Jautājums: Vēlējos jautāt psihoterapeitam, kā ārstēt un tikt ar sevi galā. Jau vairāk kā 4 gadus dzīvoju nospiesta, nespēju patiesi brīvi atbrīvoties un izbaudīt dzīvi tikai dēļ viena iemesla - nekādi nespēju notievēt, svērt mazāk. Esmu 172cm gara un sveru 48kg, tas izklausās maz, bet reāli es neredzu, ka esmu tieva. Zinu, ka visam ir psiholoģisks izskaidrojums, ka jātiek ar sevi galā. Lūdzu parādiet man tuneļa galu,citādi jau vairākus mēnešus domāju par pašnāvību, jo nespēju vairs izturēt to, ka neesmu tāda, kāda vēlos būt...

Atbild psihoterapeits Dr. Andris Veselovskis (konsultācijas Rīgā, Maiznīcas ielā 12-1; pieteikšanās pa e-pastu: andrisvesel@inbox.lv vai telefonu: 29448680): 

Atbilde:
Jūs esat nonākusi dzīvībai bīstamā situācijā. Pirmkārt, anoreksija ir dzīvībai bīstams stāvoklis- iekšējie orgāni atrofējas un cilvēks var nomirt. Otrkārt, dzīvībai bīstama ir depresija, kas izraisa pašnāvības domas.

Jums nekavējoties ir jāvēršas pēc palīdzības un jāsāk ārstēties pie trīs speciālistiem- ģimenes ārsta, psihiatra un psihoterapeita. Ģimenes ārsts veiks vispārēju izmeklēšanu un nozīmēs diētu. Psihiatrs izrakstīs medikamentus, kas mazinās depresiju, pašnāvības domas un mazinās uzmācīgās domas par neadekvātu ķermeņa masu. Psihoterapeits palīdzēs veidot pozitīvu paštēlu.

Nervu anoreksijas psiholoģiskais pamats parasti ir negatīvs paštēls. Normāla meitene skatās spogulī un redz sevi kā neglītu, resnu. Šis priekšstats neatbilst realitātei. Problēma slēpjas tajā, kā meitene interpretē savu izskatu. Negatīvais pašvērtējums izkropļo attēlu spogulī. Meitenei bērnībā ir trūcis pozitīva novērtējuma vai arī apkārtējo novērtējums ir bijis negatīvs. Tagad prāts darbojas automātiski atkal un atkal producējot negatīvu sevis novērtējumu.

Ir ļoti svarīgi iemācīties redzēt sevi kā pievilcīgu, interesantu sievieti. Te var palīdzēt psihoterapeits un citi cilvēki, kas ir pozitīvi noskaņoti.

Vēlot veiksmi, Dr. Andris Veselovskis.

Lasītāju ievērībai: Lai saņemtu speciālista e-konsultāciju, lūdzu, nosūti savu jautājumu uz e-pasta adresi: sieviete@delfi.lv. Redakcija patur tiesības rediģēt tekstu. Speciālistu ieteikumiem ir tikai izglītojošs raksturs, un tie nevar aizstāt speciālista konsultāciju klātienē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!