Foto: Quartus
Dzemdes mioma ir viens no biežāk sastopamajiem labdabīgajiem audzējiem sievietēm. To atrod 25-50 % reproduktīvā vecuma sieviešu. Tikai vienai trešdaļai pacienšu šī saslimšana norisinās bez sūdzībām. Dzemdes mioma var būt iemesls sāpēm mazajā iegurnī, kā arī vienai ceturtdaļai slimnieču izraisīt neauglību.

Dzemdes mioma ir viens no biežākajiem iemesliem patoloģiskām asiņošanām, kas prasa ķirurģisku iejaukšanos, tā izraisa anēmiju, kas nereti rada nepieciešamību pēc asins pārliešanas.

Mūsdienās dzemdes miomas ārstēšanā tiek izmantotas dažādas vairāk vai mazāk efektīvas ārstēšanas iespējas - gan aktīva novērošana, gan hormonāla terapija, gan ķirurģiska ārstēšana ar dažādām metodēm. Vēsturiski histerektomija jeb pilnīga dzemdes izņemšana ir atzīta kā visefektīvākā, taču vienlaikus arī vistraumatiskākā miomas ārstēšanas metode, kas pilnībā novērš iespēju slimībai atjaunoties. Taču reizē ar operāciju tiek zaudēta sievietes reproduktīvā funkcija un pastāv pietiekami augsts ar operāciju un anestēziju saistīto sarežģījumu risks.

Konservatīva miomektomija ir atsevišķu dzemdes miomas mezglu ķirurģiska izņemšana. Neatkarīgi no ķirurģiskās pieejas (laparotomija, laparoskopija, histeroskopija) parasti ļauj saglabāt sievietes reproduktīvo spēju, taču tāpat jārēķinās ar pēcoperāciju sarežģījumu risku. Pie tam šādā veidā parasti iespējams likvidēt tikai atsevišķus mezglus, atstājot bez ietekmes pašu slimību - dzemdes miomatozi. Ar minimāli invazīvu ietekmi uz organismu iespējams veikt miomas mezglu miolīzes operāciju ar laparoskopisku pieeju, taču arī šī miomas ārstēšanas metode saistīta ar pēcoperācijas risku, salīdzinoši augstu saaugumu veidošanās risku pēcoperācijas periodā, kaut arī novērojams ievērojami mazāks asins zudums operācijas laikā un salīdzinoši mazāks recidīvu veidošanās biežums nekā pēc konservatīvas miomektomijas.

Jau 20 gadus kā viena no alternatīvām ārstēšanas metodēm pēcdzemdību asiņošanas gadījumā tiek lietota dzemdes artēriju embolizācija. 1990. gadā Francijā tika publicēti dati par vairākām pacientēm, kam sagatavošanas posmā pirms dzemdes izņemšanas tika veikta dzemdes artēriju embolizācija. Novēroja simptomu samazināšanos vai izzušanu un praktiski izzuda nepieciešamība pēc tālākas ķirurģiskas iejaukšanās. Vēlāk šī metode tika piedāvāta kā atsevišķa miomas ārstēšanas iespēja.

Dzemdes artēriju embolizācija notiek vietējā anestēzijā. Šo procedūru veic speciāli apmācīts rentgena speciālists. Caur ciskas artēriju ievada katetru asinsvados, kas ved uz dzemdes artērijām. Nākamajā etapā tiek izdarīta dzemdes artēriju rentgenoloģiska pārbaude ar kontrastvielu. Tālāk caur to pašu katetru asinsvados ievada speciālu vielu, kas satur polivinilspirta sīku mikrodaļiņu suspensija. Tā kā miomas mezgli ir daudz labāk apasiņoti kā normālie dzemdes muskulatūras audi, suspensijas daļiņas vispirms nonāk mezgla asinsvados un tur ieķīlējas. Miomas mezglā pēc asinsrites nobloķēšanas vairs nenonāk barības vielas un skābeklis, tādēļ mezgls pakāpeniski iet bojā un tā apjoms samazinās par 30-70%. Pēc embolizācijas notiek sīko, izlocīto miomas mezgla asinsvadu nosprostošanās, kamēr saglabājas asinsrite normālajos dzemdes asinsvados. Kopējais procedūras ilgums ir 30 minūtes līdz divas stundas.

Pirmajās stundās pēc procedūras pacientei nepieciešams gultas režīms un intensīva novērošana. Pirmajā dienā iespējamas sūdzības par sāpēm vēdera lejas daļā, kas prasa pretsāpju līdzekļu pielietošanu. Atrašanās slimnīcā parasti nav nepieciešama ilgāk kā 24 stundas pēc procedūras.

Sešu mēnešu laikā pēc procedūras novēro ievērojamu miomas mezglu samazināšanos, un līdz ar to arī miomas radīto simptomu izzušanu. Vairāk kā 90% pacienšu izzūd sūdzības par asiņošanu un sāpēm, ievērojami sarūk dzemdes izmēri. Pēc procedūras praktiski nenovēro slimības atkārtošanos. Miomas embolizācijas gadījumā ļoti reti novēro sarežģījumus, kas saistīti ar infekcijām un asiņošanu.

Miomas embolizācija vēl aizvien nav izvēles metode miomas ārstēšanai tām sievietēm, kurām šī slimība kombinējas ar neauglību. Kaut arī pasaules literatūrā var atrast datus par pozitīviem rezultātiem, pastāv pietiekami augsts risks menstruālās funkcijas izsīkumam agrīnā pēcoperācijas periodā, kas praktiski nozīmē reproduktīvās funkcijas beigas. Taču šī noteikti ir izvēles metode tām pacientēm, kurām ir augsts operācijas vai narkozes risks sakarā ar dažādām blakus saslimšanām vai iepriekš veiktām sarežģītām operācijām, kā arī tām sievietēm, kuras ļoti baidās no operācijas vai kādu iemeslu dēļ nevēlas zaudēt dzemdi.

Kopš 2007. gada dzemdes artēriju embolizāciju dzemdes miomas gadījumā veic arī Latvijā. Liepājas reģionālajā slimnīcā un P.Stradiņa Klīniskajā universitātes slimnīcā ir veiktas jau vairāk kā 50 procedūras. Gan ārsti, gan pacientes ir apmierināti ar ārstēšanas rezultātiem, praktiski nav novēroti būtiski sarežģījumi. Pacientēm jau divu nedēļu laikā atjaunojas darbaspējas pilnā apjomā un nav bijusi nepieciešamība veikt dzemdes izņemšanas operāciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!