Lai dzīve nekļūtu pārāk vienmuļa un par prieku visām gaumēm, mēs, cilvēki, esam radīti ļoti dažādi. Taču pastāv trīs dominējošie ķermeņa konstitūcijas tipi, kuros aptuveni var iedalīt visus cilvēkus. Katram ķermeņa tipam atbilst noteiktas ķermeņa formas.
Endomorfais tips ir apaļīgs, ektomorfajam raksturīgs slaidums, bet mezomorfais tips ir muskuļots. Noskaidro, kuram no šiem tipiem visvairāk atbilsti tu un kas tev jāēd, lai saglabātu lielisku izskatu un pašsajūtu.

Ektomorfais tips

Cilvēkiem, kas pieder pie ektomorfā tipa, raksturīgi slaidi locekļi, šauri pleci, un parasti viņu augums ir garāks par vidējo. Šķiet, ka viņi izvilkuši laimīgo lozi.

Šiem cilvēkiem aktīvi darbojas vairogdziedzeris, izstrādājot hormonus, kas paātrina daudzus organisma procesus, tai skaitā vielmaiņu, tāpēc viņiem grūtāk nekā citiem pieņemties svarā un palielināt muskuļu masu. Taču tādām sievietēm kā Keitai Mosai un Kameronai Diasai, kas abas ir izteiktas ektomorfā tipa pārstāves, jāuzmanās, lai nesāktu ēst pārāk daudz neveselīgu kārumu un taukvielām bagātu produktu.

Ektomorfā tipa cilvēkiem jāēd:

Maz un bieži, vairāk uzņemot proteīnus un ogļhidrātus, īpaši olas, baltās zivis un vistas gaļu. Ieteicams izvēlēties sārmainus produktus, piemēram, sieru, zaļumus, ceptus kartupeļus un rīsu.

Jāseko tam, lai maltītes nekad netiktu izlaistas. Būtiskākais komponents ektomorfā tipa cilvēka diētā ir proteīns, un, ja nepieciešams, ēdienkarte jāpapildina ar eļļu, riekstiem un sēklām. Ja vēlams pieņemties svarā, nepalielini pārtikā tauku saturu, bet tā vietā izvēlies vairāk ogļhidrātu un, protams... to pašu proteīnu!

Endomorfais tips

Endomorfā tipa cilvēkiem parasti piemīt nosliece uz apaļīgumu, sievietēm ir platāki gurni un lielākas krūtis, šiem cilvēkiem vielmaiņas procesi norisinās palēnināti, tāpēc ķermeņa svars viņiem palielinās ātrāk nekā citiem. Augumā endomorfā tipa cilvēki parasti ir īsāki. "Viņi ir ļoti emocionāli un viņiem piemīt tendence uz aptaukošanos," skaidro Kalifornijas veselības centra "Ashram Spa" direktore Ketrīna Hedberga.

Atbilstoši mūsdienu masu mediju propagandētajai gaumei, daudzi par ideālu uzskata kārnas sievietes, taču šo vienveidīgo gaumi palīdz graut tādas jaunas Holivudas zvaigznes ar krāšņām figūrām kā Kristīna Riči, Drū Berimora un Keita Vinsleta.

Endomorfā tipa cilvēkiem jāēd:

Ēdienkartē jāiekļauj daudz proteīnu un mazāk ogļhidrātu. Daudz jāēd dārzeņi, pilngraudu produkti, kā arī šķiedrvielas. Jāizvairās no asiem un taukainiem ēdieniem, turklāt maltītes jāietur trīs reizes dienā. Pusdienām jābūt vieglām, bet vakariņas var būt mazliet sātīgākas. Jāizvairās no piena produktiem, jo tie veicina gļotu rašanos. Jācenšas izvairīties arī no pārmērīgas sāls, aukstu ēdienu un cukura lietošanas.

Endomorfā tipa cilvēkiem būtu jātiecas ievērot diētu, kurā vairāk nekā puse no apēstajiem produktiem būtu augļi un dārzeņi, bet, ja sagribas kādu kārumu, to var aizstāt ar svaigu dārzeni.

Mezomorfais tips

Mezomorfā tipa cilvēkiem ir plati pleci, šauri gurni, un no visiem trim ķermeņa tipiem mezomorfais uzskatāms par visatlētiskāko. Šī tipa cilvēkiem viegli ir palielināt muskuļu masu, tauku saturs viņu organismā parasti ir zems, un šiem cilvēkiem ļoti garšo taukiem bagāta, sāļa pārtika.

Pie šī ķermeņa tipa pieder tādas zvaigznes kā Helēna Kristensena un Sindija Krauforde, un daudzi dietologi uzskata, ka tieši mezomorfais tips no ģenētiskā viedokļa ir ideālais. Dominējošais dziedzeris šī tipa cilvēkiem ir virsnieru dziedzeris, kas ražo adrenalīnu. Tas nozīmē, ka iegūtais ķermeņa svars galvenokārt skar vidukli.

Mezomorfā tipa cilvēkiem jāēd:

Mezomorfā tipa cilvēkiem ieteicama līdzsvarota diēta, uzsvaru liekot uz ogļhidrātiem, augļiem un dārzeņiem. Īpaši noderīgi ir avokādo, āboli, bumbieri un dateles. Tauku un cukura saturam pārtikā jābūt zemam. Tā kā mezomorfā tipa cilvēkiem parasti ir laba apetīte, ir svarīgi maltītes ieturēt regulāri, t.i., ēst tieši tad, kad sajūti izsalkumu. Jāizvairās no vircotiem ēdieniem, to vietā izvēloties sārmainus produktus - mājas sieru, sojas sieru (tofu), rīsus un olīveļļu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!