Foto: stock.xchng
Šī klasiskā Kārlēna frāze no lugas "Skroderdienas Silmačos" ir zināma vai katram latvietim un noteikti arī daļa no mums ir kādreiz dzīvē ar šādām sajūtām pēc kārtīgas līgošanas pamodušies. "Paģiras ir ķermeņa intoksikācija jeb saindēšanās, ja iepriekšējā dienā ir lietots pārmēru daudz alkohola. Ja cilvēkam no rīta ir sāpoša galva, slikta dūša, apetītes zudums, smagākos gadījumos arī drebuļi, auksti sviedri un pastiprinātas sirdsklauves, diagnoze viena – tās ir paģiras", skaidro internists Edmunds Jansons.

Lai iedzeram, lai svinam šai Jāņu vakarā...

Līgo svētki nav iedomājami bez nacionālā dzēriena - alus lietošanas, un E. Jansons iesaka pie šīs tradīcijas arī pieturēties. Jo mazāka alkohola koncentrācija dzērienā, jo vieglāks būs Jāņu rīts. Paralēli alkoholiskajiem dzērieniem, jāmēģina lietot arī neitrāls šķidrums - sulas, ūdens, kvass un citi, kas atšķaidīs alkohola koncentrāciju organismā, kā arī ātrāk un vieglāk palīdzēs to izvadīt.

"Labi uzkodīsim, lai var vairāk iedzert", ir tipiskākā kļūda, kas tiek pieļauta. Latviešu "nacionālais" gaļas ēdiens šašliks ir neatņemama svētku galda sastāvdaļa, tomēr treknu un smagu ēdienu lietošana kopā ar alkoholu atstāj smagu ietekmi uz aizkuņģa dziedzeri un rada tā iekaisumu, tāpēc E. Jansons iesaka uzkost, bet vairāk koncentrēties uz organismam viegli pārstrādājamiem ēdieniem kā ķimeņu siers un dažādi dārzeņi, kas izsenis rotājuši arī mūsu senču galdus.

Kausu uz brīdi izlaist no rokām palīdzēs Jāņu tradīciju ievērošana: pirtī iešana, dejošana un lekšana pār ugunskuru. Reti kurš gribēs palaist garām papardes zieda meklēšanu, bet ar aizmiglotām acīm to izdarīt varētu būt ļoti sarežģīti.

Ja izgājušo nakti tomēr izgājis nelabi un galva plīst pušu

Maldīgi ir domāt, ka pārmērīgas aktivitātes, palīdzēs ātrāk izvadīt alkoholu no organisma. Tās rada organismam papildus slodzi un situācija var tikai pasliktināties. E. Jansons iesaka grūto dienu pavadīt pēc iespējas mierīgāk, labi izguļoties. Ja ir stipras galvassāpes un tās nevar novērst ar izgulēšanos, var lietot arī medikamentus, piemēram, "Citramon" tabletes.

Kā vispārēju pašsajūtas uzlabošanas metodi kosmetoloģe Inga Millere iesaka kontrastdušu, ar kuru jāpalutina sevi, aplaistoties ar ūdeni sākot no galvas uz leju.

Pēc I. Milleres receptes, lai mazinātu svētku atstātā noguruma pēdas uz sejas, labi noderēs svaigu gurķu ripiņu kompreses uz acīm, kā arī patīkamas sajūtas un efektu sniegs masāža ar iepriekšējā dienā ledus gabaliņos iesaldētām Jāņu zālēm.

Līdzīgi kā Silmaču Antonijas padoms Kārlēnam atveldzēties ar dozi mazo siļķīšu, arī pēc E. Jansona domām dažādi viegli sāļi produkti kā siļķes, mazsālīti gurķīši otrā dienā palīdz organismam atgūties no alkohola lietošanas rezultātā izjauktā sāļu līdzsvara.

Savukārt kosmetoloģe I. Millere iesaka rītu sākt ar tukšā dūšā ieņemtām divām karotēm medus, kas pacels cukura līmeni un novērsīs sliktās dūšas sajūtu.

Visas dienas garumā ieteicams uzņemt daudz šķidrumu - minerālūdeni, ūdeni, apmēram 2 - 2,5 l, vēlams, lai to sastāvā būtu magnijs un B6 vitamīns.

Lai mums visiem lustīgi Līgo svētki un skaidrs Jāņu rīts!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!