Jautājums: Gribētu uzzināt ekspertu ieteikumus un padomus azartspēļu atkarīgajam. Viņš jau ir apzinājies savu atkarību un vēlas no tās atbrīvoties, bet vai nu pats ir par vāju, vai atkarība par stipru - pašam bez speciālistu palīdzības nesanāk. Ar ko sākt (psihoterapeits, narkologs vai...) un kā vispār var ārstēties no šīs sērgas?

Piebildīšu, ka esam no tālas provinces un tāpēc daudz kas diemžēl nav pieejams. Paldies!

Atbild psihoterapeits Dr. Andris Veselovskis (konsultācijas Rīgā, Maiznīcas ielā 12-1; pieteikšanās pa e-pastu: andrisvesel@inbox.lv vai telefonu: 29448680):

Domāju, ka vislabāk varētu palīdzēt narkologs, kurš ir arī psihoterapeits. Ir svarīgi atrast speciālistu pēc iespējas tuvāk mājām, lai reāli varētu izbraukāt.

Ja ārstēšanās ir uzsākta, to nedrīkst pārtraukt. Bieži šie pacienti, sasnieguši pirmos rezultātus, pārtrauc uzsākto ārstēšanu. Tad atkal iekrīt atkarībā un sākas viss no jauna.

Palīdzēt var ilgstoša individuālā un grupu psihoterapija. Speciālas ārstēšanas programmas atkarīgajiem.

Tuviniekiem parasti arī ir nepieciešama palīdzība. Tuvinieku problēma ir līdzatkarība - viņi, paši nemanot, var stimulēt atkarības pastāvēšanu. Tāpat līdzatkarīgajiem var būt ļoti grūti dzīvot savu neatkarīgu dzīvi. Var palīdzēt individuālā psihoterapija vai psihoterapija līdzatkarīgo grupās.

Šī problēma ir jārisina uzreiz. Jo ilgāk tas tiks atlikts, jo lielākas nepatikšanas var sanākt.

Vēlot veiksmi, Dr. Andris Veselovskis.

Lasītāju ievērībai: Lai saņemtu speciālista e-konsultāciju, lūdzu, nosūti savu jautājumu uz e-pasta adresi: sieviete@delfi.lv. Redakcija patur tiesības rediģēt teksta garumu un pareizrakstību, kā arī saglabāt vēstules autora anonimitāti. Šiem ieteikumiem ir tikai izglītojošs nolūks, un tie nevar aizstāt speciālista konsultāciju klātienē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!