Jautājums: Man uz vasaru ir ļoti daudz vasaras raibumu, kuri mani nomoka katru vasaru. Saulē ilgi nevaru uzturēties, jo tad tie parādās vairāk un tumšāki. Vai ir iespēja no tiem atbrīvoties, neradot briesmas? Kā arī uz deguna man ir melni punktiņi (poras), no kuriem es ar nevaru atbrīvoties, visādus krēmus izmēģināju, bet nelīdz. Man arī retas ir uz sejas vai ir iespējams no tā visa tikt vaļā ar lāzera palīdzību vai ir kādas citas iespējas?

Atbild skaistuma klīnikas " 4. Dimensija" dermatoloģe Lauma Valeine:

Atbilde: Vasaras raibumi ir jūsu ādas īpatnība un, pieņemu, ka jums ir gaiša āda, gaiši mati un, ka āda, nonākot saskarē ar sauli, sākumā kļūst sārta un jutīga, iespējams, ka brūnais iedegums praktiski neveidojas, apkārtējā āda arī vasarā ir gaiša. Iepriekšminētās pazīmes raksturo I, II ādas fototipu, kas ir īpaši jutīgi pret sauli. Rezumējot, tas nozīmē: ja nevēlaties, lai vasaras raibumi vairotos, nesauļojaties, sākoties saulainajai sezonai lietojiet saules aizsargkrēmus ar īpaši augstu aizsardzību, t.i., SPF 50+. Īpaši ieteicami ir BIODERMA Photoderm MAX krēms, fluīds vai pieniņš. Photoderm MAX ir aizsarglīdzekļi pret sauli ar maksimālo aizsardzību pret UVB stariem (SPF 50+) un ļoti augstu aizsardzību pret UVA stariem (UVA 38). Tiem ir ļoti līdzsvarota SPF/UVA proporcija 1,8 (ES vadlīnijas nosaka, ka šai proporcijai jābūt ne lielākai par 3). Visi Photoderm aizsarglīdzekļi pret sauli satur īpašu patentētu Cellular BIOprotection® kompleksu, kas, pateicoties dabiskām aktīvajām vielām, nodrošina optimālu ādas šūnu aizsardzību. Tādējādi āda tiek aizsargāta gan uz virsmas, gan dziļumā. Šiem aizsarglīdzekļiem ir ļoti viegla, zīdaina tekstūra, kas nekavējoties saplūst ar ādu, neveidojot taukainu kārtiņu un baltas joslas; tie ir fotostabili un ūdensizturīgi. Photoderm MAX krēms ir piemērots sausai vai normālai sejas ādai, savukārt fluīds - kombinētai vai taukainai ādai. Photoderm MAX pieniņš ir paredzēts ķermeņa aizsardzībai pret UV starojumu.

Atcerieties, ka saule nav Jūsu draugs. Vasaras raibumus padarīt nemanāmākus, var veicot augļskābju (AHA) jeb ķīmiskos pīlingus, kā arī veicot intensīvi pulsējošās gaismas (IPL) procedūru. Tomēr tā nebūs garantija uz mūžu, jo vasaras raibumi ir jūsu ādas īpatnība, kas, iespējams atjaunosies.

No melnajiem punktiem jeb komedoniem pilnīgi atbrīvoties ir grūti, visa pamatā ir rūpīga un pareiza ādas kopšana ikdienā: āda 2 reizes dienā jāattīra, jālieto poras sašaurinošs toniks, 2 reizes nedēļā var lietot savelkošu mālu masku, kā arī ikdienā lietot poras sašaurinošos serumus, krēmus. Taukainas ādas attīrīšanai noderēs BIODERMA Sébium H2O, kas pēc lietošanas nav jānoskalo. Tas pilnīgi notīra ādu, noņem arī dekoratīvo kosmētiku no acīm, nomierina un tonizē ādu.

Jūsu gadījumā, iespējams, vislabāko rezultātu sniegs Bioderma zaļā produktu līnija. No rīta un vakarā var lietot attīrošu putojošo gēlu, kuru nomazgā ar ūdeni un pēc tam gan no rīta, gan vakarā uzklāj intensīvas iedarbības krēmu "Sébium AI". Krēms regulē tauku sekrēciju, kā arī iedarbojas antibakteriāli, mazina rētu veidošanās risku, ādas spīdēšanu un apsārtumu. Tam piemīt mitrinoša un nomierinoša iedarbība. Ja stāvoklis uzlabojas, var turpināt lietot kopjošo krēmu "AKN". Tas dziļi attīra poras un padara ādu gludāku, regulē tauku sekrēciju, novērš komedonu veidošanos un neveicina poru aizsprostošanos. Visi šīs BIODERMA Sébium līnijas attīrošie līdzekļi satur tauku kvalitāti un sekrēciju regulējošas vielas, kas palīdz novērst komedonu veidošanos, savukārt cinks un varš iedarbojas antibakteriāli, kas jo īpaši svarīgi piņņu gadījumā. Tas ir vienīgais līdzeklis, kas iedarbojas uz visiem baktērijas Propionibacterium acnes izraisītā iekaisuma procesa līmeņiem. Labu rezultātu var panākt lietojot arī kosmētiskos līdzekļus ar tējas koka eļļu, kas regulē tauku dziedzeru darbību un labi mitrina ādu.

Paralēli kopšanai mājās salonā var veikt jau iepriekšminētās AHA un IPL procedūras, kas kursa veidā arī samazinās poras, kā arī uzlabos rētu stāvokli. Rētas vēl papildus iespējams apstrādāt ar frakcionēto lāzeri Fraxel.

Lasītāju ievērībai: Lai saņemtu speciālista e-konsultāciju, lūdzu, nosūti savu jautājumu uz e-pasta adresi: sieviete@delfi.lv. Redakcija patur tiesības rediģēt tekstu. Speciālistu ieteikumiem ir tikai izglītojošs raksturs, un tie nevar aizstāt speciālista konsultāciju klātienē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!