Foto: stock.xchng
Ceļojot, ir jāapzinās risks un jācenšas tas pēc iespējas mazināt. Pirms ceļojuma ieteicams iepazīties ar attiecīgajā apvidū sastopamajām slimībām, uzzināt, kā tās izplatās un kā iespējams no tām izsargāties. Ir arī valstis, kurās bez starptautiska vakcinācijas sertifikāta ceļotājus nemaz neielaiž, jo pasaules kartē dzīvībai bīstamas infekciju slimības vēl arvien ir ļoti daudz.

Bīstamākā no infekcijām ir dzeltenais drudzis, kas ir vienīgā infekcija pasaulē, pret kuru tiek pieprasīta obligāta vakcinācija, apmeklējot šīs slimības skartās valstis (Etiopija, Gvineja, Nigērija, Ruanda, Sudāna, Zambija u.c..) Tā kā ir pieejamas vakcīnām ar dažādiem iedarbības termiņiem, vēlams konsultēties ar ārstu vismaz mēnesi pirms ceļojuma.

Vakcīna pret dzelteno drudzi iedarbojas 10 dienu laikā un imunitāte saglabājas 10 gadus. Izmaksas- ir 19.00 Ls.

Pret visai plaši pazīstamo silto zemju slimību - tropisko malāriju - vakcīnas nav, tādēļ tā ir īpaši bīstama. Pret šo infekciju var cīnīties ar dažādiem profilaktiskiem pasākumiem, kas atkarīgi no malārijas zonas - vietām pietiks tikai ar moskītu tīklu un odus atbaidošiem aerosoliem, bet vietām papildus nepieciešams lietot profilaktiskus medikamentus. Saslimstot ar malāriju, attīstās smadzeņu tūska un cilvēks mirst. Moskīti, tāpat kā malārijas odi, aktivizējas krēslas un nakts stundās, tādēļ pastaigas šajā laika posmā palielina risku inficēties.

Vēdertīfs

Ar vēdertīfu slimo tikai cilvēki un šī slimība sastopama visā pasaulē, vairāk izplatīta zemēs ar zemu sanitāro kultūru. Inficēšanās notiek caur muti, parasti sadzīves kontaktu ceļā - ar netīrām rokām, priekšmetiem (trauki, durvju rokturi), kā arī ar inficētiem produktiem un ūdeni. Ar vēdertīfu visbiežāk saslimst vasarā un rudenī, kad cilvēki uzturā lieto daudz piena produktus , dārzeņus un augļus, peldas un dzer nevārītu ūdeni. Iekļuvušas organismā, vēdertīfa nūjiņas sāk vairoties tievās zarnas sienas limfocītos rodas iekaisums .Pirmās pazīmes - nespēks, paaugstināta temperatūra, slikta ēstgriba, galvassāpes, bezmiegs. 4-5 dienu laikā temperatūra sasniedz 39-40°. Vēdertīfa profilaksei izmanto vakcināciju un tās izmaksā 13.00 Ls.

Hepatīts A

Hepatīts A ir biežākā ceļotāju infekcijas slimība, taču ar vakcināciju novēršama. Tā kā ceļotāji no attīstītām valstīm ir jutīgāki pret infekciju, un viņiem jāsaņem Hepatīta A vakcīna pirms došanās uz valstīm ar vidēji augstu un augstu infekcijas risku.

Ir pieejama droša un augsti efektīva inaktivēta (nonāvēta) Hepatīta A vakcīna. Imunitāte pret hepatītu A veidojas 14 dienas pēc pirmās potes.

Otro poti jāvakcinē pēc 6-12 mēnešiem un šī vakcinācija nodrošina aizsardzību uz mūžu. Hepatīta A izmaksas ar vakcīnu HAVRIX pieaugušiem ir 22.00 Ls, bet bērniem- 16.00 Ls, bet pieaugušajiem vakcinācija ar AVAXIM izmaksā 16.70 Ls

Hepatīts B
Lai gan tikai noteiktas ceļotāju kategorijas ir pakļautas saslimšanai ar hepatītu B skaidri zināmam riskam dēļ savām plānotajām aktivitātēm, jebkurš ceļotājs var ciest negadījumā vai medicīniskā situācija, kur vajadzīga operācija. Vakcīnas ievadīšana jāapsver virtuāli visiem ceļotājiem uz rajoniem ar vidēju līdz augstu infekcijas risku.

Īpašā riska grupā ir tie, kas saskaras ar potenciāli inficētām asinīm vai asiņu sastāvdaļām, kā arī seksuāli aktīvi cilvēki. Galvenie riska faktori veselības aprūpē ir  manipulācijas, kur ir tieša saskare ar cilvēku asinīm; asins pārliešana, stomatoloģiska, medicīniska vai cita saskare ar nepietiekami sterilizētām adatām, piemēram, akupunktūra, pīrsings, tetovēšana vai injicējamu narkotiku lietošana.

Ievadīšanas standarta režīms ir trīs devas. Pēc pirmās potes nākamā jāvakcinē pēc1 mēneša, bet trešā- pēc 5 mēnešiem no 2 potes. Var veikt arī ātro vakcinācijas kalendāru, kurā devas dod šādi: 0 diena; 7. diena; 21. diena. Ja tomēr izmanto ātro vakcināciju, tad papildus pēc 6-12 mēnešiem ieteicams ievadīt papildu devu. Vakcīnu kombināciju, kas pasargā gan pret A, gan pret B hepatītu, var saņemt ar kombinēto vakcīnu Tvinrix. To ievada šādi: 0 diena; 1 mēnesis; 5 mēneši. Imunitāte tiek iegūta uz mūžu.

Hepatīta B vakcīna pieaugušiem izmaksā 11.00 Ls. Savukārt kombinētā vakcīna- 28.00 Ls

Raksts tapis sadarbībā ar "Veselības centra 4" jaunatvērto filiāli "Juglas klīnika" tematiskās nedēļas "Atrodi savu speciālistu!" ietvaros.


Bez pieminētajām vakcīnām pieejamas arī citas! Par visām vakcinācijas iespējām vairāk informācijas:

http://www.vc4.lv/pub/index.php?id=53

Lai pasargātu sevi un atbilstoši rūpētos par savu un tuvinieku veselību, jums ir nepieciešama informācija un ārsta padoms. Visos Veselības centra 4 (VC4)Vakcinācijas dienesta kabinetos iespējams iegūt informāciju bez maksas.

Tagad VC4 Vakcinācijas kabineti pieejami arī Pārdaugavā (Vakcinācijas kabinets t/c SPICE, Rīgā, Lielirbes ielā 29, Darba laiks: katru dienu (7 dienas nedēļā)  no plkst. 10:00 līdz 21:00, tālr. 66051813), kā arī Juglā (Vakcinācijas kabinets VC4 Juglas klīnikāBrīvības 410, Rīga, 5. stāvs, strādā katru trešdienu no plkst. 9.00 līdz 17.00, tālr. 29487902 , 67136282)

Citi Veselības Centra 4 Vakcinācijas kabineti:

VC4 Diagnostikas nodaļa
Rīga, Brīvības 180, 3. stāvs
Darba laiks: Darba dienās no plkst. 9.00 līdz 17.00
Tālr. 67844246

Vakcinācijas kabinets VC4
Rīga, Kr. Barona 117, 123. kabinets.
Darba laiks: Darba dienās no plkst. 8:00 līdz 19:00
Sestdienās: no plkst. 9:00 līdz 13:00

Tālr. 67847140

Vakcinācijas kabinets VC

Rīga, Grebenščikova 1

Darba laiks: Katru darba dienu no plkst. 8:30 līdz 14:00

Tālr. 67144031
Par visām vakcinācijas iespējām vairāk informācijas:

http://www.vc4diagnostikascentrs.lv/index.php?option=com_content&view=article&id=25&Itemid=73〈=lv

Vakcinācijai darba vietā lūdzam iepriekš pieteikties pa tālruni: 67847123, mob. 29487902

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!