Dzīvības maģistrāles kājās

Foto: Shutterstock
Vēnu varikoze ir viena no izplatītākajām slimībām, ar kuru slimo līdz 40% sieviešu un 25% vīriešu. Kosmētiska problēma (vēnu "slotiņas", virspusējo vēnu nepietiekamība utt.) vērojama 90% sieviešu un vīriešu. Taču tas nerada vēnu problēmas, to ārstē tikai tad, ja rada kosmētisku problēmu. Par vēnu saslimšanām un to ārstēšanu stāsta Veselības centra 4 Juglas klīnikas ķirurgs, flebologs Vladislavs Semeņuks.

Profilaktiskā nolūkā vēlams veikt izmeklēšanu:

  • Ja cilvēkam rados vērojamas vēnu saslimšanas. Ja ar vēnu varikozi slimo tikai viens no vecākiem, zēniem šī slimība var iedzimt 25%, bet meitenēm 62% gadījumu. Ja abiem vecākiem ir konstatēta vēnu varikoze (apmēram 90 % gadījumu) pastāv risks pārmantot šo pataloģiju. Parasti vēnu varikoze mēdz iedzimt ik pēc vienas paaudzes.
  • Ap 30-35 gadiem, jo šajā periodā sievietēm ļoti bieži parādās vēnu varikoze. (Vīriešiem kāju vēnu problēmas vērojamas salīdzinoši retāk kā sievietēm.) Tomēr, ja slimība ir iedzimta, tā var progresēt meitenēm jau trīspadsmit, četrpadsmit gadu vecumā.
  • Ja lieto hormonālo kontracepciju un paralēli vēl smēķē, pastiprināta uzmanība jāvelta savām vēnām. Šādā gadījumā, ja ir varikozas vēnas, trombozes risks palielinās desmitkārtīgi. Jāatzīst, ka pat pasīvām smēķētājām nav ieteicama hormonālā kontracepcija, lai izvairītos no vēnu varikozes. Ja ir tendence veidoties varikozām vēnām, hormonālie līdzekļi risku palielinās. Tā kā hormonālos preparātos esošā viela progesterons atslābina plāno muskuļu slānīti, kas ir vēnas sieniņā, vēnai ir grūtāk nodrošināt pareizu asins plūsmu no kājas pēdas uz sirdi. Sāk darboties gravitācijas spēka izraisīta pretēja virziena plūsma (no augšas uz leju). Pirms hormonālo līdzekļu lietošanas uzsākšanas vēlama vēnu diagnostika, jo ar neapbruņotu aci pirmās varikozes pazīmes manīt nevar.
  • Pēc mazuļa piedzimšanas, jo par riska faktoru kalpo arī grūtniecība Šajā laikā sievietes organismā notiek hormonālas izmaiņas un asinīs palielinās sievišķo hormonu līmenis kā rezultātā vēnu sieniņas kļūst vājākas. Vēlīnā periodā, auglim nospiežot iegurņa vēnas, rodas papildus spiediens, traucējot normālai asinscirkulācijai un līdz ar to arī pēc bērna piedzimšanas vēnu varikoze var turpināt attīstīties.
  • Ja ir ilgstoši tiek nospiesta paceles vēna). Arī daudzas stundas atrodoties tupus stāvoklī, piemēram, puķu dobē tiek traucēta asins cirkulācija. Arī sportistiem, kad tiek pārslogoti kāju muskuļi, ir lielāka iespējamība iedzīvoties vēnu problēmās.
  • Ja ir liekais svars, pastiprinās slodze uz kājām.
  • Ja ilgstoši un regulāri (vairāk kā 4 stundas) uzturas karstumā vai strādā fiziski smagu darbu, jo tad paplašinās asinsvadi un to funkcionālā spēja samazinās.
  • Ja valkā augstpapēžu apavus, kas ne tikai veicina plakanās pēdas veidošanos un pastiprinātu pēdas svīšanu (tiek nospiesti sviedru dziedzeri, kas atrodas pēdas spilventiņos pie pirkstiem), bet arī vēnu varikozi. Staigājot kurpēs uz augstiem papēžiem, tiek saspringts ikru muskulis, kurš ir galvenais venozais pumpis, un vēnās veidojas asins sastrēgums, kas ir "labvēlīga augsne" vēnu varikozei. Ne velti ar to 3- 4 reizes biežāk slimo sievietes.
  • Ja nomāc nekonkrēta nepatīkama sajūta kājās, tās pastāvīgi ir nogurušas-pielietas kā ar svinu, veidojas tūska, smeldzošas sāpes kāju ikru rajonā (dažkārt kāju ikru muskuļos mēdz būt arī krampji)..
Populārākie mīti par vēnu ārstēšanu

- Vēnu problēmas vienmēr ir acīmredzamas

Diemžēl iespējama ir arī situācija, ka kājas izskatās gluži veselas - nav redzamas nedz paplašinātas vēnas, nedz mezgli, bet cilvēks izjūt izteiktu smaguma sajūtu kājās, tās piepampst, naktīs ir krampji. Tas nozīmē, ka bojātas ir vēnas, kas atrodas nedaudz dziļāk un no virspuses nav redzamas. Protams, viens no izplatītākajiem operēšanas iemesliem ir kosmētiskais jeb psiholoģiskais - kurš gan cilvēks grib lai viņas kājas ir mezglainas, ar zilām dzīslām. Tomēr, ja netraucē šis vizuālais defekts un viņš jūtas labi, vēnas nav jāoperē. Mēdz būt gadījumi, ka cilvēkiem ar plānāku ādu vēnas ir redzamas, bet tās ir pilnīgi veselas. Tad atliek tikai nosauļot kājas, lai kājas izskatītos estētiskākas, taču nevajadzētu aizmirst par sauļošanās kaitigo ietekmi uz ādu un onkoloģisko risku! Var arī lietot speciālus krēmus ar iedeguma efektu.

Tā kā nereti ar neapbruņotu aci pirmās vēnu slimības pazīmes, kā arī slēptās varikozes formas manīt nevar, noteikti nepieciešama vēnu diagnostika. Duplekssonogrāfija (vai Ultraskaņas krāsu doplerogrāfija) asinsvadiem ļauj precīzi, ātri izvērtēt venozo plūsmu dziļajās un virspusējās vēnās, savlaicīgi diagnosticēt dažādas vēnu patoloģijas, kā arī izvēlēties pareizāko risinājumu- atbilstošāko vēnu ārstēšanas metodi. Agrāk pat kvalificēts ārsts ne vienmēr varēja veikt veiksmīgu operāciju, jo nebija pieejamas labas izmeklēšanas metodes. Izmeklējot kāju vēnas ar Dupleks US metodi, aptuveni 10 - 20 minūšu laikā iegūst precīzu informāciju par dziļo un virspusējo vēnu stāvokli; tiek noteikts, vai vēnas ir slimas un operējamas, vai asinsvadi ir veseli, tuvu ādai un traucē tikai kosmētiski.

- Operācijas nav vēlams veikt pavasarī un vasarā, jo iespējamas komplikācijas un sliktāk dzīst rētas.

Tas ir iesīkstējis padomju laiku uzskats, kad medicīnas aprūpe, piedāvāto pakalpojumu un sterilitātes standarti bija zemā līmenī. Protams, pēc jebkuras operācijas ir vēlams rehabilitācijas periods, tomēr pacienti pēc ķirurģiskām manipulācijām atlabst vienlīdz ātri kā vasarā tā ziemā. Karstā laikā pēcoperācijas periods ir mazāk patīkams, jo jāvalkā 2-6 nedēļas speciālas vēnu kompresijas zeķes. Tomēr ir profesiju pārstāvji, piemēram, skolotājas vai vadošie darbinieki, kuri savas veselības uzlabošanai cenšas izmantot vasaras perioda atvaļinājuma laiku.

Pēdējā laikā, attīstoties modernajām tehnoloģijām, par ieteicamākām kļūst operācijas, kuru laikā izmanto endovenozo lāzeru vai radiofekcences metodi.. Ja virspusēja lāzerterapija nav ieteicama vasaras sezonā vai arī tad, ja apmeklē solāriju, endoluminālo lāzeroperāciju var veikt, jo nav svarīga ādas iesauļojuma pakāpe.

 - Pēc operācijas ir ilgstoši jāpavada slimnīcā, nepieciešams rehabilitācijas periods un līdz ar to- cilvēks nevar savlaicīgi atgriezties, piemēram, " biznesa pasaulē".

Mūsdienu medicīnas tehnoloģijas un speciālistu augstais zināšanu līmenis dod iespēju izvēlēties pēc iespējas saudzējošākas metodes kā likvidēt vēnu problēmas. Novērtējot pacienta konkrēto veselības problēmu ir iespēja pielāgot daudz un dažādus risinājumus, lai gan operācija, gan pēcoperācijas periods būtu patīkamāks un veselībai nekaitīgāks. Lielākoties pēc visām plānveida vēnu operācijām pacients var doties mājās operācijas dienā! Šā brīža veselības aprūpe piedāvā ekskluzīvas iespējas, kas ļauj atsākt darba gaitas, saglabājot savu dzīves kvalitāti, īsā laika posmā (pāris dienu laikā).

Protams, jārēķinās, ka pirmo nedēļu pēc operācijas kājā varētu būt diskomforta sajūta un kādas pāris nedēļas varētu būt arī nelieli zilumi pa vēnas gaitu. Tas ir atkarīgs no tā, cik dziļi vēna atrodas, cik bijis sānzaru. Ja ir bojāta tikai lielā maģistrālā vēna un nav izspiedušies nekādi sānzari, tad pēc nedēļas kāja izskatās tā, it kā tai nekas nebūtu darīts.

- Pēc operācijas paliek rētas- vizuāli estētiski defekti, no kuriem nav iespējams atbrīvoties. Tāpat vēnu problēmas jebkurā gadījumā atkārtosies, tāpēc nav svarīgi, kad operē.

Operācijas šobrīd ir maz invazīvas- brūces, rētas izskata ziņā dažkārt var atgādināt adatas dūrienu, līdz ar to arī audi tikpat kā netiek traumēti un tiek sasniegts vēlamais kosmētiskais efekts. Turklāt griezumu var izdarīt atbilstoši ādas krokojuma veidam, līdz ar to ādā neparādīsies jauns defekts. Pieredzējis speciālists izvēlēsies vismazāk traumatisko griezienu ādai un tās audiem! Turklāt, ja grieziens ir neliels, šuvi var salīmēt ar stripu (plāksteri- brūces savilkšanai, ko lieto diegu vietā, lai būtu pēc iespējas mazāks kosmētisks defekts) pa griezienu līniju, nevis sašūt ar diegu, veidojot "krustiņu". Tādējādi neveidosies papildus vizuāli -estētisks defekts. Protams, rētas dzīšanas periodā ir svarīgi to nepakļaut kaitīgiem vides faktoriem, piemēram, sauļoties, apmeklēt pirti. Jāņem vērā, ka rētaudu veidošanās ietilpst dabiskajā dzīšanas procesā, kas notiek pēc operāciju periodā. Sākumā rēta var izskatīties sārta un bieza, bet pēc tam laika gaitā tā pamazām saplok. Tad, kad brūce pēc operācijas ir sadzijusi, vēlams lietot līdzekļus, kuri mīkstina un nogludina rētas un mazina ādas krāsas pārmaiņas. Aizvien populārāki kļūst silikona plāksteri un gēli, kurus lieto 3 mēnešus pēc diegu noņemšanas. Tie mazina rētu un pasargā no UV starojuma. Pēc operācijas vajadzētu izvairīties arī no rētu kairināšanas -bojātie rajoni jāsargā no berzes, tiešas iedarbības ar apģērbu.

Pēc operācijas atkarībā no tās apjoma 1 līdz 4 nedēļas var saglabāties zilumi un veidoties pigmentācija, ko savukārt var likvidēt ar Q-swich lāzeru. Turklāt šis lāzers atklāj jaunas iespējas dažādu iedzimtu, iegūtu, pārāk lielu vai neparasta izvietojuma un dziļas pigmentācijas veidojumu, t.sk. tetovējumu likvidēšanā, kam līdz šim nebija pieejams risinājums. Kosmētiskā nolūkā sīko asinsvadu likvidēšanai tiek piedāvātas arī vairākas metodes- speciāls transkutāno asinsvadu lāzers vai IPL iekārta,  diatermokoagulācija, kā arī putu skleroterapija, kuras laikā precīzākai un efektīvākai veikšanai izmanto speciālu halogēngaismas ierīci Veinlite® Transilluminator. To var izmantot arī preoperatīvai vēnu iezīmēšanai.

Hronisku vēnu mazspēju (HVM) ārstēšanai šobrīd priekšroka dodama mazinvazīvām metodēm tādām kā endolumināla vēnu lāzerablācija (EVLA) vai endolumināla radiofrekvences ablācija (RFA), kas notiek ultrasonogrāfijas kontrolē, nevis morāli novecojušai klasiskai operācijai. EVLT un RFO pasaulē ir vadošās metodes, kuras kombinācijā ar sānu zaru izņemšanu vai putu skleroterapiju uzskata par progresīvākajām operācijām vēnu ārstēšanā, jo pastāv vismazākais recidīvu (slimību atkārtošanās) skaits, ir ļoti labs kosmētiskais rezultāts. Operācijas laikā tiek slēgta vēna, kas pēc tam uzsūcas audos. Vēnu endoluminālā slēgšana ar radiofrekfences metodi un lāzerterapijas attīstība līdz minimumam mazinājusi pacienta diskomfortu. Modernās, jaunākās paaudzes lāzeri (1470 nm) iedarbojas tieši uz asinsvadā esošo ūdeni un ar daudz mazāku enerģiju un vēl mazāk traumatiski slēdz vēnu. Turklāt šie jaunākās paaudzes ģenerācijas lāzervadi, ievadot tos vēnā, izstaro gaismu cirkulāri vienmērīgi pa apli uz vēnas sienām, tādējādi mazinot sāpju simptomus pēc operācijas un nodrošinot vēl straujāka atveseļošanās. Šī lāzertehnoloģija arī nodrošina, ka lāzervadu var izmantot tikai vienam pacientam.

RFO metode, kad vēnas slēgšanai atšķirībā no lāzera izmanto siltuma enerģiju nevis gaismu, ir kļuvusi par alternatīvu izvēles metodi. Šī tehnoloģija ir pilnībā datorizēta- ar t° kontroli vēnas iekšienē un autorizētu ciklu, praktiski izslēdzot cilvēciskā faktora kļūdas.

Savukārt savlaicīgi neārstēta vēnu varikoze var izraisīt vispārēju vēnu iekaisumu, uz ādas var parādīties brūni plankumi un pati āda sabiezēt un pēdējā stadijā potītes rajonā var izveidoties ilgi dzīstoša čūla. Virspusējo vēnu mazspējai progresējot var attīstīties arī dziļo vēnu vārstuļu bojājums un to diemžēl izārstēt nav iespējams. Venoza stāze uz asins recēšanas izmaiņas var izraisīt ar dziļo vēnu trombozi.Ta nereti var radīt plaušu artēriju trombemboliju pat ar letālu iznākumu.  (Trombam atraujoties no vēnas, tā daļiņas aiziet uz plaušām, radot plaušu artērijas trombemboliju.)

- Jo modernākas tehnoloģijas un metode, jo dārgāka operācija.

Klasiskā vēnu operācija, piemēram, no endoluminālās lāzeroperācijas cenas ziņā tikpat kā neatšķiras, jo, piemēram, lāzeroperācijas laikā pielietotā vietējā anestēzija ekonomiskā nozīmē kompensē pašas lāzeroperācijas relatīvi dārgo pašizmaksu. Protams, daudzkārt cenu nosaka vēnu varikozes forma un pielietoto metožu kombinācija. Turklāt, ja pieņemam, ka laiks ir nauda, modernās tehnoloģijas piedāvā lieliskas iespējas ietaupīt laiku un atgūt darba spējas, jo nav nepieciešams ilgstošs rehabilitācijas periods. Turklāt Latvijā jaunākā metode- putu skleroterapija, ko pasaulē pielieto jau daudzus gadus gan sānu zaru, gan stumbra vēnu ārstēšanai, salīdzinoši ar citām metodēm izmaksā aptuveni desmit reizes lētāk un līdz ar to šī vēnu saslimšanu ārstēšanas metode ir pieejama plašākam cilvēku lokam. Endovenozo vēnu operāciju cenas vidēji ir no 400 līdz 600 latiem (vienai kājai) un no 600 līdz 800 latiem (abām kājām).

- Pēc operācijas jābaidās no infekcijas iespējamības un nevar pilnvērtīgi dzīvot, tai skaitā iet dušā un peldēties.

Jebkura brūce, piemēram, "Veselības centrā 4", pēc operācijas tiek nosegta ar ūdensdrošiem pārsējiem un pacients pēcoperācijas periodā var mazgāties dušā. 5-7 dienā pēc operācijas tiek noņemti plāksteri, sīkās dūrienu vietas tiek apstrādātas ar līdzekli, kas veido aizsargplēvīti. Tas brūces papildus pasargā no mikrobiem un inficēšanās iespējas, līdz ar to pacients var nodoties vasaras sniegtajiem priekiem un pieņemt peldes. Protams, nepieciešama ārsta uzraudzība pēcoperācijas periodā. Tomēr jebkurā gadījumā pēc operācijas pat ieteicams staigāt un  kustēties.

- Operāciju nevar veikt gados veciem cilvēkiem vai pacientiem ar citām veselības problēmām.

Modernās tehnoloģijas paver dažnedažādas iespējas operācijas veikt cilvēkiem, kuriem, lielākoties tās nebija pieejamas iepriekš vispārējās narkozes dēļ. Piemēram, tiek piedāvāta endoluminālā vēnu lāzeroperācija, kuras laikā pielieto vietējo anestēziju (tiek atsāpināta tikai vēna), kas pacientam ir saudzējošāka un drošāka. Savukārt putu skleroterapijas laikā nav nepieciešams pielietot anestēziju, līdz ar to tas dod iespēju veikt vēnu operācijas neatkarīgi no vecuma un vispārējā veselības stāvokļa. Tas pats attiecināms uz jaunākās paaudzes vēnu transkutanās ārstēšanas lāzeriekārtām, kuru visi iespējamie veidi un jaunākās modifikācijas tiek pielietotas Veselības centra 4 Juglas klīnikā un Estētiskās Dermatoloģijas un ķirurģijas klīnikā.

Raksts tapis sadarbībā ar "Veselības centra 4" jaunatvērto filiāli "Juglas klīnika" tematiskās nedēļas "Atrodi savu speciālistu!" ietvaros.


Vēnu izmeklēšanu un ārstēšanu veic:

Veselības centra 4 Baltijas vēnu klīnikā K. Barona 115, Rīgā, tālr. 67847200, www.flebologija.lv

Veselības centra 4 Juglas klīnikā, Brīvības 410, Rīgā, tālr. 67136282, www.vc4.lv

Veselības centra 4 Estētiskās dermatoloģijas un ķirurģijas klīnikā, Skanstes 13/5, Rīgā, www.edk.lv

Diagnostikas centrā, Grebenščikova 1, Rīgā tālr. 67144031, www.vc4diagnostikascentrs.lv

Vēnu profilaktiskās procedūras, t. sk. zemūdens masāžu, limfodrenāžu veic:

Wellsim centrā, Brīvības 108,Rīga, 67298800, www.wellslim.lv

4.Dimensijā, Jeruzalemes 1, Rīga, tālr. 67016721,www.dimensija.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!