Foto: Kadrs no video
30% osteoporoze, bet 38% osteopēnija – osteoporozes sākuma stadija. Šādus rezultātus uzrādīja 464 cilvēkiem veiktā kaulu veselības pārbaude.

2010.gada vasaras sākumā Latvijas Osteoporozes pacientu un invalīdu asociācija (LOPIA) veica kaulu blīvuma mērījumu dāmām vecumā virs 50 gadiem. Mērījumus kopumā veica 464 cilvēki un no tiem tieši 30% pārbaudīto, PIXI rezultāti liecināja par osteoporozi (mērījuma rādītājs -2,5 un vairāk), savukārt 38% pārbaudīto bija osteopēnija, (mērījuma rādītājs no -1 līdz -2,5).

Kopumā mērījumi notika septiņās Latvijas pilsētās - Ogrē, Liepājā, Valmierā, Jūrmalā, Bauskā, Daugavpilī un Rīgā.

Mērījumi tika veikti perifēro mērījumu (PIXI). Ar to var apzināt pacientus, kuriem tālāk jāveic centrālais kaulu blīvuma mērījums, pēc kura datiem tiek noteikta galīgā diagnoze.

Visas dāmas, kurām tika atklāta osteoporoze, tika aicinātas doties pie sava ģimenes ārsta, lai saņemtu nosūtījumu uz centrālo mērījumu (DXA). Tas ir pasaulē pieņemts osteoporozes diagnostikas "zelta standarts", ar ko tiek veikts kaula blīvuma mērījums mugurkaulā un gūžas kaulā.

Kaulu blīvuma mērījumu pārbaudi ar DEXA, kas ir osteoporozes diagnostikas pamatā, kompensē valsts, un pacienta līdzmaksājums ar ģimenes ārsta vai speciālista norīkojumu ir tikai 2,00Ls.

Par osteoporozi

Osteoporoze ir trauslo kaulu slimība, kas padara kaulu struktūru porainu un viegli lūstošu. Pat niecīgs kritiens osteoporozes pacientam var būt kaulu lūzuma iemesls. Osteoporozei raksturīgākie ir gūžas, plaukstas pamatnes un mugurkaula skriemeļu lūzumi.

Tā ir slimība, kuru var nesajust ilgu laiku, tamdēļ katrai dāmai pēc 50 gadu vecuma reizi 1,5 gados ir jāveic kaulu blīvuma mērījums. Neārstējot osteoporozi, palielinās osteoporozes pacienta invaliditāte un nākamā lūzuma risks, samazinās dzīves ilgums un kvalitāte.

Osteoporozes ārstēšanas galvenais uzdevums ir samazināt kaulu masas zudumu, tādejādi novēršot lūzumus pacientiem, kuriem to vēl nav. Pacientiem, kuriem jau ir lūzumi, ārstēšanas mērķis ir aizkavēt turpmākos iespējamos lūzumus un samazināt lūzumu risku nākotnē, kā arī samazināt sāpes un ar lūzumiem saistītos kustību ierobežojumus. Medikamenti osteoporozes ārstēšanai pacientam jālieto ilgstoši - vismaz piecus gadus. Jāatceras, ka, lietojot jebkuru osteoporozi ārstējošu medikamentu, obligāti jāuzņem kalcijs un vitamīns D pietiekošā daudzumā (kalcijs ap 1200 mg dienā, bet vitamīns D 800-1000 SV diennaktī)! Lietojot osteoporozes medikamentu, kas satur D vitamīnu, papildus jāuzņem tikai kalcijs.

Ģimenes ārsts var izrakstīt kompensējamos medikamentus osteoporozes ārstēšanai tikai pēc centrālā mērījuma veikšanas. Medikamenti osteoporozes ārstēšanai tiek kompensēti tikai sievietēm 50% apmērā, ja ir pierādīta osteoporoze un bijis lūzums.

Plašāku informāciju par osteoporozi un osteoporozes diagnostikas kabinetiem iespējams iegūt Latvijas Osteoporozes pacientu un invalīdu asociācijas mājas lapā www.osteo.lv. LOPIA bezmaksas tālrunis: 80 00 00 18.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!