienu uz locītavām, sekmē skrimšļu (kas "polsterē" locītavu) nodilšanu.

Jūsu svars ir ievērojami palielināts. Ķermeņa masas indekss (ķermeņa masa kilogramos dalīta ar garumu metros kāpinātu kvadrātā) ir 37 (norma ir 19-25). Tik liels svars paaugstina risku arī citām saslimšanām – paaugstinātam asinsspiedienam, sirds asinsvadu saslimšanām, cukura diabētam u.c. Tāpēc mans ieteikums ir mazināt šo svaru, lai Jūsu dzīves kvalitāte vēl vairāk nepasliktinātos. Mazinoties svaram, atrisinās vai uzlabojas daudzas veselības problēmas. Esmu pārliecināta, ka Jūsu svaru ir iespējams mazināt. Tas jādara speciālista uzraudzībā, pakāpeniski, pārdomāti un izsverot visas blakus saslimšanas, nosakot Jums nepieciešamo kalorāžu, sastādot individuālu ēdienkarti, kontrolējot procesu un izvērtējot efektu svara zaudēšanas procesā.

Liekā svara patieso cēloņu noteikšana un risinājumi:

Dr. Agnis Zvaigzne, endokrinologs, Medicīnas sabiedrība "ARS", Skolas iela 5, Rīga. Tālruņi reģistratūrā: 7201006, 7201007, 7201008.

Dr. Inese Pavliņa, endokrinoloģe, un Dr. Inese Strautiņa, endokrinoloģe, Wellslim centrs, Brīvības iela 108, Rīga. Tālrunis reģistratūrā: 7298800.

Dr. Laila Meija, dietoloģe, Ārstu prakse Skolas ielā 2, Rīga. Tālruņi pierakstam: 7240202, 9408199.

Dr. Inguta Stūris, endokrinoloģe, Juglas medicīnas centrs, Juglas iela 2, Rīga. Tālrunis reģistratūrā: 7521480.

Lasītāju ievērībai: Lai saņemtu ārsta e-konsultāciju, lūdzu, nosūti savu jautājumu uz e-pasta adresi: sieviete@delfi.lv. Redakcija patur tiesības rediģēt teksta garumu un pareizrakstību, kā arī saglabāt vēstules autora anonimitāti. Šiem ieteikumiem ir tikai izglītojošs nolūks, un tie nevar aizstāt speciālista konsultāciju klātienē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!